Moć malih akcija

U 2020. sam pročitala sramotno mali broj knjiga za nekog ko je toliki zaljubljenik u čitanje i knjige. Ipak, one koje jesam pročitala, pročitane su u pravo vrijeme i dale su saznanja koja su mi pomogla da prebrodim 2020. Naravno jedna od tih knjiga je Atomske navike od Džejmsa Klira, koga ću citirati ispod:

(Moju recenziju Atomskih navika možeš pročitati na ovom linku).

Svakodnevne, male akcije grade navike

Ovo je period donošenja odluka o promjeni, o novim navika i slično. Mnogi od nas zapisuju velike ciljeve i misli, a u biti, malo ko od nas razmišlja o onim malim stvarima koje radimo svaki dan, a utiču na ostvarenje ciljeva.

Male akcije, ponavljane redovno, daju rezultate dugotrajno

Često nailazimo na onaj citat: Sanjaj/Razmišljaj/Ciljaj/Pucaj… na veliko. Okej je to, i vidim svrhu. Ali, to veliko se ne dešava odjednom, jednom akcijom, jednim trenutkom, jednom odlukom. To se dešava kroz ponavljanje, rad, upornost, konzistentnost, praćenje i fleksibilnost u procesu ostvarivanja cilja.

Tako malo, a efektno

Atomske navike ili kako god da ih zovemo, daju rezultate. Ako su dobre, rezultati su dobri, ako su loše – jasno ti je. Dobijamo ono što ponavljamo.

Šta želim da ti kažem?

Da izabereš male, svjesne navike koje ćeš uvesti u tvoj život, da rade u tvoju korist, u svrhu ostvarenja tvojih ciljeva. Ako je tvoj cilj da brineš o sebi, da povećaš svoju produktivnost, proaktivnost, fokus, unaprijediš mindset i slično, imam par predloga.

21 mala navika za 2021

Svakodnevna motivacija – Zašto?

Hidratacija

Fizička aktivnost

Time tracking /blocking

Pisanje dnevnika

Planiranje

Tema godine, mjeseca ili nedjelje

Pisanje to do liste – semafor metod

Sastanak sa samim sobom

Vrijeme za uživanje i odmor

Offline vrijeme

Čitanje 10 strana dnevno

Kasica prasica ideja

Edukacija – gradi svoje resurse

Neke od ovih predloga smo već pominjali na Lutajućem psihologu, pa sam ti i ostavila linkove do njih. O drugima ću ti pisati u narednom periodu. Ono što je najvažnije jeste:

Za kraj

Na početku blogerske karijere – imala sam jedan filozofski momenat. Šteta da se ne prisjetimo, pa ću se citirati ispod:

Ljudska priroda takva da se češće fokusiraju na krajeve, zaboravljamo da sve što ima svoj kraj, ima i svoj početak. Svaki kraj je uvijek početak nečeg novog, ali početak nije nikada kraj.

Šta god da izabereš početi, počni to zbog sebe i za sebe. Imaj na umu gdje želiš stići, ali i uživaj u procesu – putu ka cilju.

Kvalitetni ciljevi uvijek imaju za cilj trajnu promjenu, a da bi došlo do promjene loše navike, ona kojom je mjenjamo mora nam biti privlačna i zadovoljavajuća.

Ne trči za velikim, instant, boom promjenama, ne zadržavaju se dugo – ne stidi se, ustučavaj ili ignoriši da počneš polako, malim akcijama.

Koja je mala akcija, mala navika, koji ćeš početi danas?

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *