Sastanak sa sobom

U par navrata sam pominjala metodu sastanka sa sobom kao jedan od načina podrške sebi u upoznavanju sebe, ostvarivanju ciljeva, praćenju napretka ili stanja u kom se nalazimo, male navike koja ti može pomoći da poboljšaš kvalitet svog života.

 

Korisna je u skoro svim oblastima života i daje uvid u trenutno stanje, napredak i koje to sljedeće korake možemo preduzeti ka svom cilju.

 

Kako sam otkrila ovu metodu?

 

Naišla sam na ovu metodu u jednom tekstu na Medium platformi. Nije odmah rezonovala sa mnom, dok nisam na NLP-u učila o metapitanjima (preciznim pitanjima). Kombinacijom preciznih pitanja i metode sastanka sa sobom dobila sam kvalitetnu metodu za upravljanje sobom, energijom, svojim ciljevima i ličnim razvojem.

 

Ako imamo na umu da je svrha preciznih pitanja da podignu svjesnost, umanje neodređenosti i spušte na konkretan, svjestan nivo ono što govorimo i radimo. I metapitanja i sastanak sa sobom, su metode korisne za podsticanje dobre organizacije, produktivnosti i proaktivnosti. 

 

Zašto koristimo metapitanja?

 

Ova pitanja se koriste kako bi otkrili ono što je izrečeno prije procesa filterisanja kroz koji prolaze sve informacije koje usvajamo.

 

Postoje 3 filtera: generalizacija, izvrtanje i brisanje. Svi ih primjenjujemo veoma nesvjesno, jer smo konstantno bombardovani pitanjima i sasvim je logično da ne možemo sve zapamtiti.

 

 
Primjeri metapitanja

 

Na osnovu neurologičnih nivoa imamo različita pitanja koja “rade posao” od tih modela. Ovo je mnogo obimna oblast, ali ću pokušati bar malo da ti je približim kroz pitanja koja se koriste.

 

Pa tako imamo:

 • Okruženje: Ko? Kada? Gdje? Sa kim? Šta? Kako? Čije? – koristimo kada nam nedostaju informacije poput osobe, mjesta, radnji, stvari…
 • Ponašanje: Kako tačno? Na koji način? Šta tačno? Baš uvijek? – kada imamo neodređene glagole/radnju
 • Sposobnosti: U odnosu na koga/šta? Po kojem/čijem kriterijumu, principu, mišljenju? Ko kaže? Po čemu zaključuješ? – kada imamo nepotpuna poređenja, sudove i zaključke
 • Uvjerenja i vrijednosti: Po čemu zaključuješ? Šta za tebe znači to? Na šta misliš konkretno kada kažeš…? Zbog čega ti je to važno? Zašto misliš da je to tako?…
 • Identitet: Ko si ti za sebe kada možeš, umiješ, smiješ? Kakav si ti kada si uspješan? Šta bi bilo kada bi bila organizovana? Ko si ti kad niko ne gleda?

 

Šta nam sastanak sa sobom može doprinijeti?

 

12 benefita metode sastanka sa sobom:

 

 1. Sastanak sa sobom ima cilj da ti pomogne da budeš u kontaktu sa sobom, svojim trenutnim stanjem, ciljevima i osjećanjima.
 2. Pomažu ti da budeš svijesniji/a svojih prioriteta i djeluješ u skladu sa njima.
 3. Daje ti uvid u proces ostvarivanja ciljeva i tvog ličnog stanja i napretka. Konkretnije psvješćuje proces koji nas vodi od tačke A do tačke B, daje analizu realnog stanja – postignuto, nepostignuto, trenutni izazovi, planirani/neplanirani, i sl.
 4. Daje ti priliku da budeš fleksibilniji/a i koriguješ strategije koje ne fukcionišu. Tj. da učiš i prilagođavaš se procesu i realnoj situaciji.
 5. Daje uvid u osjećanja, stanja i potrebe – da li ti treba odmor, da li je to što radiš u skladu sa tobom, da li te ispunjava i sl…
 6. Otkriva ti obrasce koje ponavljaš, strategije (uspješne i neuspješne), šta te motiviše i šta ti je važno.
 7. Kao mini revizija za određeni vremenski period (nedjelju, dvije, mjesec, tri mjeseca, pola godine), pomaže da budeš istrajniji/a u svojim dugoročnim ciljevima.
 8. Pomažu ti da promjeniš pravac ukoliko vidiš da ono što radiš nije to što bi htio/la za rezultat.
 9. Otkriva slabe tačke, mjesta spoticanja, načine samosabotaže i daje priliku da ih osvijestiš, razriješiš i otpustiš.
 10. Budi kod svijest o ličnoj odgovornosti u životu, sposobnostima realizacije i podržava samodisciplinu.
 11. Motiviše, inspiriše i daje energiju da budeš istrajniji/a.
 12. Predstavlja način na koji brineš o sebi i sebi daješ sebe kroz konkretne akcije.

 

 

Kako zakazati sastanak sa sobom?

 

Sigurna sam da imaš neke ciljeve, želje, planove i obaveze koje želiš ispuniti. Odredi šta ti je od toga trenutno prioritetno. Odvoji sat do sat i po vremena za sebe i zakaži sa sobom sastanak na kom će odgovoriti na neka od sljedećih pitanja:

 

1. Uvid u trenutno stanje

 

 • Šta želim postići kroz ovaj cilj? Šta dobijam ako ovo uradim? Kakav rezultat želim? Šta konkretno radim da ovo ostvarim? Šta funkcioniše, a šta ne?
 • Kako to mogu ostvariti/ biti uspješniji/a u ostvarivanju ovog? Koje to vještine, sposobnosti, iskustva i znanja imam, a da mi ona mogu pomoći u prevazilaženju izazova/ostvarenju ovog cilja?
 • Kako se osjećam dok radim na ovom cilju? U čemu najviše, a u čemu najmanje uživam? Šta mi ide lako, a šta mi je izazovno? Da li postoji nešto što bi mi olakšalo ispunjenje cilja? Šta tačno?
 • Da li mogu nešto delegirati? Ko mi može olakšati/pomoći u ostvarivanju ovog cilja?
 
2. Zakorači u budućnost

 

 • Ko sam ja kada je ovaj cilj ispunjen? Ko sam ja kada imam sve resurse koji su mi potrebni da ispunim svoj cilj? Kako se osjećam kada je moj cilj ostvaren?
 • Koji je to prvi, najmanji, najkonkretniji korak koji mogu uraditi danas da budem korak bliže ovom cilju?
 • Koja su to 3 koraka koja mogu uradit ove sedmice ili ovog mjeseca da se približim cilju?
 
3. Zapiši zaključke

 

Tretiraj ovaj sastanak isto kao što tretiraš sve važne formalne sastanke. Sa svjesnom pažnjom, poštovanjem, agendom (planom) i zapisnikom. Nemoj sebi reći: Zapamtiću ja ovo! Zapiši. Pocrtaj. Sprovedi.

 

Kako ja započinjem svoje sastanke sa sobom?

 

Budući da praktikujem od septembra ovo sastajanje sa sobom skoro svake sedmice, poslije nekog vremena počela sam sastanak da započinjem pitanjima:

 • Šta je Kristina učinila za Kristinine snove ove nedjelje?
 • Da li je živjela svoje zašto?
 • Šta je naučila/novo otkrila, a da to doprinosi njenim ciljevima?
 • Šta je funkcionisalo, a šta ne? Koji je razlog tome?
 • Da li je učinila nešto lijepo za sebe?

 

A završavam na sljedeći način:

 • Odredim i zakažem termin sljedećeg sastanka – unesem u telefon i upišem u planer
 • Navedem sebi 3 konkretne akcije koje mogu da uradim i koje ću uraditi do sljedećeg sastanka.
 • Motivišem se tako što se podsjetim svog ZAŠTO i zašto mi je važan zadatak/cilj na kom radim.
 • Osmislim nagradu na kraju svakog mjeseca ako su u pitanju više mjesečni ciljevi.
 
5 prijateljskih preporuka:

 

 1. Uvijek na kraju sastanka zakaži sljedeći susret. Neka tvoji sastanci budu u kraćim intervalima (jednom sedmično, svake dvije nedjelje) u početku dok ne razviješ naviku.
 2. Dalje, u zavisnosti od toga da li je cilj mjeseci, kvartalni (na 3 mjeseca), za period od 6 mjeseci ili godinu dana – procjeni koliko često ti trebaju sastanci. Npr za kraće ciljeve trebaju ti češći sastanci, dok za npr. za šestomjesečni ili godišnji okej je i jednom mjesečno.
 3. Nađi optimalan dan i vrijeme za sastanak i ispoštuj obećanje koje davaš sebi zakazivanjem tog sastanka. Npr. ako znaš da si slobodan/a subotom popodne, odvoji 1h za ovaj sastanak. Zapiši, zakaži alarm i napravi podsjetnik. Pojavi se. Za sebe i zbog sebe.
 4. Ostavi sebe u dobrom stanju na kraju sastanka. Cilj nije da sebe okrivljuješ šta sve nisi uradio/la, da sebi tražiš mane, kritikuješ se i samozlostvljaš na bilo koji način. Cilj je da sebi daš konkretne radnje koje možeš preduzeti sada, u skladu sa onim što jesi, što umiješ, možeš i znaš. Zahvali se sebi na svemu postignutom i naučenom.
 5. I možda najvažniji podsjetnik: Bolje završeno nego savršeno! 

 

 

Da zaključimo…

Sastanak sa sobom je jedna od metoda za produktivnost, istrajnost, proaktivnost koja ti može pomoći da postigneš svoje ciljeve, poboljšaš kvalitet svog života i da napreduješ na svim poljima ličnog razvoja, kao i u poslu.

 

Zasnovana je na ličnoj odgovornosti i preuzimanju iste u svoje ruke. I još nešto – iz mog ugla, daje mi priliku da budem u vezi sa sobom, kao i da razvijam svoje vještine vođenja i učestovanja u sastancima na uspješan i produktivan način. Primjetila sam da mi je odkad praktikujem ovo poraslo samopouzdanje po pitanju učešća na sastancima, kao i sposobnost izvlađenje konstruktivnih zaključaka sa istih.

 
Za kraj…

Da li ti se dopada ova metoda održavanja sastanaka sa sobom? Da li možda primjenjuješ ovako nešto? Želiš li čuti više i konkretnije na ovu temu?
Pažljivo te slušam, podijeli sa mnom svoje mišljenje, pitanja i sugestije.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *