Izazovi – saveznici ličnog razvoja

Ako me pratiš bar nedjelju dana, primjetićeš da ja volim nekoliko stvari. Harry Potter, kafa, književnost, psihologija i crna boja su nešto po čemu me pamte prijatelji i poznanici. Ali ono po čemu je, za mene, Lutajući psiholog prepoznatljiv su izazovi. I to je nešto po čemu bih voljela da ga i ti prepoznaješ.

Zašto baš izazovi?

Izazovi su veoma moćna stvar iz više razloga. Postoje brojna istraživanja iz raznih oblasti koji su benefiti postavljanja izazova samom sebi. Da ne bih zalazila u svu tu literaturu, izdvojiću one na koje sam naišla ponajviše puta.

 1. Izazov razvija mentalnu otpornost
 2. Izazov aktivira bori se ili bježi odgovor
 3. Izazov inspiriše hrabrost
 4. Izazov testira naša ograničenja
 5. Izazov fokusira našu pažnju
 6. Izazov izgrađuje samopouzdanje
 7. Dorasti izazovu mjenja sve: transformiše naš um i proširuje našu perspektivu
 8. Izazov osnažuje našu slobodu
 9. Daje nam dokaze da možemo postići ono što nam je važno
 10. Kroz izazov se upoznaješ sa svojim najvećim saveznikom i protivnikom – samim sobom
 11. Podstiču motivaciju i istrajnost

Izazovi Lutajućeg psihologa u 2020.

Tokom 2020. na Lutajućem psihologu kreirala sam i podijelila 7 izazova u protekloj godini. Svaki od tih izazova je alat za promjenu sam po sebi. Čak i oni koje sam dijelila samo na Instagram priči – svaki od njih je sadržao neku vrijednost.

Za neke je bilo očigledno da su izazovi, dok su neki imali više motivacionu i informativnu vrijednost. Naravno, ovaj decembarski izazov je za mene bio najizazovniji.

Praktikuj ono što pričaš

Stojim iza principa da ono što pričam, red bi bio i da praktikujem. Svaki od ovih izazova sam i sama prošla. Decembarski izazov je najspecifičiniji jer sam ga radila istovremeno sa svima i gdje sam u potpunosti izašla iz svoje zone komfora u 2 stvari. To što ga nisam testirala ranije, i što sam poslije par dana počela da intuitivno mijenjam pitanja. što je dalo neku dublju notu.

Kako istrajati u izazovima?

Neko sam ko najbolje uči i najviše postiže kroz izazove. A nisam osoba koja je takmičarski nastrojena. Nikad me nije privlačilo takmičenje sa drugima i pored bavljenja sportom. Postoji jedna stvar koju sam oduvijek voljela da radim. A to je da pratim svoj napredak i da se “takmičim” sama sa sobom. Za sebe, zbog sebe i za svoje dobro, a i za dobro svih onih sa kojima radim i koje volim.

Trikovi Lutajućeg psihologa

Često dijelim to kako meditiram svakodnevno, sa tačnim brojem dana (562), zatim da vodim dnevnik zahvalnosti već 785 dana, Teglu mudrosti 363. Zadajem sebi koliko ću tekstova u mjesecu uraditi i sl. Iz ovog ti je jasno da se na ovaj način motivišem i dajem sebi podstrek da budem konzistentna. Ispod dijelim neke svoje trikove:

 • Vodi dnevnik napretka – npr. križanje dana u kalendaru, zapisivanje pomaka, praćenje vremena koje mi treba da uradim nešto, koliko sam zapamtila…
 • Ne preskači dva put zaredom – ako preskočim jednom, ok desi se, ali ako zađem u to da preskočim dva puta zaredom, dan za danom, teže ću se vratiti tome
 • Jasno sebi postavljaj pitanja i daj odgovore: Koji svoj cilj ispunjavam ako savladam i/ili istrajem u izazovu, i ZAŠTO mi je to važno?
 • Support buddy sistem – ko me drži odgovornom? Ko mi je podrška? Nismo svi u svemu sposobni odmah na početku biti sebi podrška 100%. Zato preporučujem da imaš partnera ili mentora koji će ti biti podrška u izazovu. Pa makar i online bilo
 • Tehnologija ti može biti prijatelj – jedna od stvari koja je stalno pri nama je naš telefon. Na njemu možemo imati raznorazne aplikacije i možemo napraviti podsjetnike – iskoristi to. Da ne koristim Insight Timer za meditaciju, sigurna sam da ne bih istrajala ovoliko. Podsjetnici i alarmi su super stvari da te drže na putu.
 • Olakšaj sebi da istraješ – pripremi sve što možeš unaprijed da se osiguraš da istraješ u izazovu. Ako ti je izazov npr. 30 dana da počneš jutro sa časom vode – stavi vodu u svoju sobu i neka bude prvo što vidiš ujutru.
 • Zakaži sastanak sa samim sobom – ovo je jedna accountability i reality check metoda sa samim sobom. Kada pristupim nekom izazovu, dajem sebi obećanje da ću uraditi to i jako je važno da održim to obećanje. Sve druge možemo slagati, ali sebe nikad. U dubini duše/uma, mi to znamo. Zato sjednem sa sobom jednom sedmično i pitam se: Šta je Kristina uradila ove sedmice povodom svojih snova i ciljeva?

Zaključak

Koji god izazov da postaviš sebi, nevažno da li je to neka nova navika poput onih koje sam ti preporučila u prošlom tekstu ili učenje neke vještine, to radi sa dobrom namjerom i iz pravog razloga.

Za sebe, zbog sebe i u odnosu na sebe. Ponoviću se: mi smo svoji najvažniji saveznici, najveći saboteri i neprijatelji. Svako od nas se samosabotira, svjesno ili nesvjesno.

Izbor je na tebi. Uvijek. I kad ne mjenjamo ništa, kada ne preduzimamo akciju – mi biramo i tu neakciju. Zbog toga ti ispod ostavljam 3 pitanja, i poziv da mi se javiš ako ti treba pomoć i podrška.

 • Koji izazov ćeš postaviti sebi?
 • U čemu danas biraš da izazoveš sebe?
 • Koji izazov te dijeli od tvojih ciljeva, snova?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *