Kako da uradiš 3 dobre stvari za sebe svakog dana?

U prethodnom članku površno sam se dotakla tehnike – 3 Ts koju sam sam osmilila tokom prethodnih 7 “korona” nedelja. U ovom tekstu želim da te upoznam detaljnije sa ovom metodom koju sam osmislila.

 

Glavna ideja iza 3 Ts

 

Um, tijelo, emocije. Ova trijada čini fundamentalnu osnovu svakog čovjeka (i životinje). Cilj homeostaze jeste održavanje balansa između ove 3 komponente.

 

Izazovno jeste, ali smo najzdraviji, najproduktivniji, najzadovoljniji i najsrećniji onda kada je ova trijada u balansu. Ili bar približno. Ova tri sistema su Sveto trojstvo našeg zdravlja, svake vrste.

 

Da pojednostavim i pozajmim riječi koje često vidim u svijetu ishrane i zdravog života: Fora je u balansu. I to zaista jeste tako. U balansu tijela, uma i emocija (srca i duše ili kako već preferiraš).

 

Moji izazovi u oblasti trijade

 

  • Neko sam ko ili ne radi apsolutno ništa ili radi 303 stvari odjednom. Taj disbalans zna biti jako težak za podnijeti i otežava mi održavanje optimalnog nivoa produktivnosti i rutina.
  • Kada mi dani nemaju strukturu – obaveze ili dogovore koje moram ispoštovati – “moj je život mrtvo more”. A velikoj većini ljudi u svijetu su mart i april bili takvi.
  • Kada sam zauzeta oko posla (mentalni taskovi) prvo što “sječem” je emocionalni, pa fizički task. I to je moja velika greška i tačka spoticanja.
  • Znam – licemjerno izgleda s moje strane govoriti o balansu i brizi o sebi, a ne primjenjivati to u potpunosti. Ali, uči iz mojih grešaka, ne pravi svoje. Lično iskustvo je najskuplja lekcija.
  • Da bih izbjegla i ućutkala Voldemorta i Dolores Umbridge (unutrašnje kritičare) koji – počela sam eksperimentisati.

 

Rezultat experimenta = 3 Ts tehnika

 

Osmislila sam nešto što ja zovem 3 T – Three though things/tasks. U biti to je tehnika kojom tokom dana sebi postavim 3 “teža” zadatka iz 3 oblasti – na mentalnom, emocionalnom i fizičkom nivou.

 

Ne daj da te ovaj epitet teško zavara. Nekih dana mi je bilo teško ustati iz kreveta ili poći do prodavnice.

 

 
Kada i za šta koristiti 3 Ts?

 

Tokom vladavine strožijih mjera NKT-a, svakog jutra sam procjenjivala svoje stanje i svoje proritete i na osnovu toga odlučivala šta će mi tog dana biti 3Ts. Sada kada sam se vratila full-time na posao i standardnu rutinu – task listu pravim pred spavanje ili odmah po ustajanju.

 

Na task listu idu one stvari koje su mi izazov tog dana, a ne ono što znam da ću sigurno uraditi. Npr. ja znam 2 stvari – moj dan će početi meditacijom i Teglom mudrosti, a završiti dnevnikom zahvalnosti.

 

3Ts iz života Lutajućeg psihologa

 

Ti ćeš znati koje je vrijeme optimalno za tebe – možda je uveče ili tek nakon jutarnje kafe. Takođe, ti ćeš znati koje su tvoje tačke spoticanja i koje stvari ne uradiš ako ih ne zakažeš i staviš na to – do listu. Zato je to T koje predstavlja težinu tu :).

 

Ali, molim te, budi realističan/a u postavljanju ovih zadataka. Svakog dana ocijeni svoju spremnost, energiju i potrebe/obaveze i u skladu s tim kreiraj zadatke.

 

Taskovi – šta gdje ubrajamo?

 

  • Mentalni taskovi – svi oni dnevni zadaci koji zahtjevaju razmišljanje, angažovanost, fokus, konherentnost, prisutnost. U ove taskove možemo ubrojati npr. rad na projektu, pisanje izvještaja, pisanje tekstova, priprema postova, sređivanje i plaćanje računa, sređivanje dokumenata, organizacija na poslu i privatno, učenje, čitanje, rad na sebi…

 

  • Emocionalni taskovi – sve ono što zadovoljava naše emocionalne potrebe u datom trenutku. Što nam donosi mir, stabilnost, dobro stanje. To može biti date night sa partnerom, sa samim/om sobom, igra sa djecom ili životinjama, provođenje vremena sa najdražima, kafa i razgovor sa prijateljima, self love/care dan, uživanje u ritualima, pisanja dnevnika, psihoterapija ili razgovor sa psihologom, zagrljaji, afekcija. A može biti i provođenje vremena sa samim/om sobom ili zadovoljavanje potrebe da se isplačemo.

 

  • Fizički taskovi – svaka aktivnost koja od nas zahtjeva da pokrenemo naše tijelo i budemo fizički aktivni. Od hodanja, obavljanja kučnih poslova, plesa, igre, do nekih strukturiranih fizičkih aktivnosti poput odlaska na trening ili obavljanje treninga kod kuće.
 
Da li je 3 Ts tehnika pomogla?

 

Smatram da jeste. Istina, bilo je dana kada nisam uspjela check-irati sve 3 stvari, ali bar nisam provela dan “razmišljajući” šta bih mogla i šta je preče. Tokom “doba korone” često mi je izazov bilo pisati 3 stranice u dnevniku – jer se “ništa” nije dešavalo. A vjeruj mi, unutra se dešavalo dosta. Uvijek bi se lakše osjećala kada bih tim mislima dala mastila :).

 

Sada, kada se polako vraćamo u normalu – 3 Ts mi je ponajviše od pomoći u održavanju navike da budem fizički aktivna svakog dana. Na poslu mi pomaže da “pojedem žabu”.

 

Ajde sad ti

 

Istraživač u meni voli eksperimente, a tek kada mi se u testiranju mojih teorije pridruže drugi – nema sreće veće. Zato bih da te pozovem da mi se pridružiš da testiramo 3 Ts tehniku bar naredne 3 nedjelje? Šta kažeš? 21 dan, po 3 zadatka za balans u životu? I da podjeliš svoje iskustvo sa mnom?

 

Ako želiš testirati ovu tehniku – maksimalno sam se potrudila da ti olakšam. Ispod je worksheet/raspored koji možeš preuzeti i započeti testiranje i primjenu 3Ts metode.

 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *