10 načina da sebi daš sebe

Naša kolektivna svijest ispunjena je raznim izrekama i mudrostima starijih. Neke su nam samo teret i organičenje, a neke su toliko istinite i njihovo prihvatanje nam može toliko obogatiti život. Takva je, po mom mišljenju, i izreka: Ko nije (dobar) za sebe, nije ni za druge. Pa hajde da vidimo kako da budemo bolji prema sebi i da sebi damo više sebe.

Nemam ti kad

Prije nego što pređem na konkretne predloge i načine, želim da popričamo o izgovoru koji znam da će ti sigurno pasti na pamet u jednom trenutku. A to je onaj o nemanju vremena. Jer svi imamo na raspolaganju ista 24 h, 7 dana u nedjeli, 365/6 dana u godini…

I malo može postati mnogo

Rijetke su stvari koje ne mogu sačekati 5 minuta. Od 1440 minuta svakog dana, 5 minuta je toliko malo. Ali i to malo, tokom kontinuirane prakse, daće rezultate. Evo i matematičke formule, sa sve grafikom, da to i dokaže.

Ponesi malo vremena i dobre volje

Svaki od načina koje ću ti predložiti ispod od tebe zahtjevaju samo dvije stvari – tvoje vrijeme i dobru volju. Jer moraš biti voljna da odvojiš mali dio svog dana koji ćeš posvetiti sebi. Na kraju, samo sebe zaista možemo imati.

Za sebe kao i za druge…

Zarad svog blagostanja, ali i svojih dragih ljudi. Bila mama, sestra, ćerka, unuka, supruga, djevojka ili bio ti sin, tata, brat, suprug, dečko – svi mi smo nečiji modeli i svojim ponašanjem utičemo na nekog. A ponajviše na mlađe od sebe, bili mi u krvnoj vezi sa njima ili samo poznanici. Svojim ponašanjem i primjerom modelujemo ne samo svoju budućnost – šta ćemo biti sjutra, već djecu koja će biti budućnost našeg društva.

10 načina za davanje sebe sebi

Piši svoje misli – bilo da vodiš dnevnik, pišeš kratke priče ili jutarnje stranice, zapisivanje svojih misli i osjećanja ima jako terapeutsko dejstvo na sve nas. Ne mogu prebrojati istraživanja koja to potvrđuju. Nije važno ako nije gramatički tačno, kohezivno i smisleno. Najvažnije je da sve ono što te tišti ili što imaš za kazti izbaciš na papir. Papir sve trpi, ne kaže se uzalud.

Pokreni tijelo – bilo koja vrsta fizičke aktivnosti počev od lagane šetnje, plesa, plivanja do intezivnog treninga. Šta voliš, šta ti prija i odgovara. Samo se pokreni. Ako misliš da ne možeš stići u planiranu šetnju, fizička aktivnost je odlazak u prodavnicu, korišćenje stepenica umjesto lifta, kućni poslovi.

Budi kreativan/a– kreativnost nam daje slobodu, relaksira nas i daje nam prostor da se izrazimo na način koji nam je blizak. Daj sebi slobodu da stvaraš ono što želiš, po svojim pravilima, za svoju dušu. Ne mora biti po ukusu drugih i za tuđe oči. Ako tebi pruža gušt i uživanje, to je remek djelo.

Daj sebi slobodu da ne radiš “ništa” – još jedna od zamki u koje sebe uhvatimo jeste osjećaj krivice kada, što se narodski kaže sjednemo sami sa sobom, da predahnemo, da se vratimo k sebi. Često kada upadnemo u tu zamku, na kraju budemo još umorniji nego kada smo sjeli.

Vrati se prirodi – bilo da je more, planina, ili ravnica, vrijeme provedeno u prirodi doprinosi našem sveukupnom zdravlju, od fizičkog do mentalnog. Opušta, obnavlja i vraća nas u konekciju sa našom iskonskom prirodom.

Diši istinski, duboko – znaš li da većina nas ne koristi ni jednu trećinu kapaciteta pluća i da plitko dišemo? Mindblowing, zar ne? Postoje brojne tehnike disanja, koje možeš istražiti na Youtube, Insight Timer-u, Calm i sličnim aplikacijama. A možeš i posjetiti profil Ghane Knežević koja je imala 3 sedmodnevna izazova baš o tehnikama disanja. Evo linka do poslednjeg.

Provodi vrijeme sa ljudima koje voliš i koji te pune pozitivnom energiju – važno je sa kim provodimo vrijeme i da li smo u društvu koje nam prija. Nekada baš ne možemo birati ko je oko nas, ali možemo minimalizovati njihov uticaj na nas, ukoliko za tim postoji potreba. Prihvati činjenicu da ti ne moraju svi prijati i da nisi u obavezi da se svima dopadneš i da sa svima provodiš vrijeme. Biraj ljude i energije koje ti prijaju. To će zauzvrat, njegovati i podizati tvoju energiju.

Spavaj! – san je važan. On je osnovna potreba za funkcionisanje našeg organizma. Neophodan je za održavanje bioritma i optimalnog zdravlja organizma. Svi smo mi individualna bića i imamo različite potrebe i navike, ali san je neophodan, bilo da je za tebe optimalno 5 ili 8 sati sna. Volim podijeliti materijale na našem jeziku gdje postoje – pa evo dva 2 na temu spavanja od Nemanje Milovića, 7 savjeta za kvalitetniji san i ovaj sa bakom dijelim iz 2 razloga: bake su zlato + informativan na temu spavanju.

Obrati pažnju čemu daješ svoju pažnju – šta ili ko ti krade vrijeme, razmišljaš li o tome? Najčešće su to socijalne mreže i multitasking. Baci pogled koliko ti je active time na Instagramu. Vjerujem da ćeš tamo naći bar 5 minuta viška da “ukradeš” za sebe 🙂 Pa umjesto scroll sesije na IG, odradi jednu meditaciju ili nešto slično.

Napravi razliku: vrijeme za rad, vrijeme za odmor; mjesto za rad i mjesto za odmor. Sve ima svoje vrijeme i mjesto, tako i odmor i predah. Nemoj da ti bude “smiješno” da zakažeš vrijeme koje ćeš posvetiti sebi. Kao što to radiš za druge, pokloni i sebi dio svog vremena i svoje pažnje.

BONUS TIPS

Kao dodatne načine, naveću neke o kojima ti često pričam, jer meni jesu promjenili život. To su naravno praksa zahvalnosti i meditacija, kao i 3 T tehnika. Neću dužiti, već ću ti ispod ostaviti link do članaka u kojima sam pisala o ove dvije prakse i 3T tehnici.

3 Ts tehnika – Tehnika 3 taska

Meditacija iz ugla Lutajućeg psihologa

Čemu me je naučilo 200 dana meditacije

100 dana meditacije

Zahvalnost – Da li smo postali zahvalniji?

366 dana zahvalnosti

Za kraj…

Nije važno šta ćeš i da li ćeš izabrati ijedan od mojih predloga. Ono što je važno jeste da izabereš i svjesno daš sebi vremena, pažnje, ljubavi i razumjevanja kao što to činiš za druge. Nemoj da misliš da je to sebično, uzaludno, smiješno i da su drugi preči. Ne kradi sebi sebe. Davanjem sebi danas, sjutra ćeš imati više i za dati i drugima i sebi.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *