Kako da meditacija postane navika

Za sve ove godine istraživanja i potom praktikovanja meditacije, uvidjela sam da postoje raznorazne teorije, priče, mitovi i zablude oko nje. Ali, vodim se time da nikad nije do konkretne akcije nego do onoga ko je koristiti, pa tako ne pridajem puno prostora teoretisnju.

 

Jer svjedoci smo da skalpel može biti i oruđe za prekid života, ali i za spas života. Sve je do ruke koja njime upravlja.Tako je i sa raznim prakasama. Zato, biram da učim kroz svoje lično iskustvo i da formiram svoje mišljenje o datoj praksi (što bih i tebi preporučila).

U ovom tekstu fokusiraću se na pitanje šta poslije početka prakse,odnosno kako da istraješ u tome da praksa meditacije postane tvoja navika, dio tvoje rutine i ritual kojim podržavaš sebe.

 

Kako početi s praksom meditacije?

 

 

Na temu započinjanja prakse meditacije već sam pisala u ovom tekstu, pa ću sada sumirati najvažnije.

 • Istraži temu (meditaciju) i odaberi način na koji ti prija (vođena meditacija, vizualizacija, zvučna ili meditacija u tišini, mantre…)
 • Izaberi vrijeme za meditaciju. Neka to bude neko doba dana kada znaš da nećeš imati nikavih distrakcija i drugih obaveza. Koristi podsjetnik i uvrsti vrijeme za praksu u svoj raspored.
 • Izaberi mjesto za meditaciju. Na početku prakse ključno je da meditiraš na mjestu gdje se osjećaš bezbjedno i sigurno, toliko da se možeš opustiti i fokusirati na praksu.
 • Izaberi položaj tijela u kom se osjećaš udobno. Ukoliko nije izričito navedeno koji položaj tijela zauzeti pri nekoj meditaciji, prati znake svog tijela i zauzmi položaj koji ti prija. Udobnost je ključna za opuštanje.
 • Pojavi se. Ovo je preduslov da bilo šta, a ne samo meditacija, dobije priliku da postane navika koja te podržava. Odaberi tempo pojavljivanja i poštuj dogovor sa sobom.
 • Ne postavljaj previsoka očekivanja. Meditacija nije odsustvo misli, stalni zen i mir. Ona je vještina koja se uči, kroz praksu. Treba vremena i njoj i tebi.


Kako istrajati u praksi?

 

Istrajnost se gradi kroz svjesnost i djelovanje sa namjerom. Tretiraj meditaciju kao što bi bilo koju novu naviku koju bi da izgradiš. Korak po korak, dan po dan, oslanjajući se na princip da je ponavljanje i strpljenje majka učenja i saznanja.

 

Ono što je meni od početka ( tada nesvjesno) pomoglo da izgradim naviku prakse meditacije, bila je teorija Džejmsa Klira o atomskim navikama. Kažem nesvjesno, jer kada sam započinjala praksu meditacije nisam bila upoznata sa konceptom atomskih navika i Klirovim radom. Ako želiš saznati više o njegovoj teoriji, pročitaj ovaj tekst.

 

Nije obavezno da pozaješ koncept atomskih navika kako bi ti ovaj tekst bio koristan. Ovaj koncept iskoristiću za objašnjenje jer način izgradnje navika koji Klir opisuje odlično sumira ono što bih ti preporučila kao odgovor na pitanje kako istrajati u praksi meditacije.

 

 

Neka bude očigledno

 

Prvi princip glasi: Neka bude očigledno – Zakaži sebi sastanak i pojavi se. Detaljno odredi vrijeme i mjesto za praksu, koliko će trajati i šta ćeš raditi prije, tokom i poslije meditacije. Jasno izrazi namjeru. Klir to zove implementation intention, tj. izjava o implementaciji namjere. Ovo pomaže da otkloniš prepreke u vidu nejasnoća, nemanja vremena, toga da ne znaš koju meditaciju odabrati i sl.

 

Izjava o implementaciji navike primjenjena na izgradnju navike meditacije, može zvučati ovako nešto:

 

Tokom naredne nedjelje, meditiraću svakog dana u 7h, 10 minuta, na svojoj terasi, dok čekam da mi se jutarnja kafa prohladi.

 

Uz ovo možeš koristiti i slaganje navika – tj. stacking. Npr. želiš da staviš masku na kosu i na lice, koje moraju da stoje bar 10ak min – onda meditaciju ubaciš u taj time slot.

Što bi izgledalo ovako: Nanijeću masku na kosu, zatim masku za lice. podesiću tajmer i sjesti 10 minuta da meditiram (ili da se fokusiraš na disanje) dok maske odrade svoje. Nakon meditacije ispraću kosu i lice.

Oprostite momci, ali primjer koji navodim je malo diskriminativan, vi ga sami prilagodite sebi.

 

Neka bude privlačno

 

Drugi princip glasi: Neka bude privlačno. Pod ovim se misli da “častiš” sebe nakon ispunjenja “obaveze” tj. nove navike koju uvodiš. Npr. da sebi kažeš nakon 10 minuta meditacije, skuvaću sebi kafu, pročitaću 10ak strana knjige, upaliću omiljenu pjesmu i plesati… Ili ako si takmičarski nastrojen/a, postavi sebi 7-dnevni ili 30-dnevni izazov.

Jasno definiši benefite koje dobijaš kroz meditaciju (npr. brinem se o sebi, dajem sebi vrijeme za odmor, bolje spavam, manje mi lutaju misli…). Odgovori sebi na pitanje šta tidobijaš ako se pojaviš i istraješ u praksi?

 

Neka bude lako

 

Treći princip glasi: Neka bude lako. Olakšaj sebi koliko god možeš. Isplaniraj meditaciju u vrijeme kada ti najviše odgovara, na mjestu koje ti najviše prija, nakon i prije radnji u kojima uživaš. Ne komplukuj, ne traži izgovore, ne traži previše od sebe. I 5 minuta je dovoljno. Ne ustručavaj se da koristiš dostupne aplikacije kao podršku, da zakazuješ podsjetnike tokom dana na svom telefonu, kako bi sebe podržao/la u istrajnosti. Lično koristim i preporučujem Insight Timer aplikaciju.

 

Neka bude zadovoljavajuće

 

Četvrti princip glasi: Neka bude zadovoljavajuće. Nagradi sebe nakon ispunjenja navike. Prati svoj napredak. Križaj dane. Napravi habit tracker. Slavi svoje male korake. Jer i mali koraci su koraci naprijed. Podsjećaj sebe na benefite prakse. Zapiši one uvide koje imaš o tome kako ti je dosadašnja praksa koristila.

Kod ovoga je meni Insight Timer odličan alat – jer on radi habit tracking i mogućnost podešavanja podsjetnika. Tako i kad zaboravim, aplikacija me podsjeća. Aplikacija je ostupna i na Google Play store i Apple store.

Umjesto zaključka

 

Ne želim ikog da nagovaram da je meditacija must do i nešto što moraju pod obavezno. Znam kako ja reagujem na namećanja, nagovaranja i moranja. jer možda to nije tvoja priča. I to poštujem. Reći ću ti da istražuješ, eksperimentišeš i da se igraš i nađeš ono što tebi prija, donosi mir, podstiče opuštanje i dobar san.

Možda to nije meditacija – već slikanje, kuvanje, pisanje, trčanje… ili samo disanje. I sve je to okej. Sve što ti pomaže da dišeš duboko – dobro je za tebe.

 

 

Ono što želim ovim tekstom jeste, da onima koji su počeli ili bi da počnu s ovom praksom, olakšam početak i podržim istrajnost.

Odvoji vrijeme da sebi daš ljubav, nježnost, pažnju, prostor… Ili samo da udahneš i da znaš da dok dišemo, sve je dobro. Nisam ekspert, niti mi je cilj biti, ali želim podjeliti svoje iskustvo.

Nadam se da će ti pomoći. Jedino što mi je preostalo jeste da ti kažem da sam tu za sva pitanja koja imaš. I da ti pružim podršku. Šta god da izabereš, ako uživaš u tome i dobro je za tebe, podržavam.

 

Više o meditaciji

 

Ako želiš pročitati i saznati više o meditaciji, mom ličnom iskustvu od preko 1000 dana svakodnevne prakse, pozivam te da pročitaš druge tekstove koje sam napisala na ovu temu.

 • Ukoliko te interesuje kako može izgledati početak prakse – pročitaj tekst 100 dana meditacije
 • Ako bi da saznaš kojih to 8 razloga imam za nastavak prakse meditacije – pročitaj tekst koji sam napisala nakon 200 dana meditacije
 • Da saznaš više o meditaciji iz ugla psihologa – pročitaj ovaj tekst
 • Da saznaš šta to o meditaciji imam za reći poslije 1000 dana svakodnevne prakse, klikni ovdje

Ako želiš podršku 1 na 1 u tome kako da ovu praksu uvedeš u svoj život – saznaj više o individualnim konsultacijama i zakaži besplatni 20 minutni razgovor kako bi otkrio/la da li je zajednički rad najbolja opcija za tebe. Klikni ovdje da pristupiš formi za zakazivanje.

2 Comments

  • Lutajući psiholog

   Draga Jelena, već 5 godina koristim insight timer aplikaciju za meditaciju, tamo zaista ima veliki izbor svih vrsta meditacija, pa i vođenih. Besplatna verzija aplikacije je fenomenalna i nema reklama, za razliku od npr. YouTube-a. Aplikaciju možete skinuti preko App, Google ili Play store. Ono što preporučujem jeste da isprobate razne vrste, razne autore i odaberete ono što Vama najviše prija. Svi smo različiti i svima nam prijaju različite stvari. Nađite ono što Vama najviše prija i odgovara. Ne plašite se da eksperimentišete i isprobate različite načine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *