Mali koraci koji vode do velikih promjena

Mali detalji su važni. Male stvari su ono što omogućava da se dese velike stvari.

John Wooden

Uvjerenja su veoma složen fenomen, koji se teško može sumirati u jednom članku, ako ih zaista želimo mjenjati – tako da su ona biti tema i ovog članka. Da bi ih mjenjali moramo ih prvo otkriti, procijeniti da li su nam korisna, zatim ih korak po korak strpljivo mjenjati. Nije lako, ali je vrijedno i presudno ako želimo ostvariti svoj potencijal do maksimuma. Pa da obnovimo naučeno prvo 😁👇

Teorija, onda praksa

Način na koji razgovaramo sa sobom ogledalo je naših uvjerenja.

U prethodnom članaku pisala sam o uvjerenjima i načinu na koji razgovaramo sami sa sobom (self-talk). Šta je najvažnije da zapamtiš?

Uvjerenja, naročitno ona bazična, direktno uzrokuju:

 • tvoje emocionalne rekacije – tugu, ljubomoru, nesigurnost, strah, bijes;
 • sabotirajuća ponašanja – pretjerana potreba za kontrolom, prokrastinaciju, loše upravljanje novcem, nemogućnost pridržavanja režimu ishrane, vježbanja (uopšteno izgradnju novih navika)
 • negativno razmišljanje – unutrašnji kritičar, negativizam, pesimizam, sumnja u sve i svakog, rezignacija

Kod negativnog self-talka, tj. unutrašnjeg kritičara važno je da se u sve mješa i da mu je osnovna svrha da održi uvjerenja koja stoje iza njega. Svi ga imamo, ali ga ne treba konstantno slušati i potpuno mu vjerovati.

Uzurpator uvjerenja

Kognitivna disonanca je za uvjerenja ono što je kriptonit za Supermena.

Promjenu uvjerenja pokreće pojava neslaganja između vjerovanja i ponašanja, tj. rezultata. To je osjećaj nelagode kad pokušamo uraditi nešto što je u sukobu sa tim uvjerenjem ili kada smo suprostavljeni sa direktnim opozitom onog u šta vjerujemo. Ovo neslaganje se u psihologiji zove kognitivna disonanca. Za nas koji želimo mjenjati uvjerenja, kognitivna disonanca je veoma važna, jer je osnovni nosilac promjene. I posmatraj je kao prostor za rast i razvoj.

Korak po korak

Zamislimo da je promjena uvjerenja poput penjanja uz stepenice – počinjemo od prvog, nama najbližeg koraka.

Promjena uvjerenja jeste složen proces za koji treba vremena, ali to ne znači da taj proces ne možemo razložiti na male korake. U ovom slučaju to je nama “najvidljiviji” aspekt sabotirajućih uvjerenja – negativna komunikacija sa samim sobom – onaj famozni unutrašnji kritičar. Imaj u vidu da smo uvjerenja usvajali i gradili godinama. A za ono što se gradilo toliko dugo, treba i dosta vremena da se sruši, raščisti, pa tek onda da se gradi novo. Poput izgradnje novih navika, važno je da počneš na što jednostavniji način i postepeno napreduješ.

Kako uhvatiti kritičara na djelu?

Unutrašnji kritičar je poput loptice skočice – samo skače i često čini samo štetu.

 • Obrati pažnju šta govoriš sebi kada nešto pogriješiš, kada kasniš, kada ti nešto jednostavno ne ide;
 • kako reaguješ kada ti neko uputi kompliment, pohvalu i sl. situacije;
 • ako pišeš dnevnik, blog ili nešto slično – analiziraj svoj način pisanja, izvuci riječi i fraze koje najčešće koristiš;
 • pitaj prijatelje, partnera, porodicu i saradnike koje riječi koristiš kada govoriš o sebi, naročito ako govoriš o svojim greškama;
 • aktivno slušaj sebe dok govoriš, čitaj šta pišeš u svakodnevnoj komunikaciji;
 • obrati pažnju na koje informacije burno reaguješ, negoduješ – šta ni po koju cijenu ne prihvataš;
 • ako ti je u početku teško hvatati šta ti govoriš/radiš – obrati pažnju koje riječi koriste drugi kada govore o sebi u negativnom svijetlu i provjeri da li ih i ti upotrebljavaš.

Kako razuvjeriti kritičara?

Kritičara razuvjeri svojim vrilama, kvalitetima, uspjesima i dobrim djelima; jednom riječju istinom.

Ovo iznad bi bio najjednostavniji odgovor. Kada ga uhvatiš kako ti govori da nikad ništa ne uradiš dobro – ti mu nabroj šta si sve uradio(la) i bolje nego dobro. Vodi se pitanjima poput – baš uvijek. baš ništa. baš nikad, itd. i navedi konkretan primjer kada je bilo suprotno.

Izazivaj kognitivnu disonancu – informiši se, čitaj, uči i usvajaj znanja i informacije koje će poljuljati, srušiti i zamjeniti temelje na kom je to negativno uvjerenje zasnovano.

Naš unutrašnji kritičar i uvjerenja su nešto poput tajnog agenta koji radi protiv nas – naš glavni saboter, ne iz loše namjere već iz straha. Osvijesti svoje strahove, sagledaj racionalne i neracionalne – i svjesno donesi odluku da li ćeš i šta iz repertoara unutrašnjeg kritičara sagledati.

Ako ga ne možeš pobjediti – daj mu nadimak.

Stručnjaci preporučuju da svom unutrašnjem kritičaru daš najiritantniji mogući nadimak koji ti pada na pamet. Npr. Debbie Downer, Nagging Nancy; Nevjerni Toma ili tako nešto. (A možeš uraditi što i ja i dati mu nadimak Voldemort / Dolores Umbridge 😁).

Svakodnevno ga zatrpavaj inpirativnim, motivišućim primjerima, riječima i u tome ti saveznik može biti i Tegla mudrosti – male mudrosti za bolje dane. Materijale da napraviš svoju Teglu mudrosti možeš preuzeti ovdje, potpuno besplatno.

Šta je Tegla mudrosti u stvari?

Iako se naizgled radi o fajlu sa motivacionim porukama koji isprintaš, isjeckaš, staviš u teglu (kutiju ili nešto treće), i svakog dana, bar mjesec dana, izvlačiš po jednu – ono što ja zovem Teglom mudrosti nije samo to.

Kao što sam već pominjala – Tegla mudrosti je alat koji može doprinijeti tvom radu na promjeni self-talka i uvjerenja u njegujuća i podržavajuća. Osmišljena je kao podrška izgradnji pozitivnijih uvjerenja/vrijednosti, poput upornosti, strpljenja, neodustajanja, prihvatanja straha i nedopuštanja da nas strah kontroliše, ljubav, strasti, učenja.

Godinama sam sakupljala citate koji su me inspirisali i koji su mi dali nadu u izazovnim vremenima. Iznova i iznova. Tako da je u mom slučaju empirijski dokazano da ima efekta. Ovdje možeš pročitati šta me je pokrenulo da podjelim teglu mudrosti i sa tobom.

Šta Tegla mudrosti nije?

Ona nije, niti ikada može biti zamjena za profesionalnu pomoć i podršku. Sama ne može imati neki efekat, ali je jedan od prvih koraka ka aktivnoj promjeni prvo negativnog self-talka, zatim i uvjerenja, 1% po 1% (another James Clear reference🤗).

Sve što tražim od tebe jeste sljedeće:

 • posveti se bar 30 dana korišćenju Tegle mudrosti;
 • nikad ne preskoči dva dana za redom;
 • kad su dani teži uduplaj dozu;
 • ako ih share-uješ, voljela bi da me taguješ – @lutajucipsiholog i/ili koristiš #podjelimoinspiraciju #teglamudrosti
Ona je i još ponešto 🙂

I to nije sve (cue in Top Shop reklamu 😁), Tegla mudrosti može biti zanimljiv poklon, porodična aktivnost, možeš je koristiti kao team building aktivnost, kao inspiraciju za pisanje – dnevnika, jutarnjih stranica. Ukoliko radiš sa djecom, mladima ili organizuješ neke događaje ili edukativne radionice – možeš im dati da izvuku po jedan citat prije kraja.

A ako baš ništa drugo, makar ćeš imati citata za caption na Instagramu. 😉

Zaključak

Probudili smo priču o skrivenoj prirodi uvjerenja i ulozi unutrašnjeg kritičara. Zatim o tome kako pristupiti promjeni onih uvjerenja i kritika koje nam ne doprinose, već nas ograničavaju u razvoju i ostvarivanju naših ciljeva i snova. Najefikasniji pristup je početi od jednostavnijeg ka složenijem, korak po korak i svaki dan biti bar 1% bolji nego juče. Materijale da napraviš svoju Teglu mudrosti možeš preuzeti ovdje, potpuno besplatno.

Za kraj, ostavljam ti 3 savjeta, 2 pitanja i 1 preporuku:

 • Ne plaši se da u promjenu zakoračiš korak po korak;
 • Daj sebi vremena i prostora da rasteš, griješiš, uspiješ, učiš;
 • Ne plaši se da postaviš pitanje – čak ni sebi samom(j)

Da li je ovo nešto što bi mogao(la) uvrstiti u svoje dnevne navike? Da li imaš neke svoje “trikove” za balansiranje između svojih uvjerenja i korisnih i onih manje korisnih savjeta svog unutrašnjeg kritičara? Podjeli ispod 👇

Preporuka: U sklopu svakog članka linkujem dosta izvora, zanimljivih podataka i više informacija o temi na koju se odnose. Ako te interesuje više – check them out 😉🧐

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *