100 dana meditacije

Za mene, 2019. je definitivno bila godina izazova, bilo onih koji su mi se desili van moje moći i želje, kako onih koje sam sama sebi postavila. Istina je da ne volim praksu novogodišnjih odluka i „počeću od ponedjeljka kulta“, da sam najvažnije odluke i promjene u svom životu donijela u srijedu. 

 

Upis u srednju (jezička gimnazija), upis fakulteta, diplomiranje, posvetila se pravilnoj ishrani, potpisala prvi ugovor za posao, počela svoj gratitude dnevnik.

 

Ljubav prema srijedi

 

Čak sam i započela ovaj blog u srijedu, 25. septembra, na dan 6. godišnjice od diplomiranja. Objavljen je dan kasnije ali je u mojim očima oživio u srijedu. (Inside info: zamislite autorku bloga kao Dr Frankenstain-a kako viče It’s aliveee!)

 

But back to business at hand, volim srijedu, jer je u sredini (sindrom srednjeg djeteta :D), jer je mirna, staložena, relaksirana i optimalna. Kad stigne srijeda, već imaš neki flow i jazz vibe, in my opinion. A i to je ime mog omiljenog člana Porodice Adams.

 

Kada sam počela sa meditacijom?

 

 

Na stranu moja ljubav prema srijedi, za svoj 29. rođendan sebi sam zadala jedan izazov – da 30 dana zaredom odvojim bar 5 minuta dnevno za meditaciju.

 

Zvuči lako, ali kad imaš tendenciju da sav svoj fokus prebaciš na posao koji radiš, izazovno je kada se uz sve to, osjećaš krivim što radiš nešto drugo ili da odahneš kada je frka.

 

Počeci početnika

 

Prvo da kažem da sam sa meditacijom sam počela redovnije i posvećenije da se bavim u novembru 2018. Prije toga sam čitala, slušala i razgovarala sa drugima kojima je ona svakodnevna aktivnost, nisam joj se dublje posvećivala ranije.

 

Ne smatram niti tvrdim da sam ekspert jer nisam, ali smatram da mogu pričati o njenim benefitima iz svog iskustva i perspektive. Možda će nekog inspirisati da to istraži ili isproba i možda će mu, kao meni, olakšati dan. Ili ako ste u mogućnosti i imate takvu opciju u blizini, da odete na neki čas ili kurs.

 

 

Zašto sam odlučila da meditiram?

 

Oduvijek su me privlačile istočnjačke tradicije i učenja, fascinirana sam istorijom religija, mitologijom i legendama. Dvije godine sam se rekreativno, u svoja četiri zida, bavila jogom jer sam ekstremni introvert kad je vježbanje u pitanju.

 

Uz Yoga with Adriene, koju toplo preporučujem, ne samo zbog toga što je free na Youtube-u, već i divne ličnosti koja zrači iz svakog videa, njenog pristupa, posvećenosti, humora i divnog psa Bendžija koji je u skoro svakom videu.

 

Istražuj, isprobaj i uči

 

Dok sam pratila Adrienine videe i programe shvatila sam da me problem sa plitkim disanjem ograničava iako sam tada bila u dosta dobroj formi i sa velikim brojem izgubljenih kilograma. Počela sam istraživati tehnike disanja i došla do meditacija o svjesnom disanju (breath awareness).

 

Malo po malo, učila sam na osnovu materijala dostupnog na internetu i tjerala sebe da ujutru ili pred spavanje udahnem i izdahnem par puta po tehnici 4 – 7 – 8 (inhale 4, hold 7, exhale 8). Više o toj tehnici imate u videu Max-a Strom-a Breathe to heal, i još par drugih, koje ću ti linkovati ispod.

 

Obrati pažnju na male korake

 

Kako je vrijeme prolazilo, primjećivala sam poboljšanja – uhvatila bih sebe da primjenjujem tehniku dok putujem busom, odgovaram na mailove, pišem objave za posao kojim sam se bavila, ili se penjem uz stepenice ili uzbrdicu. Proširio se i spektar vrsta meditacija koje sam otkrivala zahvaljujući aplikaciji Insight timer na Google play store-u.

 

Šta me navelo da izazovem sebe?

 

Stres. Preopterećenost. Previše odgovornosti koje sam sama sebi nametnula. Perfekcionizam. Napadi panike. Nemogućnost da udahnem. Odustajanje od dubljeg posvećivanja sebi. Sve ovo i još mnogo što možda ni ne znam imenovati leži u osnovi izazova.

 

Htjela sam se takmičiti sama sa sobom – jer sam sama sebi najveći protivnik i saboter, kao i svi mi. Tih 30 dana personal daily meditation challenge-a je preraslo u 50, pa 60, 90 i danas sam stigla do 100. dana svakodnevne prakse meditacije i skoro 250 sveukupno da sam počela koristiti Insight timer app.

 

Meditacija – optimalna, rekasirajuća i draga

 


Nisam meditirala satima, nekad je to bilo 3 ili 5 min, ili jedna od mojih omiljenih 10-minutnih sa zvucima mora i kiše pred spavanje, zvukovi tibetanskih činija, mantre, ili samo relaksirajuća muzika ili prijatan glas. Nisam doživjela nirvanu, ali jesam mirniji san, dublje disanje i naučila da promislim prije nego što djelujem bar jedan 4 – 7 – 8 interval.

 

Sada pješačim oko 6 km i moj dah je normalan, dubok, i nije isprekidan. Fokusiranjem na disanje lakše mi je da vratim fokus na stvari koje radim, da budem u sadašnjem trenutku i da se restartujem. Meditacija je za mene postala isto što i gore pomenuta srijeda – optimalna, relaksirajuća i draga.

 

Šta mi je pomoglo da istrajem?

 

Promjene koje sam vidjela i osjetila kod sebe. Podrška prijatelja. Videi na Youtube-u (naročito Sadhguru i Meditative mind), knjige i ostala dostupna literatura koju sam nalazila.

 

Ne zaboravimo i više puta pomenuti Insight timer. To je besplatna aplikacija sa velikim brojem meditacija raznih vrsta, i na kojoj možete napraviti dnevni podsjetnik za meditaciju u vrijeme kad vama odgovara.

 

Za mene se kao optimalno vrijeme pokazalo oko 10 uveče, pred odlazak na spavanje i moj podsjetnik je podešen na tada iako mi je preraslo u naviku da odradim kratku meditaciju i vježbu disanja pred spavanje.

 

Preporukice

 

Ko je zainteresovan da se oproba u meditaciji ima bezbroj meditacija namjenjenih početnicima (guided meditation), i besplatni kurs od 7 dana kao uvod u meditaciju. Naravno ima i members opcija, gdje plaćate mjesečnu članarinu i dostupni su kursevi od 10 do 30 dana. Ništa od ovog nije sponzorisano, niti imam ikakve koristi osim dobre karme, ako ti bude koristilo 😀

 

 

Da li ću nastaviti?

Da. Da li ću dostići nirvanu – ne znam, niti me to okupira. Samo svjesno i duboko dišem. A dok dišemo, sve će biti dobro. Za nekog ovaj moj milestone i nije neko dostignuće, ali za mene kojoj je istinska briga o sebi uvijek bila nisko na listi proriteta čim iskrsnu potrebe drugih ili obaveze koje se moraju završiti.

 

100 puta kada sam izabrala sebe

 

Ovih 100 dana posvećenosti meditaciji je 100 puta kada sam izabrala da budem sama sebi prioritet, da upoznam sebe što dublje mogu i da dišem svjesna da sam tu, u tom trenutku. Današnja meditacija bila je o dubokoj zahvalnosti, sa iskrenim osmjehom i suzama radosti.

 

Ne znaš dok ne pokušaš

 

Nije mi cilj nikom nametnunti meditaciju kao a must do – jer postoje razne vrste relaksirajućih tehnika mimo meditacije, koje možda tebi više odgovaraju, ali nije odmet znati više o njoj i o svjesnom disanju. Kao i uvijek, cilj je edukacija i #podjelimoznanje pa ispod ostavljam par linkova.

 

 

Preporuke:
Joe DiStefano – Breathe
Dr Romila Mushtaq – The powerful secret of your breath

 

Adriene Mishler
*Meditation for inner peace
**Reunite with your breath

Meditative mind

Sadhguru Official channel Sadhguru srpski


A za one koji vole činjenice zasnovane na naučnim istraživanjima, par članaka:
20 scientific reasons to start meditating today
3 research-based reasons to start meditating
Science proves the benefits of meditation
What does science say about the effects of meditation?

 

Aplikacije dostupne na App store & Google Play store:
Insight Timer
Sadhguru – Yoga, Meditation & Spirituality