Tvoj self-talk i uvjerenja – igraju li za/protiv tebe?

Način na koji razgovaraš sa samim sobom odraz je tvojih najdubljih osjećanja.

Dr. A. Don Brown

Prošle subote pozvala sam te da mi pomogneš u jednom tajnom projektu i podjeliš sa mnom riječi i rečenice koje te inspirišu, kao i one rečenice koje bi da prestaneš govoriti sebi, naročito onda kada i ne ide kako želiš. Danas ti otkrivam zašto su te rečenice važne i šta se krije iza te etikete tajni projekat, osim riječi, naravno. Uz malo iznenađenje koje djelim sa tobom, zajedno možemo svoja uvjerenja i self-talk pretvoriti u svoje najjače saveznike 😉

Riječi su moje igračke

Ne poričem da sam veliki poštovalac Frojda, iako se mnogima čini da je sav njegov rad bio o seksu, nije tako. Frojd je rano uočio moć riječi – onih koje izgovorimo i onih koje ne. I pogotovo onih koje nam se nesvjesno omaknu (Frojdove omaške). To je jedan od razloga što toliko akcentujem njegovu rečenicu iznad. Tu je sadržana suština svega što želim da ti kažem. Ovo vrijedi 1000x više kada su u pitanju riječi koje govorimo sebi – tzv. self-talk. Često smo mi igračke naših riječi, iako smo uvjereni da je suprotno.

Razgovori sa samim sobom

Self-talk je tvoj unutrašnji dijalog. On je pod uticajem nesvjesnog djela našeg uma i otkriva sve tvoje misli, ideje, želje, nade, osjećanja, snove i uvjerenja/vjerovanja. Da, self-talk je i ono kad pričaš sa sobom na glas 😁. Postoji pozitivni self-talk koga zovu i pep talk, i negativni, koji oslikava našeg unutrašnjeg kritičara. Ovaj drugi ti je poznatiji, pretpostavljam?

Istina je da jedina osoba koja “mora” da živi sa svim našim mislima, izgovorenim i neizgovorenim, smo mi sami, i niko drugi. Ali – te misli oblikuju naš život na mnogo načina, u odnosu na nas same i u odnosu sa drugim ljudima.

Gdje sve self-talk mješa svoje prste?

Pravo da ti kažem, self-talk ti je kao Dijamant margarin, u sve se miješa 😂. Self-talk, nebitno od polariteta (+/-) utiče na sljedeće:

 • samopouzdanje
 • prihvatanje sebe i sliku o sebi
 • raspoloženje
 • osjećanje blagostanja
 • produktivnost
 • nivoe stresa
 • emocije
 • životne stavove
 • komunikaciju sa drugima
 • način na koji radimo
 • postignuća i uspijehe
 • mentalnu i emocionalnu stabilnost…

Za većinu self-talk je direktno vezan sa percepcijom sebe, sa vjerovanjima koja imamo o tome ko smo mi (kad niko ne gleda 😊).

Uvjerenja – kamen temeljac ljudskog ponašanja

U psihologiji jedna od najjednostavnijih definicija je da su uvjerenja su one ideje u koje mi bespogovorno vjerujemo, prihvatamo ih kao jedinu istinu i ne vršimo evaluaciju njihove tačnosti. Neka su nam nametnuta kroz procese vaspitanja, socijalizacije, obrazovanja i odnosa sa drugima, a neka sama stvaramo, na osnovu naše percepcije naših iskustava i svijeta oko nas.

Malo je zastrašujuća činjenica da uvjerenja kojih nismo ni svjesni, niti smo ih svojoj voljom prihvatili – kroje naš život. Ono što je bitno da razumiješ da o prirodi uvjerenja jeste:

 • da su jako emocionalno obojena (emocionalna komponenta);
 • da oblikuju naše ponašanje (akciona komponenta);
 • da upravljaju našim mišljenjem i učenjem usmjeravajući nas na znanja koja su u skladu sa njima (saznajna komponenta);
 • postoje uopštena – koja su ista za većinu i bazična (core) koja su tvoja personalna vjerovanja o sebi, životu i svjetu oko tebe;
 • svako, baš svako od nas ima korisna i manje korisna uvjerenja, i onog napornog unutrašnjeg kritičara.

Uvjerenja usmjeravaju tvoju pažnju samo na one stvari koje su u skladu sa njima – tzv. sindrom samoispunjavajućeg proročanstva; ne trpe suprostavljanje i rade sve da bi se održala. Naš fokus u ovom slučaju su ova druga – bazična uvjerenja.

Nije svako uvjerenje loše, nit’ je svako dobro

Svaka medalja dvije strane ima – pa i uvjerenja. Postoje uvjerenja koja pozitivno doprinose tvom životu, pomažu ti da se snađeš u situacijama, zaštitiš, da ostvariš svoje ciljeve, da se povežeš sa drugima i napreduješ na svim nivoima. S druge strane, nalaze se ona uvjerenja – koja su gorivo onom unutrašnjem kritičaru, koja te sputavaju i ne daju ti da rasteš i dostigneš svoj full potencijal. Ne brini, i ona se mogu mjenjati na bolje – da te podržavaju, a ne sabotiraju. Prvo ih moramo otkriti.

Koja uvjerenja upravljaju tvojim životom?

Da bi znali šta mjenjati, prvo moramo osvjestiti kakva je naša lingvistika, na kakav način se obraćamo sebi, koje riječi često koristimo i koja osjećanja vezujemo za njih. Dala sam ti par ideja u članku Koju moć daješ svojim riječima?, baci pogled i odradi neku 😉.

Upgrade-uj sebe, update-ovanjem svojih uvjerenja u podržavajuća.

Glavna nit jeste u aktivnom slušanju i obraćanju pažnje na ono šta govoriš sebi kad si srećan(a), tužan(a), sam(a), u društvu, kako reaguješ na kritiku i šta te iritira kod drugih. Analiziraj svoju lingvistiku – koje riječi sebi govoriš, kakva im je priroda (njegujuća ili kritička), koliko često upotrebljavaš negacije bilo koje vrste i da li i koliko sebe opisuješ u ne baš lijepom svijetlu. I mjenjaj ono što ti se ne sviđa, što ti škodi i što nije u skladu sa onim što želiš biti.

Mjenjaj staro za novo

Kako mjenjamo uvjerenja i kako da self-talk bude tvoj saveznik? Korak po korak – promjenom navika i vježbom, naravno. Neće ti biti lako, jer nije, i neće biti ekspresno jer ne postoji instant rješenje za nešto što se godinama gradilo. Ali ako svaki dan napraviš korak više nego juče – 1% više – nagomilaće se tokom vremena. Kao što James Clear, autor bestseller-a Atomske navike, tvrdi – male promjene (navike), ponavljane konzistentno tokom vremena, daće rezultate.

Tokom procesa promjenje uvjerenja i lingvistike, može ti pomoći da:

 • hvataš sebe kad unutrašnji kritičar počne da te pegla i obrneš ploču
 • okružiš sebe sadržajima koji podržavaju uvjerenja i lingvistiku koju želiš izgraditi
 • ispisuj ručno na papiru uvjerenja koja želiš izgraditi – ponavljaj bar 5-10x, minimum 1 nedeljno – napravi ritual od ovoga
 • na socijalnim mrežama zaprati profile koji odražavaju takva uvjerenja
 • biraj inspirativnu poruku dana (za to imam odličan predlog 😉👇)
 • nađi prijatelja koji će ti biti podrška i spoljnji kontrolor – dok ne postaneš sam(a) svjestan još više
 • za još više načina – ostavljam ti ovaj toliko kvalitetan, so underrated video 👇

Neće uvijek ići glatko, lako i slatko, ali će na dugoročne staze poboljšati kvalitet našeg života i pozitivno uticati na naše mentalno zdravlje.

Tajni TWP projekat reveal

I evo momenta – tajni projekat je jedan od alata koji sam kreirala za sebe da bih izgradila i njegovala pozitivniji self-talk i radila na sebi. Ljubomorno i sebično sam ga čuvala – dok nisam pomislila, ako je pomoglo meni, možda će još nekom, bar malo olakšati. Nazovimo ga Lutajući psiholog i tegla mudrosti. Vrijeme je da prihvatimo da ću svuda stavljati reference na Harry Potter World. 🤗

Inspirisana ovom idejom o tegli sa afirmacijama koja može pomoći sa anksioznošću ili depresijom i teorijom pozitivnog reinforcmenta, prije skoro godinu dana došla sam na ideju da jednu običnu teglu ispunim porukama koje me inspirišu i da 90 dana izvlačim jednu po jednu. Kako je kod mene imalo efekta, odlučila sam podjeliti sa drugima, i do skoro nisam znala kako.

Tegla mudrosti – male mudrosti za bolji dan sadrži brojne citate koje sam sakupljala godinama, koji su me inspirisali i koji su mi dali nadu u izazovnim vremenima. Iznova i iznova. Tako da je u mom slučaju empirijski dokazano da ima efekta.

Kako tebi može koristiti #TEGLAMUDROSTI?

Poučena svojim iskustvom – vjerujem da može biti alat koji će ti olakšati put ka promjeni negativnih uvjerenja i self-talka. Tvoje je da ih isprintaš, isjeckaš i staviš u teglu, kutiju, šta god – i staviš na vidljivo mjesto koje će te podsjećati da izvučeš malu mudrost svakog dana. Ili da napravi podsjetnik u telefonu, ako ti je tako lakše.

Materijale za Teglu mudrosti možeš preuzeti besplatno, prijavom na moj newsletter Pismo iz pera Lutajućeg psihologa. Klikni na ovaj link da se prijaviš.

Kada i gdje koristiti #TEGLUMUDROSTI?

Teglu mudrosti možeš koristi gdje i kada tebi naviše odgovara, ne moraš je koristiti samo ti – ako živiš sa porodicom, partnerom ili cimerima – neka ovo bude grupna aktivnost.

Ništa te ne spriječava da je koristiš i na poslu – mislim da može biti odlična za motivaciju i inspiraciju kolega, zaposlenih i klijenata. Provjereno znam da klinci vole izlačiti ovakve poruke – ako radiš sa djecom i mladima možeš iskoristiti kao jednu od aktivnosti na času.

Veoma je važno da ti je fizički blizu, na vidljivom mjestu i da nastojiš da je svakodnevno koristiš.

Zaključak

U ovom opširnom postu pričala sam ti šta oblikuje naše ponašanje i misli – uvjerenja i dala ti ideje kako ih možeš mjenjati, ako želiš. Uz sve to teoretisanje – otkrila sam ti i svoj projekat baš profi naziva #Teglamudrosti, koji predstavlja alat kojim možeš podpomoći promjenu svoje lingvistike, načina na koji razgovaraš sa sobom i uvjerenja koja leže u osnovi svega toga. Isprintaj poruke po svom izboru – i počinjemo zajedno od ponedeljka, uz #teglamudrosti i #podjelimoinspiraciju

I šta kažeš – u kom timu su tvoja uvjerenja i self-talk?

Kako ti se dopada moja ideja? Da li možda već koristiš nešto slično? Da li je ovo nešto što misliš da bi ti moglo koristiti? Imaš li neku sugestiju, pitanje, bilo šta – slobodno piši u komentarima 👇 Ako ti se dopada moja ideja – slobodno podjeli ovaj članak sa svojim prijateljima. #podjelimoznanje

Povezani članci:

Koju moć daješ svojim riječima?

Mali koraci koji vode do velikih promjena

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *