Mali detalji su važni. Male stvari su ono što omogućava da se dese velike stvari.

John Wooden

Uvjerenja su veoma složen fenomen, koji se teško može sumirati u jednom članku, ako ih zaista želimo mjenjati – tako da su ona biti tema i ovog članka. Da bi ih mjenjali moramo ih prvo otkriti, procijeniti da li su nam korisna, zatim ih korak po korak strpljivo mjenjati. Nije lako, ali je vrijedno i presudno ako želimo ostvariti svoj potencijal do maksimuma. Pa da obnovimo naučeno prvo 😁👇

Teorija, onda praksa

Način na koji razgovaramo sa sobom ogledalo je naših uvjerenja.

U prethodnom članaku pisala sam o uvjerenjima i načinu na koji razgovaramo sami sa sobom (self-talk). Šta je najvažnije da zapamtiš?

Uvjerenja, naročitno ona bazična, direktno uzrokuju:

 • tvoje emocionalne rekacije – tugu, ljubomoru, nesigurnost, strah, bijes;
 • sabotirajuća ponašanja – pretjerana potreba za kontrolom, prokrastinaciju, loše upravljanje novcem, nemogućnost pridržavanja režimu ishrane, vježbanja (uopšteno izgradnju novih navika)
 • negativno razmišljanje – unutrašnji kritičar, negativizam, pesimizam, sumnja u sve i svakog, rezignacija

Kod negativnog self-talka, tj. unutrašnjeg kritičara važno je da se u sve mješa i da mu je osnovna svrha da održi uvjerenja koja stoje iza njega. Svi ga imamo, ali ga ne treba konstantno slušati i potpuno mu vjerovati.

Uzurpator uvjerenja

Kognitivna disonanca je za uvjerenja ono što je kriptonit za Supermena.

Promjenu uvjerenja pokreće pojava neslaganja između vjerovanja i ponašanja, tj. rezultata. To je osjećaj nelagode kad pokušamo uraditi nešto što je u sukobu sa tim uvjerenjem ili kada smo suprostavljeni sa direktnim opozitom onog u šta vjerujemo. Ovo neslaganje se u psihologiji zove kognitivna disonanca. Za nas koji želimo mjenjati uvjerenja, kognitivna disonanca je veoma važna, jer je osnovni nosilac promjene. I posmatraj je kao prostor za rast i razvoj.

Korak po korak

Zamislimo da je promjena uvjerenja poput penjanja uz stepenice – počinjemo od prvog, nama najbližeg koraka.

Promjena uvjerenja jeste složen proces za koji treba vremena, ali to ne znači da taj proces ne možemo razložiti na male korake. U ovom slučaju to je nama “najvidljiviji” aspekt sabotirajućih uvjerenja – negativna komunikacija sa samim sobom – onaj famozni unutrašnji kritičar. Imaj u vidu da smo uvjerenja usvajali i gradili godinama. A za ono što se gradilo toliko dugo, treba i dosta vremena da se sruši, raščisti, pa tek onda da se gradi novo. Poput izgradnje novih navika, važno je da počneš na što jednostavniji način i postepeno napreduješ.

Kako uhvatiti kritičara na djelu?

Unutrašnji kritičar je poput loptice skočice – samo skače i često čini samo štetu.

 • Obrati pažnju šta govoriš sebi kada nešto pogriješiš, kada kasniš, kada ti nešto jednostavno ne ide;
 • kako reaguješ kada ti neko uputi kompliment, pohvalu i sl. situacije;
 • ako pišeš dnevnik, blog ili nešto slično – analiziraj svoj način pisanja, izvuci riječi i fraze koje najčešće koristiš;
 • pitaj prijatelje, partnera, porodicu i saradnike koje riječi koristiš kada govoriš o sebi, naročito ako govoriš o svojim greškama;
 • aktivno slušaj sebe dok govoriš, čitaj šta pišeš u svakodnevnoj komunikaciji;
 • obrati pažnju na koje informacije burno reaguješ, negoduješ – šta ni po koju cijenu ne prihvataš;
 • ako ti je u početku teško hvatati šta ti govoriš/radiš – obrati pažnju koje riječi koriste drugi kada govore o sebi u negativnom svijetlu i provjeri da li ih i ti upotrebljavaš.

Kako razuvjeriti kritičara?

Kritičara razuvjeri svojim vrilama, kvalitetima, uspjesima i dobrim djelima; jednom riječju istinom.

Ovo iznad bi bio najjednostavniji odgovor. Kada ga uhvatiš kako ti govori da nikad ništa ne uradiš dobro – ti mu nabroj šta si sve uradio(la) i bolje nego dobro. Vodi se pitanjima poput – baš uvijek. baš ništa. baš nikad, itd. i navedi konkretan primjer kada je bilo suprotno.

Izazivaj kognitivnu disonancu – informiši se, čitaj, uči i usvajaj znanja i informacije koje će poljuljati, srušiti i zamjeniti temelje na kom je to negativno uvjerenje zasnovano.

Naš unutrašnji kritičar i uvjerenja su nešto poput tajnog agenta koji radi protiv nas – naš glavni saboter, ne iz loše namjere već iz straha. Osvijesti svoje strahove, sagledaj racionalne i neracionalne – i svjesno donesi odluku da li ćeš i šta iz repertoara unutrašnjeg kritičara sagledati.

Ako ga ne možeš pobjediti – daj mu nadimak.

Stručnjaci preporučuju da svom unutrašnjem kritičaru daš najiritantniji mogući nadimak koji ti pada na pamet. Npr. Debbie Downer, Nagging Nancy; Nevjerni Toma ili tako nešto. (A možeš uraditi što i ja i dati mu nadimak Voldemort / Dolores Umbridge 😁).

Svakodnevno ga zatrpavaj inpirativnim, motivišućim primjerima, riječima i u tome ti saveznik može biti i Tegla mudrosti – male mudrosti za bolje dane. Materijale da napraviš svoju Teglu mudrosti možeš preuzeti ovdje, potpuno besplatno.

Šta je Tegla mudrosti u stvari?

Iako se naizgled radi o fajlu sa motivacionim porukama koji isprintaš, isjeckaš, staviš u teglu (kutiju ili nešto treće), i svakog dana, bar mjesec dana, izvlačiš po jednu – ono što ja zovem Teglom mudrosti nije samo to.

Kao što sam već pominjala – Tegla mudrosti je alat koji može doprinijeti tvom radu na promjeni self-talka i uvjerenja u njegujuća i podržavajuća. Osmišljena je kao podrška izgradnji pozitivnijih uvjerenja/vrijednosti, poput upornosti, strpljenja, neodustajanja, prihvatanja straha i nedopuštanja da nas strah kontroliše, ljubav, strasti, učenja.

Godinama sam sakupljala citate koji su me inspirisali i koji su mi dali nadu u izazovnim vremenima. Iznova i iznova. Tako da je u mom slučaju empirijski dokazano da ima efekta. Ovdje možeš pročitati šta me je pokrenulo da podjelim teglu mudrosti i sa tobom.

Šta Tegla mudrosti nije?

Ona nije, niti ikada može biti zamjena za profesionalnu pomoć i podršku. Sama ne može imati neki efekat, ali je jedan od prvih koraka ka aktivnoj promjeni prvo negativnog self-talka, zatim i uvjerenja, 1% po 1% (another James Clear reference🤗).

Sve što tražim od tebe jeste sljedeće:

 • posveti se bar 30 dana korišćenju Tegle mudrosti;
 • nikad ne preskoči dva dana za redom;
 • kad su dani teži uduplaj dozu;
 • ako ih share-uješ, voljela bi da me taguješ – @lutajucipsiholog i/ili koristiš #podjelimoinspiraciju #teglamudrosti
Ona je i još ponešto 🙂

I to nije sve (cue in Top Shop reklamu 😁), Tegla mudrosti može biti zanimljiv poklon, porodična aktivnost, možeš je koristiti kao team building aktivnost, kao inspiraciju za pisanje – dnevnika, jutarnjih stranica. Ukoliko radiš sa djecom, mladima ili organizuješ neke događaje ili edukativne radionice – možeš im dati da izvuku po jedan citat prije kraja.

A ako baš ništa drugo, makar ćeš imati citata za caption na Instagramu. 😉

Zaključak

Probudili smo priču o skrivenoj prirodi uvjerenja i ulozi unutrašnjeg kritičara. Zatim o tome kako pristupiti promjeni onih uvjerenja i kritika koje nam ne doprinose, već nas ograničavaju u razvoju i ostvarivanju naših ciljeva i snova. Najefikasniji pristup je početi od jednostavnijeg ka složenijem, korak po korak i svaki dan biti bar 1% bolji nego juče. Materijale da napraviš svoju Teglu mudrosti možeš preuzeti ovdje, potpuno besplatno.

Za kraj, ostavljam ti 3 savjeta, 2 pitanja i 1 preporuku:

 • Ne plaši se da u promjenu zakoračiš korak po korak;
 • Daj sebi vremena i prostora da rasteš, griješiš, uspiješ, učiš;
 • Ne plaši se da postaviš pitanje – čak ni sebi samom(j)

Da li je ovo nešto što bi mogao(la) uvrstiti u svoje dnevne navike? Da li imaš neke svoje “trikove” za balansiranje između svojih uvjerenja i korisnih i onih manje korisnih savjeta svog unutrašnjeg kritičara? Podjeli ispod 👇

Preporuka: U sklopu svakog članka linkujem dosta izvora, zanimljivih podataka i više informacija o temi na koju se odnose. Ako te interesuje više – check them out 😉🧐