Vrlina postoji i u radu i u odmoru. Iskoristi oboje i ne predvidi nijedno.

Alan Cohen

Povezanost između sna i mentalnog zdravlja je odavno dokazana stvar – u medicni, psihologiji, sportu. Sada ne želim pričati o snu i spavanju, već o odmoru.

Pod odmorom podrazumjevam vrijeme tokom kog smo budni, opuštamo se, ne radimo ništa ili obavljamo neki ritual/radnju koja nam pruža ogromno zadovoljstvo i relaksirajuće utiče na naše raspoloženje.

Bez napora, bez stegnutosti i užurbano. Onako sa guštom, u slow motion-u, kao kad je neka fjaka i može ti se da ne moraš ništa. Znaš te trenutke? Rijetki su, zar ne? Hajde da ih stvorimo više!

Blog imitira život

Kada je u pitanju ova tema – prvo što moraš znati o meni je:

 • da sam jedna od onih mazohista koji naviju sat 15 minuta ranije, probude se i pomjere alarm na vrijeme kada zaista trebaju ustati i da vikendom – snoozujem do besvijesti;
 • godinama sam se borila sa nesanicom i trenutno je pod kontrolom i spavam u prosjeku oko 6 sati;
 • meditiram ujutru i uveče – i meditaciju posmatram kao alat koji me dovodi nazad sebi, nekad me opusti a nekad sam potpuno ravnodušna;
 • da očigledno nisam naslijedila crnogorski gen za odmaranje, samo one za tvrdoglavost i ljubav prema moru :);
 • da ću današnji članak u potpunosti posvetiti ženama – jer njima je najčešće odmor najpotrebniji.
Šta je onda izazov ovdje?

Najveći izazov za mene, a pretpostavljam za mnoge žene (sorry guys 😊), jeste sjesti i opustiti se ne radeći ništa. Ukoliko to pokušam uraditi – osjećam se kao čekam da me neko prekine, da telefon zazvoni, da iskrsne neka situacija. Poznat scenario, zar ne?

Žene često obavljaju više uloga i preuzimaju mnoge dodatne odgovornosti koje se odnose na brigu o drugima i domu. I slobodan dan nikada nije zaista slobodan za oblikovati po našem.

Uživanje u sadašnjem trenutku je the weakest link svakog perfekcioniste – a rijetke su žene koje u nekom aspektu svog života nemaju težnju ka perfekcionizmu. Čak i kod nas koji smo na odvikavanju od poganog perfekcionizma. Uz sve iznad, neko sam ko u svemu mora imati i znati svrhu – zašto to nešto radi. I eto nas, da zajedno odgovorimo na to pitanje.

Zašto nam je važno razviti tu tajnu vještinu?

Kao prava štreberka, ozbiljno sam pristupila traženju odgovora na ovo pitanje. Pod ozbiljno mislim kopala sam po tamnim dubinama Google-a 🤓 pošto u knjigama koje posjedujem na ovu temu nema odgovora. Sve je 99 % usmjereno na san i spavanje. Nego da se vratimo na to šta nam mudri Google otkriva.

Sudeći po jednom od članka na Mental Health America, ne postoje preporuke o tome koliko opuštanja bi čovjek trebao uvesti u svoj stil života. Ono što se naglašava je sljedeće:

 • vrijeme za odmor i uživanje u životu igra važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja;
 • duboka relaksacija, praktiovana regularno, ima iste efekte kao i meditacija – umanjuje stres i anksioznost, poboljšava raspoloženje, ublažuje bol, umanjuje krvni pritisak…
 • jedan od ključnih elemenata relaksacije je uživanje – u smijehu, zagrljajima, dobrom društvu, muzici, šetnji, maženju sa životinjama, sa partnerom, djecom – u svim aktivnostima koje utiču na lučenje hormona sreće – serotonina, oksitokcina i smanjenje lučenja horoma stresa.
San + uživanje i odmor na javi = dobro mentalno zdravlje

Iz gore navedenog možemo zaključiti da san jeste osnova, ali je umjeće relaksacije ono što nam pomaže da održimo što optimalniji nivo mentalnog zdravlja tokom dana. Ne možemo spavati 24/7, bar tako tvrde eksperti?! Zbog toga moramo svjesnije izgraditi vještinu odmaranja i uživanja u trenutku.

Ta vještina će osigurati da onih dana kada ne možemo spavati koliko nam je potrebno, ipak funkcionišemo na najbolji mogući način i održaće optimalni nivo našeg mentalnog zdravlja.

Nisam još majka, ali složićemo se da mame rijetko kada odvoje vrijeme u potpunosti posvećeno njima – bez da ih iko vuče za rukav. Ako uz to imaju još par uloga – njima ni 48 sati u jednom danu nije dovoljno. A one – svojom ženskom magijom uspjevaju svašta – tražeći veoma malo ili ništa zauzvrat.

U kojim situacijama nam kratak predah može pomoći?

U svakonevnim i u novim, nama nepoznatim situacijama, čiji nam je ishod važan – često nam se stres okači o ramena kao balast. To se dešava svakom od nas. Uz to, stres nekad povede i par drugara. Kod mene su to Pogani perfekcionista, Varljivko (impostor syndrome), Voldemort (negativni unutrašnji kritičar) i kad sam veoma umorna i iscrpljena – Dolores Umbridge zakorači za govornicu u svojoj pink odori.

Šta god da pokušam uraditi u tom trenutku – ne ide, ne pomaže, ne funkcioniše. Osim jednog – cease and desist pristupa, tj. potpunog prestanka bilo kakve aktivnosti. Kad više ne može, ne ide i ne funkcioniše – daj sebi dozvolu da staneš i odmoriš. Obnovi resurse, osvježi perspektivu. Što bi na Balkanu rekli – ohladi glavu.

Kako ubaciti više odmora u naše dane?

Sada znamo zašto je odmor koristan i potreban našem organizmu. Ono što nam je sljedeće jeste da otkrijemo i kako da ga praktikujemo češće. Ovo pitanje ima mnogo odgovora i naravno kao kod svega što se tiče ljudske psihe i uma – rješenje je individialno.

Linkovaću par dodatnih članaka i izvora u preporukicama, sada ćemo se fokusirati na 6 metoda koje možemo u trenutku uraditi i bilo gdje, i 5 za koje nam treba malo mira, prostora i vremena da postanu praksa. Prije primjene ovih metoda prvo provjeri da li su sve tvoje osnovne potrebe zadovoljene. Iznenađujuće je koliko nas zapostavlja ishranu, unos vode i sl.

6 quicky metoda
 • Povratak dahu – sa dahom počinjemo i završavamo život. Prvi i posljednji je u svemu. On čisti um, dovodi kiseonik do naše najsavršenije tvorevine – mozga i vraća nas u tijelo i trenutak.
 • Muzika – Aristotel je rekao da muzika ima moć da oblikuje karakter; ja bih dodela i naš život. Muzika je toliko iskonska za čovjeka da je ona dio života i najprimitivnih i najrazvijenih društava. Ubaci muziku koja te relaksira u svoje okruženje – nikad neće biti glasnija od tišine.
 • Promjena sredine – ukoliko se osjećaš na iglama, ivici i kao da ćeš pući, promjeni sredinu. Izađi van prostorije u kojoj se nalaziš, ukoliko je moguće izađi na svjež vazduh. Postoje indikacije da nam sama promjena mjesta na kom se nalazimo može pomoći da promjenimo perspektivu. Ajd priznaj, koliko fenomenalnih ideja si imala pod tušem?
 • Pokret – hodanje, trčanje, plesanje, teretana, vožnja bicikla, svaka aktivnost koja pokreće tijelo iz inercije u koju ga stres zaključava, čak iako smo u pokretu – taj pokret je napor, grč, hod u živom pjesku. Svaki slobodan pokret daje tijelu i umu priliku da se rekalibrira i relaksira.
 • Smijanje – humor, iskren osmjeh, čak i samo vještačko osmjehivanje može da započne lučenje hormona sreće; pusti smješni video, poigraj se djetetom ili životinjama – pušti kompilaciju Best of Joey Tribbiani i uživaj 🙂
 • Ukloni distrakcije – telefon, socijalne mreže, nered, ono što ti ometa koncentraciju i krade fokus. Dodaj dobre stvari oko sebe – vodu, voće, materijale za rad, prazan papir i olovku…
5 metoda za izgraditi kao long-term podršku
 • Zakaži vrijeme za relaksaciju – budi odgovorna prema sebi kao i prema drugima; poštuj svoje vrijeme za odmor i brigu o sebi isto kao što bi vrijeme svog najvažnijeg klijenta na svijetu. Što je govorio moj profesor – utefteri to crvenom!
 • Fokus na sadašnji trenutak – parafraziraću Ekharta Tollea i reći ti da moraš duboko u sebi shvatiti da je sadašnji trenutak sve što imaš. Jer prethodni je stvar prošlosti i ne možemo se vratiti unazad da ga “popravimo”, sljedeći još uvijek nije tu. Tu si samo ti i ovaj moment sada. Daj najbolje što možeš sebi u tom trenutku u kom jesi.
 • Meditacija – ovo je bila česta tema na TWP / ovdje i ovdje / jer zaista sam uvjerena da je posvećivanje meditaciji jedna od stvari koja je promjenila moj život i moj odgovor na stvari koje se dešavaju oko mene. Treba vremena za pronaći svoj način prakse – ali vrijedi svakog utrošenog minuta. Posveti meditaciji bar 5 minuta dnevno bar mjesec, dva i vidjećeš bar jedan benefit.
 • Vizualizacija – ukoliko ne mogu da meditiram i moje misli jednostavno naviru sa svih strana, ja od njih napravim priču sa ishodom kakav želim. Nekada je to jednostavno poput pretvaranja misli u vodu; kanalisanje te vode u jedan vodopad, pod kojim stojim. Tekući ona čisti moje tijelo, um i misli. Ili jednostavno zamišljam more – jer život je more kad si odrastao na moru 🙂 I znaš šta je još cool? Mašta nema granica – vizualizuj šta god ti duša ište!
 • Rituali – još jedna tema o kojoj sam pisala / ovdje/, ali da obnovimo. To su aktivnosti zasnovane na tačno određenim radnjama, imaju jasno određen početak, tok i kraj. Boje ih jake emocije, osjećaj povezanosti sa trenutkom i nečim van sebe i u sebi. Zasnovani su na kontroli i uspostavljanju našeg ličnog osjećanja sigurnosti i vjerovanja da smo sposobni nositi se sa situacijom pred nama. Mi stvaramo naše rituale, a naši rituali stvaraju naš život.
Zaključak

Nekako smo ubjedili sebe da je predah = odustajanje, umjesto da njegujemo da uvjerenje da je predah = priprema za pobjedu.⁣ Akcentuje se konstantna aktivnost, što je fizički i psihički neodrživo na duže staze.

Sjetimo se kako su najbolji ratnici svijeta prije bitke odmarali, resetovali svoje tijelo, um i duh. Bili su uvjereni da je to podjednako važno kao njihovo umjeće na frontu. Budući da nam je uzalud oštar mač bez čvrste ruke i smislenog pokreta – uzalud nam je i tijelo bez odmora. S odmornim tijelom – i tup mač može biti najbritkija je sablja. ⁣

Ako ništa drugo – želim da iz ovog članka poneseš 2 poruke:

📌Ne osjećaj krivicu ako se osjećaš umorno, istrošeno, izgubljeno. Odmor je dar i investicija za tvoj sjutrašnji uspjeh. Odmor je briga o tvom najvrijednijem resursu – odmor je briga o sebi. ⁣
📌Uzmi vremena za odmor i vremena za napor. Stvori balans i rezultati će doći. I najvažnije, ti ćeš imati energije da uživaš u njima.

Daj sebi slobodu da budeš ti. Da li i kako ti odmaraš? Podjeli ispod 👇👇👇

Preporukice

Kao i (skoro) uvijek, ispod ti ostavljam par korisnih linkova, koji uz one linkovne kroz tekst 👆 mogu doprinijeti dubljem razumjevanju onog o čemu pričamo 🤓😁 sve u duhu #podjelimoznanje

8 ways to add more relaxation to your life

10 mental health tips to make your life more relaxed

How to become relaxed

The effect of playing music on mental health outcomes

How Listening to Music Can Have Psychological Benefits

Music and health