Rituali – moćne sitnice

Kako ti zamišljaš svoj dan za uživanje, opuštanje i “punjenje baterija” za nove pobjede? Gdje se nalaziš? Kako ga počinješ? Kako ga provodiš? Sam(a) ili sa nekim? Šta je ono što mu daje onu pravu, magičnu notu uživanjaneki posebni zvukovi, mirisi, ukusi ili stvari? Kako se osjećaš dok živiš svoj magičan dan? Šta čuješ, šta vidiš, šta govoriš?

💡 Prije daljeg čitanja – odgovori sebi na pitanja iznad i pokušaj ih vizualizovati najbolje što možeš 😊🙏

Pretpostavljam da i tvoj magičan dan u sebi sadrži bar jedan, tebi važan i voljen, ritual. Znam šta ćeš pomisliti – nije to nikakav ritual, to je samo nešto što me opušta i/ili što volim raditi. A ritual sadrži baš to u sebi – emocije poput ljubavi i uživanja.

Moć rituala

Rituali su jedan od najmoćnijih alata u arsenalu ljudskih potencijala. Iako naočigled neobavezan – ritual je izvor sigurnosti, ono čemu bježimo u neizvjesnim situacijama, vezujemo jake emocije za njega.

Kroz vjekove, rituali su imali ogromnu moć – naročito u okupljanju ljudi, u teškim i srećnim momentima. Nevažno da li ih gledali kroz spiritualnu, društvenu ili personalnu prizmu – njihova moć je i dalje jaka, ali se ispoljavaju na drugačije načine nego tada, uz manje sakralnu notu. Ali danas neću govoriti o toj vrsti rituala – već o onim ličnim ritualima, koji su dio nas.

Šta je ritual?

Rituali su zasnovani na tačno određenim radnjama, imaju jasno određen početak, tok i kraj. Boje ih jake emocije, osjećaj povezanosti sa trenutkom i nečim van sebe i u sebi. Zasnovani su na kontroli i uspostavljanju našeg ličnog osjećanja sigurnosti i vjerovanja da smo sposobni nositi se sa situacijom pred nama. B. Malinovski ističe da se ritualima okrećemo kada se nalazimo u situacijama čiji nam je ishod bitan, neizvjestan i/ili van naše kontrole.

Zbog tog više nego očiglednog uticaja koji imaju na naše ponašanje i psihu, i rituali su postali tema interesovanja psihologije. Mnoge studije su pokazale da ritualni nisu samo radnje koje često ponavljamo, već imaju mnogo dublje značenje i benefite. Većina nalaza pokazuje da rituali imaju jaku emocionalnu komponentu i navode na akciju, ali i da imaju postoji i racionalna komponenta. Pokazalo se da takva kompleksna priroda nosi sa sobom brojne benefite.

Benefiti rituala

Već sam pomenula da su benefiti brojni, pa ću se potruditi da ih pobrojim što više, pa ću u budućnosti više pisati o nekima od njih. Neki od najistaknutijih i najčešće pominjanih benefita rituala su:

 • 📌 umanjuju neizvjesnost i anksioznost
 • 📌 pomažu da se održi status quo
 • 📌 podstiču stvaranje emocionalne povezanosti sa sobom i drugima
 • 📌 pomažu razvoj novih navika
 • 📌 povećavaju osjećanja zahvalnosti i uvažavanja
 • 📌 slave život, prosperitet i napredak
 • 📌 inspirišu akciju
 • 📌oblikuju našu samopercepciju
 • 📌umanjuju prokrastinaciju
 • 📌 stimulišu produktivnost
 • 📌doprinose usmjeravanju i održavanju fokusa
 • 📌 grade jaču i kohezivniju zajednicu
 • 📌 transformišu svakodnevnicu
 • 📌 povećavaju samopouzdanje
 • 📌 izgrađuju pozitivan mindset

Pored 15ak navedenih benefita, postoje još mnogi drugi, manje ili više vidljivi. Saglasnost o tome da su ključni ne samo za uspjeh, već i za život sa svakodnevnim izazovima u svim aspektima ljudskog djelovanja. Ono što je važno jeste napraviti raziku između rituala i navike.

O ritualima su rekli

Ako odradiš ritual prije nekog potencijalno visoko anksioznog zadatka, kao što je pjevanje pred publikom ili rješavanje teškog matematičkog problema, do trenutka izvođenja zadatka postaćeš smireniji i imaćeš više samopouzdanja.

Francesca Gino

Rituali 21. vijeka

Danas je postalo očigledno da su rituali postali moćan način instrument razvoja i uspjeha. Rituali su nešto što se često pominje kod vrhunskih sportista, izvođača, govornika, vrhunskih stručnjaka u brojim oblastima do uspješnih poslovnih ljudi. Sve one navike i rutine koje se ističu kao “recept za uspjeh” u svojoj srži kriju rituale. Ne zaboravimo pomenuti jedan od najpoznatijih rituala na svijetu – ispijanje čaja. Kinezi i Englezi su od jedne sitnice poput ispijanja čaja napravili umjetnost. Priznaj, i ti kad ti neko pomene UK u prvih 5 asocijacija ti je njihovo ispijanje čaja u 5.

Rituali poznatih i uspješnih

Novak Đoković i Rafael Nadal, obojca su vrhunski sportisti, poznati po svom velikom trudu, uspjehu, ali i ritualima koje praktikuju na mečevima. Jon Bon Jovi je 15 godina na svojim koncertima nosio svoje “srećne” patike, Maja Andželou bi iznajmila sobu u hotelu, ukonila sve što bi joj moglo odvući pažnju i tako stvarala neutralnu sredinu za pisanje, uz obaveznu bocu šerija i Bibliju. J.K. Rowling još uvijek piše prvo na papiru, uvijek i svuda.

Ritual – način da svakom danu malo duše dodam

Svi mi imamo te sitne začine života kojima volimo uljepšati svoj dan i opustiti se – nebitno bilo to ispijanje kafe, nedeljni ručak, čitanje pred spavanje, slušanje omiljene muzike, čišćenje prostora u kom boravimo. Prigrli svoj ritual jer ne samo da ti donosi radost i opušta te; ritual utiče na tvoje mentalno zdravlje i osjećaj blagostanja, obogaćuje tvoj život, povezuje te sa tvojim unutrašnjim bićem i sa ljudima oko tebe. Najveća mudrost života jeste uvidjeti da su najjednostavnije stvari ujedno one najvažnije koje nam najviše doprinose.

Do sledećeg čitanja, uživaj u svojim ritualima 😉 Nadam se da će i posjeta mom profilu ili blogu nekom obogatiti svakodnevne ili nedeljnje rituale, onako kako je pisanje za The Wandering Psychologist obogatilo moju ritualnu subotu. Kao i uvijek, ispod ti linkujem još zanimljivosti o ovoj temi.

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *