Kako da odmaraš više i kvalitetnije

U posljednje vrijeme, sve češće primjećujem kako se mnogi žale na umor, iscrpljenost i nedostatak energije. To me je inspirisalo da ponovo pišem o odmoru.

 

U prvom tekstu na ovu temu pisala samo o tome zašto je odmor važan, u drugom o tome zašto nam je odmor toliko izazovan, a u ovom želim da odgovorim konkretnije na pitanje kako da odmaraš više i kvalitetnije.

 

Prije nego što nastavim sa konkretnim metodama, moram napomenuti da sam veliki dio ovog teksta podjelila u prvoj verziji teksta Zašto je odmor važan. Ipak, iz sadašnje perspektive, uvidjela sam potrebu da te 2 teme razdvojim i unaprijedim.

 

odmor-kako-unijeti-vise-odmora-tehnike-psihologija-nlp

 

Kako ubaciti više odmora u svakodnevnicu

 

Na ovo pitanje može se odgovoriti na mnogo načina, ali kao kod svega što se tiče ljudske psihe i uma – rješenje je individialno. Prvi korak da bilo koje rješenje bude efikasno i da rezultate jeste da upoznavanje sebe kroz set pitanja:

 

 • Šta za tebe znači odmor?
 • Šta sve podrazumjevaš pod tom riječju?
 • Kako znaš da si odmoran/na? Opiši kako se tačno osjećaš, šta radiš, sa kim, gdje, kada, kako tačno…
 • Da li zakazuješ vrijeme za odmor? Zašto da/ne?
 • Kako znaš da si umoran/na? Opiši kako se tačno osjećaš, šta radiš, sa kim, gdje, kada, kako tačno…
 • Da li možeš da se prisjetiš neke situacije u kojoj si bio/la odmoran/na? Opiši kako si se osjećao/la, šta si radio/la tada, sa kim, gdje, kada, kako tačno…

Odgovori i zapiši svoje odgovore na pitanja iznad. Kada završiš, odvoji malo vremena da analiziraš svoje odgovore i sebi iskreno odgovoriš na pitanje: Koliko često radiš stvari koje si naveo/la da su za tebe odmor i čine te odmornim/om?

 

Ako je tvoj odgovor rijetko ili gotovo nikada – znaš šta ti je činiti. A ako nemaš ideju šta doprinosi da se osjećaš odmorno – na tebi je da to istražiš.

 

Ipak, neću te ostaviti da lutaš sam/a i u nastavku teksta imam par predloga za tebe. Ali, prvo da razbijemo jedno blokirajuće vjerovanje.

 

Razbij ubjeđenja o odmoru

 

Nekako smo ubjedili sebe da je odmor = odustajanje, umjesto da njegujemo da uvjerenje da je odmor = priprema za uspjeh.⁣ Akcentuje se konstantna aktivnost, što je fizički i psihički neodrživo na duže staze.

 

 

Sjetimo se kako su najbolji ratnici svijeta prije bitke odmarali, resetovali svoje tijelo, um i duh. Bili su uvjereni da je to podjednako važno kao njihovo umjeće na frontu. Budući da nam je uzalud oštar mač bez čvrste ruke i smislenog pokreta – uzalud nam je i tijelo bez odmora.

 

S odmornim tijelom – i tup mač može biti najbritkija sablja. ⁣

Kristina Sestak

 

Male akcije za podsticanje odmora

 

Apsurdno je od sebe očekivati velike gestove i akcije na putu promjene, jer onda ona neće biti trajne. Trik je fokusirati se na male akcije koje, ako se redovno ponavljaju daju rezultate. Evo nekoliko predloga koje možeš isprobati.

 

Svjesno i pravilno diši

 • Sa dahom počinjemo i završavamo život. Prvi i posljednji je u svemu. On čisti um, dovodi kiseonik do naše najsavršenije tvorevine – mozga i vraća nas u tijelo i trenutak. A opet, činjenica da većina nas ne diše pravilno je zapanjujuća. Srećom, postoje načini da se i to nauči i unaprijedi. Više o tehnikama disanja i kako da počneš praksu, saznaj na ovom linku.

 
Slušaj muziku

 • Aristotel je rekao da muzika ima moć da oblikuje karakter; kao i naš život – dodala bih. Muzika je toliko iskonska za čovjeka da je ona dio života i najprimitivnih i najrazvijenih društava. Ubaci muziku koja te relaksira u svoje okruženje – nikad neće biti glasnija od tišine. Istraži instrumentalnu muziku sa relaksirajućim efektima po internetu, pusti instrumentalne verzije svojih omiljenih pjesama ili zvukove prirode i svjesno osluškuj ono što se čuje.

 
Pokreni se

 • Hodanje, trčanje, plesanje, teretana, plivanje, joga, vožnja bicikla, Tai Chi… Svaka aktivnost koja pokreće tijelo iz inercije u koju ga stres zaključava, čak iako smo u pokretu – taj pokret je napor, grč, hod u živom pjesku. Svaki slobodan pokret daje tijelu i umu priliku da se rekalibrira i relaksira.
                                                     
Obrati pažnju na to šta te okružuje

 

Bilo fizičko ili virtuelno, okruženje je važan faktor toga kako se osjećamo i da li smo odmorni. Preporučljivo je s vremena na vrijeme odraditi “socijalnu detoksikaciju” u svim oblicima okruženja.

 

 • Ako je u pitanju fizičko okruženje u kom se kao osjećaš na iglama i zasićeno, promjeni sredinu. Izađi van prostorije u kojoj se nalaziš, ukoliko je moguće izađi na svjež vazduh. Postoje indikacije da nam sama promjena mjesta na kom se nalazimo može pomoći da promjenimo perspektivu. Ajd priznaj, koliko fenomenalnih ideja si imala pod tušem?

 • Ako je u pitanju virtuelno okruženje – socijalne mreže i drugi mediji jako je važno da imaš u vidu da imaš pravo i slobodu da i tu biraš ko i kakvi sadržaji te okružuju. Telefon, socijalne mreže, stalne notifikacije, šta god ono što ti ometa koncentraciju i krade fokus – eliminiši.

 
Humor je prijatelj odmora

 

Smijanje, humor, iskren osmjeh, čak i samo vještačko osmjehivanje može da započne lučenje hormona sreće i može produžiti život, baš kao i zagrljaji, dokazala su istraživanja. Da se opustiš i relaksiraj našali se, pusti neki smješni video, poigraj se djetetom ili životinjama, budi luckast/a.

 

 

I odmaranje je navika

 

Odmaranje je vještina koja se uči i može se razvijati da postane navika tako što ćemo razviti sistem navika koji je podržavaju na duže staze. Neke od tih navika su:

 

 • Zakazivanje vremena za relaksaciju – budi odgovoran/na prema sebi kao i prema drugima; poštuj svoje vrijeme za odmor i brigu o sebi isto kao što bi vrijeme svog najvažnijeg klijenta na svijetu. Ovo možeš uvesti i kroz ritual zvani sastanak sa sobom o kom sam ti već pisala.

 • Fokus na sadašnji trenutak – parafraziraću Ekharta Tollea i reći ti da moraš duboko u sebi shvatiti da je sadašnji trenutak sve što imaš. Jer prethodni je stvar prošlosti i ne možemo se vratiti unazad da ga “popravimo”, sljedeći još uvijek nije tu. Tu si samo ti i ovaj moment sada. Daj najbolje što možeš sebi u tom trenutku u kom jesi.
 • Česta preporuka za vježbanje prisutnosti je knjiga zvana Proces prisutnosti Majkla Brauna, uz iskustveni prolazak kroz proces koji autor predstvalja u knjizi.

 • Meditacija – je česta tema u mom životu i radu jer zaista sam uvjerena da je posvećivanje meditaciji jedna od stvari koja je promjenila moj život i moj odgovor na stvari koje se dešavaju oko mene. O mom ličnom iskustvu pisala sam u 2 navrata detaljno na blogu /ovdje i ovdje/. Imaj u vidu da, treba vremena za pronaći svoj način prakse – ali vrijedi svakog utrošenog minuta. Posveti meditaciji bar 5 minuta dnevno bar mjesec, dva i vidjećeš bar jedan benefit. Aplikacija koju preporučujem Insight Timer i sama korisim preko 3 godine.

 • Vizualizacija – ukoliko ne mogu da meditiram i moje misli jednostavno naviru sa svih strana, ja od njih napravim priču sa ishodom kakav želim. Nekada je to jednostavno poput pretvaranja misli u vodu; kanalisanje te vode u jedan vodopad, pod kojim stojim. Tekući ona čisti moje tijelo, um i misli. Ili jednostavno zamišljam more – jer život je more kad si odrastao na moru 🙂 A nekada zaista i napišem neku priču. I znaš šta je još cool? Mašta nema granica – vizualizuj šta god ti duša ište.

 • Rituali – još jedna tema o kojoj sam pisala u jednom od tekstova koji možeš pročitati ovdje. Čisto da se prisjetimo: rituali su aktivnosti zasnovane na tačno određenim radnjama, imaju jasno određen početak, tok i kraj. Boje ih jake emocije, osjećaj povezanosti sa trenutkom i nečim van sebe i u sebi. Zasnovani su na kontroli i uspostavljanju našeg ličnog osjećanja sigurnosti i vjerovanja da smo sposobni nositi se sa situacijom pred nama.

 

Mi stvaramo naše rituale, a oni stvaraju naš život.

Kristina Sestak

 

Pouka priče o odmoru

Ako ništa drugo – želim da iz ovog članka poneseš sledeće poruke:

 

 • Ne osjećaj krivicu ako se osjećaš umorno, istrošeno, izgubljeno.
 • Odmor je dar i investicija za tvoj sjutrašnji uspjeh.
 • Odmor je briga o tvom najvrijednijem resursu – odmor je briga o sebi. ⁣

 

Uzmi vremena za odmor i vremena za napor. Stvori balans i rezultati će doći. I najvažnije, ti ćeš imati energije da uživaš u njima.

Daj sebi slobodu da budeš ti.

 

Preporukice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *