Tegla mudrosti

Šta je Tegla mudrosti?

 

Tegla mudrostimale mudrosti za bolje dane je alat koji može doprinijeti povećanju motivacije, inspiracije, olakšati rad na promjeni sabotirajućeg self-talka i ubjeđenja u njegujuća i podržavajuća.

 

Ukratko – alat koji će ti pomoći da svakog dana svom unutrašnjem kritičaru serviraš dozu inspiracije i znanja.

 

Osmišljena je kao podrška izgradnji pozitivnijih uvjerenja/vrijednosti, poput upornosti, strpljenja, neodustajanja, prihvatanja straha i nedopuštanja da nas strah kontroliše, ljubavi, strasti, učenja.

 

 
Ideja i inspiracija

 

Inspirisana ovom idejom o tegli sa afirmacijama koja može pomoći sa anksioznošću ili depresijom i teorijom pozitivnog reinforcmenta, prije skoro 3 godine došla sam na ideju da jednu običnu teglu ispunim porukama koje me inspirišu i da 90 dana izvlačim jednu po jednu.

 

Nisam je odmah sprovela u djelo. Svoju teglu počela koristiti onog dana kada sam pokrenula ovaj blog – 25. septembara 2019. i na pred svoj Božić, 24. decembra 2019. sam izvukla ovu poruku 👇:

 

 

Kako je kod mene imalo efekta, odlučila sam podjeliti sa drugima. I zbog toga smo ovdje. Htjela sam da ti olakšam pronalaženje materijala i informacija kako bi i ti napravio(la) svoju.

 

Šta Tegla mudrosti nije?

 

Ona nije, niti ikada može biti zamjena za profesionalnu pomoć i podršku.

 

Sama ne može imati neki efekat, ali je jedan od prvih koraka ka aktivnoj promjeni prvo negativnog self-talka, zatim i uvjerenja, 1% po 1% (another James Clear reference🤗).

 

Šta se nalazi u Tegli mudrosti?

 

Tegla mudrosti – male mudrosti za bolji dan sadrži brojne citate koje sam sakupljala godinama, koji su me inspirisali i koji su mi dali nadu u izazovnim vremenima. Iznova i iznova. Tako da je u mom slučaju empirijski dokazano da ima efekta.

 

 
Tegla je onaj 1% više za bolji dan

 

Iako se naizgled radi o fajlu sa motivacionim porukama koji isprintaš, isjeckaš, staviš u teglu (kutiju ili nešto treće), i svakog dana, bar mjesec dana, izvlačiš po jednu – ono što ja zovem Teglom mudrosti nije samo to.

 

Te poruke nose informacije koje tokom vremena mogu izazvati kognitivnu disonancu i pokrenuti proces promjene sabotirajućeg vjerovanja.

 

Po teoriji James Clear-a, ovo predstavlja jednu malu naviku koja može za 1% doprinijeti kvalitetu našeg života i mentalnog zdravlja ukoliko se primjenjuje na duže staze.

 

Kako tebi može koristiti TEGLA MUDROSTI?

 

Poučena svojim iskustvom – vjerujem da može biti alat koji će ti olakšati put ka povećanju motivacije, promjeni negativnih uvjerenja i self-talka.

 

Tvoje je da ih isprintaš, isjeckaš i staviš u teglu, kutiju, šta god – i staviš na vidljivo mjesto koje će te podsjećati da izvučeš malu mudrost svakog dana. Ili da napravi podsjetnik u telefonu, ako ti je tako lakše.

 

 
Šta ti treba da napraviš svoju Teglu mudrosti?

 

Za tebe pripremljeno preko 365 poruka, na 25 strana, ako nisi baš siguran(a) da li će ti nešto ovako koristiti – ištampaj dovoljno za bar 30 dana.

 

Ali te izazivam da pokušaš i da daš vremena sebi da stvoriš naviku. A to vrijeme potrebno za to je veoma individualno (studije pokaziju sve od 18 do 254 dana).

 

Poruke za 2. verziju Teglu mudrosti možeš preuzeti prijavom na newsletter Pismo iz pera Lutajućeg psihologa. 

 

[mc4wp_form id=”1508″]

 

Napomena: Nakon prijave ti stiže mail potvrde prijave sa linkom na adresu sa kojim si se prijavio/la.

 

Da bi prijava na newsletter bila potpuna, moraš potvrditi svoju prijavu klikom na link u datom mailu. Pretraži Social, Promotions i Spam/Junk folder ukoliko poruka nije u inbox-u. 

 

Nakon toga stiže ti poklon dobrodošlice – Tegla mudrosti sa preko 365 poruka motivacije i inspiracije. 

 
Još o malo o Tegli mudrosti

 

Da ne bih prepričavala prethodne članke o ovom – ostavljam ti linkove do njih 👇 i zamolila bih te da podjeliš Teglu mudrosti sa svima onima kojima misliš da bi bila korisna i zanimljiva.

 

 

Sve što tražim od tebe jeste sljedeće:

  • posveti se bar 30 dana korišćenju Tegle mudrosti;
  • nikad ne preskoči dva dana za redom;
  • kad su dani teži uduplaj dozu;
  • ako ih share-uješ, voljela bi da me taguješ – @lutajucipsiholog i/ili koristiš #podjelimoinspiraciju #teglamudrosti

 

Prethodni članci o Tegli mudrosti:

 

Uživaj u korišćenju Tegle mudrosti. Nadam se da će ti ova mala zrnca mudrosti i inspiracije uljepšati dane, i dati bar mali postrek da prema sebi budeš nježniji(a) i da posegneš ka svojim snovima.

 

Ne ustručavaj se da mi pišeš o svom iskustvu, utiscima ili sa bilo kakvim pitanjima koje imaš, bilo u komentarima ili preko Instagrama.