Koju moć daješ svojim riječima?

Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.

Narodna poslovica

Sve pohvale idu govornicima koji lijepo zbore pred ljudima, koji umiju koristiti riječi da nas uvjere u svoje ideje, da nas navedu da mislimo isto poput njih, da nas motivišu i da nas inspirišu. To je vještina vrijedna divljenja i još vrijednija razvijanja. Ona oživljava ideje i podstiče promjene.

Svaka generacija ima svoje vodeće glasove – govornike koji su pokretali korijenite društvene događaje i promjene. Sjetimo se jednog od najpouznatijih govora u istoriji SAD – onaj koji je 28. avgusta 1963. započet sa rečenicom I have a dream – Martina Lutera Kinga, i pozivao na okončanje rasne nejednakosti i diskriminacije. Mnogi će reći da je taj govor Kingova vizualizacija budućnosti koja je pokrenula revoluciju. Možda nije u potpunosti manifestovana, ali je imala ogroman odjek, uticaj i doprinos.

Ne možemo ignorisati i to da okrutne ideje mogu lijepo zvučati – Hitlerovi i Staljinovi govori su istorijski neoboriv svjedok toga. Njihove riječi zapečatile su sudbine miliona nevinih ljudi. Lijepo su govorili, a loše radili.

Moć riječi

U tome je istinska moć riječi – ona liječi, ali može i sjeći. Riječi su jedan od najmoćnijih ljudskih alata ili oružja, zavisno iz kog ugla ih posmatramo. Osnovni su dio ljudskog govora – komunikacije, i baš je ta sposobnost inteligentnog govora ono što nas odvaja od drugih vrsta. A mi i često i ne koristimo inteligentno, naročito ne u komunikaciji sa samim sobom. Jeste važno razvijati i njegovati vještine (spoljašnje) komunikacije sa drugima, ali nikako ne smijemo zapostaviti isto kada je u pitanju unutrašnja komunikacija.

Posmatrajmo to ovako – jedina osoba koja stvarno živi sa svim našim mislima, izgovorenim i neizgovorenim, smo mi sami, i niko drugi. Ali i te misli koje držimo u sebi ili mrmljamo sebi u bradu – i one oblikuju komunikaciju sa drugima. A nekada se plašimo izgovoriti ih jer znamo da bi, izgovorene jasno i glasno, izgubile bi značenje koje smo im dali.

Nekada izgovorimo ili u sebi ponavljamo neke sentence o sebi, koje nam je nekada neko, bez razmišljanja ili sa predumišljajem da nas povrijedi, uputio a nas su obilježile i povrijedile, toliko da smo počeli vjerovati u njih. Te riječi upravljaju nama i našim djelovanjem, na svjesnom nivou kao “krilatice” koje ponavljamo i nesvjesnom nivou – kao filteri, mehanizmi odbrane, predrasude. Toliko su se ukorijenile u nama da su postale dio neverbalne komunikacije koja čini čak 93% naše ukupne komunakacije, i okupirale preostalih 7% jer poput mastila ostavljaju svoj trag i na onome što govorimo.

Nije sve izgubljeno i konačno

Kao i većinu našeg djelovanja i to kako komuniciramo sa samim sobom možemo mjenjati – promjenom navika, naravno, Nije lako i brzo, jer ne postoji lijek koji za tren može izbrisati godine i godine nemara i nepažnje. Uz strpljenje i konzistentan trud možemo pretvoriti sabotirajuću lingvistiku u podržavajuću, njegujuću. Najvažnije je biti svjestan da sve možemo unaprijediti i promjeniti, ako nam je stalo i ako smo spremni da uložimo potreban trud, vrijeme i energiju. Neće uvijek ići glatko, lako i slatko, ali će na dugoročne staze poboljšati kvalitet našeg života i pozitivno uticati na naše mentalno zdravlje.

Odgovor na pitanje kako

Da bi znali šta mjenjati, prvo moramo osvjestiti kakva je naša lingvistika, na kakav način se obraćamo sebi, koje riječi često koristimo i koja osjećanja vezujemo za njih.

Pozivam te da odmah uzmeš papir i olovku i zapišeš prve odgovore na neka od pitanja i prve asocijacije na neke od ideja koje djelim.

Hrana za misli – pitanja i ideje
 • Koji je tvoj omiljeni citat, rečenica koja ti je inspiracija i motivacija?
 • Šta sebi kažeš kada uspiješ u nečemu?
 • Šta sebi kažeš kada doživiš neuspjeh?
 • Šta sebi kažeš u trenutcima sreće, zadovoljstva, poleta?
 • Koje riječi te “spuštaju na zemlju”?
 • Kojim riječima/rečenicama motivišeš sebi drage ljude?
 • Koja su tvoja 3 najveća kvaliteta?
 • Koje su tvoje 3 najveće mane?
 • Kako bi bilo kada bi rečenica koju si odabrao/la u prvom pitanju bila 100% istina koju živiš?
 • Koja je najčešća rečenica koju kažeš kad si povrijeđen(a) ili razočaran(a)?
 • Koju riječ/rečenicu često ponavljaš, a htjeo/la bi prestati to da radiš?

Ideje:

 • Pitaj svoje najbliže koje su tvoje uzrečice, krilatice i rečenice koje stalno ponavljaš
 • Ako pišeš dnevnik, blog ili nešto slično – analiziraj svoj način pisanja, izvuci riječi i fraze koje najčešće koristiš.
 • Pitaj prijatelje, partnera, porodicu i saradnike koji savjet ili rečenicu koju si im uputio/la pamte?
 • Slušaj sebe dok govoriš, čitaj šta pišeš u svakodnevnoj komunikaciji
 • Ako ti je u početku teško hvatati šta ti govoriš/radiš – obrati pažnju koje riječi koriste drugi kada govore o sebi u negativnom svijetlu

Tajni TWP projekat

U ovom postu te pozivam da podjeliš sa mnom riječi koje te inspirišu i one koje imaju suprotan efekat. Inspiracija iza ovog posta je #tajnamisija koju uskoro planiram podjeliti na blogu – i želim čuti koji su to citati/mantre/izreke kojima inspirišeš sebe? Koja je životna mudrost u koju vjeruješ ili za koju bi voljeo/la da je 100% živiš?

Rečenice ću sakupljati do četvrtka, 9.1.2020. i uključiti u ovaj tajni projekat koji ću podjeliti sa vama na blogu u subotu, 11.1.2020. Podjeli svoje rečenice u komentarima ispod 👇, ovdje na blogu ili na postovima na mom Instagram profilu, ili putem story templejta koje možeš naći u highlights-u pod nazivom Tajni projekat i možda se baš tvoja rečenica bude jedna od poruka #topsecret TWP projekta 😉⁣.

U članku Daj sebi slobodu pozvala sam te da daš sebi slobodu da osjećaš i da izraziš sva svoja osjećanja. Sada te pozivam da izraziš sve svoje misli koje kreiraju tvoja osjećanja i tvoju percepciju sebe i svijeta oko sebe. Sve je lakše i ljepše kada se podjeli, pa zato podjelimo znanje uz #podjelimoznanje i podjelimo inspiraciju uz #podjelimoinspiraciju.