Meditacija – iz ugla psihologa

Često se ustručavam pričati o ovoj temi – ali to je kao da ignorišem jedan dio formule koja me čini onim što jesam. Onda se sjetim svog zašto i misije Lutajućeg psihologa – podjeliti znanje i podsticati druge da njeguju svoje mentalno zdravlje.

 

A šta je meditacija drugo nego otkrivanje novih saznanja o svemu što jesmo i svijetu oko nas? I šta je, ako nije njegujuća za um, tijelo i dušu?

 

Storija o 303 dana meditacije

 

Ne mogu pisati o protekla 303 dana da ne pomenem onaj prvi. Par puta sam pomenula da sam praksu počela na svoj rođendan, 28. juna i danas sam toliko zahvalna tadašnjoj sebi da toj odluci. I sebi koja se pojavila po nekoliko minuta svakog dana poslije toga, do ovog današnjeg.

 

Update: 27. januar 2022. zaključno sa današnjim danom, meditacija je moja svakodnevna praksa već 944. dana. 

 

Prvih 100 dana

 

Prvi put kada sam pisala o meditaciji na ovom blogu, to sam uradila veoma stidljivo, nekako šturo i početnički kao što možeš pročitati ovdje.

 

To sam uradila nakon 100 dana svakodnevne prakse i mislim da je to jedan od mojih članaka koji sam najviše puta pročitala. Poslužio mi je kao sidro u nekim izazovnim momentima i dao potvrdu da je odluka koju sam donijela dobra za mene.

 
200 dana prakse i vrijeme shift-a

 

Drugi put, nisam pisala za tebe, već za svoju dušu. Ta priča je istekla onako iz duše na blog. I volim koliko je spontana, jer na kraju, spontanost je nešto što me je meditacija naučila da više cijenim i praktikujem.

 

Sadašnji trenutak

 

Ovog puta pišem i za tebe i za sebe. Da odgovrim na pitanja koja najčešće dobijam, iz svog laičkog iskustva. Ne, ne smtram se stručnjakom, već učenikom meditacije koji se trudi svakog dana biti 1% bolji nego juče. I to je dovoljno. I biće zanimljivo vidjeti razvojni put u odnosu na sljedeći milestone :).

 

Kako i odakle početi?

 

 

Kako bih ti dala što konktetniji odgovor na ovo pitanje, pokušaću to sumirati kroz nekoliko tačaka u nastavku.

 

Prva i osnovna stvar kada počinjemo bilo šta jeste da dozvolimo sebi da budemo početnici. Zvuči ti smješno jer misliš da se podrazumjeva, ali nije tako.

 

Često namećemo sebi velika očekivanja koja nas spriječavaju da u potpunosti prihvatimo taj “beginners’ mindset” i ona su uzrok što se razočaramo i odustanemo.

 

Istraži temu i izaberi način

 

Šta god da započinješ – prvo istraži. Na internetu je dostupno mnogo literature u vidu knjiga, članaka, video i audio materijala, kurseva, aplikacija i sl.

 

Takođe, ukoliko je preferiraš možeš odabrati učitelja/mentora i zakati vođenu meditaciju. Ili izabrati da meditiraš uz nekog od brojnih učitelja koji na svojim profilima vode meditacije.

 

Biraj ono što tebi prija u tom trenutku, ne zanamaraj se detaljima, prati svoj osjećaj, istražuj. Ne moraš se odmah opredijeliti za jednu vrstu. Knjiga koja je meni poslužila kao udžbenik po pitanju meditacije je knjiga Tajne meditacije – Daviđi.

 

Pravo vrijeme za tebe

 

Izaberi vrijeme za meditaciju. Ti najbolje poznaješ svoj dan i svoje vrijeme. Neka to bude neko doba dana kada znaš da nećeš imati nikavih distrakcija i drugih obaveza.

 

Odvoji jedan “vremenski blok” od npr. 30 min, zakaži sastanak sa sobom i održi ga. Čak i ako izabereš vođenu meditaciju od 10ak min, preporučujem ti da daš sebi vremena da se namjestiš, opustiš i pripremiš da počneš.

 

Pravo mjesto za zen

 

Na početku prakse ključno je da meditiraš na mjestu gdje se osjećaš bezbjedno i sigurno dovoljno da se opustiš i fokusiraš na to što želiš raditi. U prostoru koji ti je prijatan i u kom voliš provoditi vrijeme. Može biti vani ili unutra. Preporučila bih da izabereš mjesto na kom znaš da te neće prekidati drugi, i bar na početku budi sam/a.

 

 
Položaj tijela

 

Često me pitaju u kom položaju meditiram. Za osobu koja jako puno vremena provodi u nekoj od varijacija lotus poze – tzv “turski sjed”, ja preferiram biti u ležećem položaju dok meditiram, na podu ili krevetu.

 

Ukoliko meditacija koju si odabrao/la izričito ne nalaže neki položaj, izaberi položaj tijela koji ti najviše prija i u kom možeš potpuno da se opustiš. Udobnost je ključna za opuštanje.

 

Da se ne lažemo, omiljene su mi meditacije uz more, kao na slici iznad 😀

 

Zvukovi i muzika

 

Kao auditivcu, važno mi je da je ono što slušam u trenutcima meditacije. Bilo da je u pitanju vođena meditacija gdje učitelj vodi svojim glasom (sa ili bez muzike) ili da sama sebe vodim kroz proces, važno mi je da mi to što čujem prija i da me dodatno opušta.

 

Na Insight Timer aplikaciji na telefonu i Youtube kanalu Meditative mind postoji bezbroj muzike za meditaciju i vođenih meditacija, i poslije ovoliko vremena imam te neke svoje go-to-tracks.

 

Zanimljivo je što se kod mene nisu pokazale uspješnim meditacije na našim jezicima, moja lična preferencija su one na engleskom jeziku. Evo jedna od mojih omiljenih kompilacija mantri ovdje. 

 
Meditacija nije odsustvo misli

 

Misli će uvijek biti tu, naročito na početku. Biće bučne, šašave, smješne, besmislene, ali i biće i realnih misli i fenimenalnih ideja. Osvjesti ih, posmatraj i otpusti.

 

Ako je super ideja ili obaveza – zapiši to i nastavi sa meditacijom. Ovaj momenat je fenomenalno opisala Jelena u ovom postu. Što se kaže, ništa ja tu ne bih dirala :).

 

Meditacija je praksa, vještina koja se razvija i vremenom, ako joj se kontinuirano posvetiš, postaće spontanija, lakša, dublja. Da bolje razumiješ ovo – baci pogled na moj drugi članak o meditaciji – ovdje.

 

Pojavi se

 

Sve što sam navela iznad moguće je samo ako se pojaviš. Ako sa misli o meditaciji, pređeš na praksu. Pokušaj, korak po korak. Dan po dan.

 

To što sam ja izabrala svakodnevnu praksu, ne mora značiti da i ti moraš. Nađi svoj optimum. Možda je to 2 put nedeljno ili svakog 2 dana, you’re the one in the driver seat. Kreiraj ritual koji odgovara tebi i tvom načinu života.

 

 

 

Zaključak

 

Ponavljam se, ali šta da se radi. Neću te uvjeravati da meditiraš – možda to nije tvoja priča. I to poštujem. Reći ću ti da istražuješ, eksperimentišeš i da se igraš i nađeš ono što znači mir za tebe.

 

Možda to nije meditacija – već slikanje, kuvanje, pisanje, trčanje… ili samo disanje. I sve je to okej. Sve što ti pomaže da dišeš duboko – dobro je za tebe.

 

 

Odvoji vrijeme da sebi ljubav daš, ili samo da udahneš i da znaš da dok dišemo, sve je dobro. Nisam ekspert, niti mi je cilj biti, ali želim podjeliti svoje iskustvo.

 

Nadam se da će ti pomoći. Jedino što mi je preostalo jeste da ti kažem da sam tu za sva pitanja koja imaš. I da ti pružim podršku. Šta god da izabereš, ako uživaš u tome i dobro je za tebe, I support ya, babe!

 
Pitanja i preporuke

 

Savjete sam podjelila sa tobom 👆, ispod ću 2 pitanja i preporuke. 2 pitanja koja te pozivam da odgovoriš u komentarima 👇 su:

  • Da li si probao(la) meditaciju?
  • Kakvo je tvoje iskustvo (ako jesi) ili da li te interesuje tako nešto (ako nisi)?

 

Aplikacije za meditaciju: Insight Timer app za sve one koje žele istražiti razne načine meditacije i saznati nešto novo o njoj. Pored toga, isprobala sam i aplikaciju Calm. Lično mi se više dopada prva.

 

Knjige o meditaciji: Tajne meditacije – Daviđi; How to meditate – Pema Chordon; Moć meditacije – Bob Rot

 

Tekst o prvih 100 dana meditacije je ovdje, a drugi ovdje.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *