Najveći poklon koji sebi možemo dati…

Najveći poklon koji sebi možemo dati jesmo mi sami.

Lutajući psiholog

Osjećam potrebu da još govorim na temu davanja sebe sebi. Zašto? Jer prečesto čujem, a ponekad i od same sebe, da ima vremena da to učinimo, da nije prioritet, drugi su važniji i sl. Pa hajde da ponovimo i produbimo malo ovu priču.

Šta znači dati sebi sebe?

Dati sebi sebe znači dati sebi svoju ljubav, pažnju, razumjevanje, vrijeme, nježnost, strpljenje i sve što dajemo drugima, a i tražimo od drugih. Bilo da je to zahvalnost, meditacija, slatkiš nedjeljom, knjiga, izlazak, ostajanje u krevetu – šta god tvoja duša ište – to je.

Dati sebi sebe znači prihvatiti sve svoje vrline, mane, ludosti, posebnosti, želje, greške, trijumfe, iskustva… Znati što jesmo, što nismo i da uvijek možemo, ako želimo, biti više. Dati sebi sebe znači i dati priliku drugima da budu ono što jesu, bez osude.

Zašto je važno dati sebi sebe?

Davanjem sebe sebi stvaramo prostor da budemo sve ono što možemo biti, da prihvatimo sebe u potpunosti i postanemo samosvjesniji.

Ovim postupkom i drugima poručujemo da i oni to mogu uraditi isto za sebe. Tek onda kad prihvatimo sebe – možemo bez zadrške prihvatiti i druge. Sjetimo se da ljudi najviše uče iz primjera, učenjem po modelu i imitacijom.

Naročito je važno…

Po mom mišljenju, ovo je jako važno uzeti u obzir, naročito u vaspitavanju i radu sa djecom. Svojim primjerom, mi modelujemo ponašanje koje djeca usvajaju i ispoljavaju kasnije tokom života. Kao i sve ostalo, i ti modeli mogu biti dobri ili loši.

Poslužiću se onom izrekom: Sve je dobro kad je mama dobro; i proširiti je na oba roditelja. Djeca manjeg uzrasta imitiraju ponašanje osoba koje su oko njih, naročito roditelja i starije braće/sestara. Najpoželjnije bi bilo da je ponašanje usklađeno sa onim što se djeci govori – jer se tada djeci šalje jasna i kongruenta poruka.

Ako je dijete odgajano u porodici u kojoj članovi brinu o sebi, rade na sebi i vode brigu o sebi i o svojoj porodici – velika je vjerovatnoća da će odrasti u osobu koja će raditi isto. Ukoliko je obrazac suprotan, velika je vjerovatnoća da će dijete razviti obrazac žrtve ili spasioca. Nebitno od pola i uzrasta, svoju djecu moramo naučiti da vole ono što jesu, da se ne plaše ispoljiti i prihvatiti svoje emocije i da su jedinstvena, individualna bića svako ponaosob a ne mini kopije odraslih članova porodice.

Na polju ličnog razvoja – ovo je naročito važno jer…

U oblasti ličnog razvoja dati sebi sebe znači biti spreman posvetiti se dubokom radu na sebi, zbog sebe. Promjena i napredak su mogući jedino ukoliko smo za njih spremni iz dubine našeg bića.

Sve dok želimo mjenjati druge, mi smo ti koji nismo spremni da se mjenjamo. Onog trenutka kada shvatimo i prihvatimo da možemo promjeniti samo sebe i da smo sami svoja odgovornost – tek tad smo zaista spremni za promjenu. Tek tada počinjemo sa davanjem sebe sebi.

Ne mjenjamo mi druge, ne mjenjamo čak ni svijet, mi imamo moć promjeniti samo sebe. Mjenjanjem sebe – mjenjamo svoju perspektivu – promjenom perspektive – mjenjamo svoj pogled na svijet. Tada nam se čini da smo promjenili i svijet.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *