Kako upoznati sebe?

Poznavanje sebe početak je svake velike mudrosti.

Aristotel

Kratko pitanje, a odgovor je beskonačno dug i ne postoji samo jedan. I znaš šta još? Niko to ne može uraditi za i umjesto tebe. To je jedna od onih životnih avantura gdje smo sami sebi i brod, kompas, kormilo, mapa, posada, kapetan, nemirno more i tiha, sigurna luka. Ne mogu ti dati mapu, ne mogu ti dati to do listu sa 12 zadataka i da ih ti kao Herkules obaviš. Ono što mogu jeste podjeliti svoje iskustvo i znanje sa tobom, i možda iz toga dobiješ ideje gdje i kako početi.

Hard, but true

Prije nego što započneš misiju zvanu upoznati sebe, ima par istina koje svi moramo prihvatiti. Malo je stvari koje zaista vrijede a da su lake, a i ta percipirana lakoća je najčešće samo privid. Kada je u pitanju upoznavanje sebe, gola istina je sljedeće:

 • niko, apsolutno niko, mimo tebe ne može obaviti ovaj Herkulovski, Sizifovski i Atlasovski (?) zadatak
 • ne postoji tačna i jedinstvena mapa, ucrtani put, plan i agenda koju pratiš
 • nema to do liste ili gotovog user manual-a
 • moraš slušati i čuti sebe – bez uklapanja u ikakve okvire, tuđe riječi, mišljenja i želje
 • moraš prihvatiti činjenicu da ćeš otkriti i neke stvari koje ti se ne sviđaju
 • treba vremena, i vremena, i pokušaja, i grešaka, i uspjeha, i uzlazne, ali i silazne putanje
 • ti si jedina osoba sa kojom ćeš biti od svog prvog do svog posljednjeg daha – nemoj provesti cio život sa neznancem

Zbog čega se plašimo upoznati sebe?

U prvom članku na ovom blogu postavih ovo pitanje malo drugačije, jer ni ja od 25. septembra 2019. nisam ista kao ja 22. januara 2020. Danas je moj odgovor na tadašnje pitanje Da li se plašimo otkriti sebe? – da. Zašto? Zato što sam se i ja plašila (i još se plašim), kao i oni koji su mi o svojim promjenama i upoznavanju sebe govorili. Kao neke od najčešći opravdanja, izgovora i razloga za (ne)opravdan strah izdvojila bih par šta ako pitanja:

 • Šta ako mi se ne svidi ono što otkrijem?
 • Šta ako sam sada na potpuno pogrešnom putu?
 • Šta ako ne otkrijem ništa?
 • Šta ako se drugima ne dopadne ono što otkrijem?
 • Šta ako je otkrivanje sebe samo vrh ledenog brijega i nikada ga ne otkrijem do kraja?

Ne daj da te očekivanja, mišljenja i predrasude drugih, ili one koje si sam(a) sebi nametnuo(la) da bi se uklopio(la) u slot koji ti je okolina odredila, spriječe da daš sebi priliku da se upoznaš baš onakav kakav si.

Pa šta?

Sigurna sam da i ti imaš neko svoje šta ako pitanje. Pitanja su moćna stvar – jer nas uvode u istraživanje, traženje odgovora. A na šta ako pitanja iznad odgovorila bih sa: Pa šta? A šta ako mi se svidi? Šta ako sam na pravom putu ili otkrijem šta da mjenjam? Šta ako otkrijem svašta, pa šta ako se drugima ne sviđa – važno je da se meni sviđa i da ja mogu promjeniti ono što mi se ne sviđa. Kome da posvetim cijeli svoj život ako ne sebi i upoznavanju sebe? Lakše ću, kad mi dođe vrijeme da odem poći, ako znam da sam sebi bila prijatelj i da sam čula šta mi moje emocije, srce, misli i tjelo žele poručiti.

Odakle početi?

Počni tačno tu gdje si sad, baš takav(a) kakav(a) u ovom trenutku jesi. Bez priprema, pretjeranog razmišljanja, očekivanja, predumišljaja i svega ostalog. Oslušni šta od dostupnog tebi odgovara – istražuj, eksperimentiši, ne plaši se da pogriješiš jer – nema pogrešnih odgovora. Iskoristi sve što ti je dostupno i postavljaj pitanja. Ponesi i neke od ovih stvari. Zatraži pomoć i podršku profesionalaca, ne ustručavaj se ničeg kada je u pitanju tvoj najvrijedniji resurs – ti. Ponesi i growth mindset, nek ti kao mantra služe riječi:

Šta ponijeti, a šta ostaviti?

Ponesi sa sobom strpljenje, nježnost, razumjevanje. Ostavi predrasude, uvjerenja i pretpostavke. Ne sili proces, daj sebi vremena da se upoznaš. Ponesi maramice i ponesi srce. Najvažniji vodič u ovoj priči biće ti emocije – one će ti davati signale da li si na pravom putu za sebe. Daj sebi slobodu da osjetiš, doživiš i otpustiš svaku od njih. Ostavi ono što si mislio da ćeš biti, ili što su ti drugi rekli da bi bilo super za tebe. Ponesi samo sebe – baš kakav(a) ovog trenutka jesi i dobru volju da se upoznaš.

Rad je stvorio čovjeka

Ovaj izazov nije čudo od 3 dana ili kako već reklamiraju razne programe. Ovo je životna misija i može trajati do zadnjeg daha. A možda ćeš se jednog dana probuditi, i sve kockice će, poput veličanstvenih rimskih mozaika, biti složene baš tamo gdje im je mjesto. Najvažnije je da prihvatiš činjenicu da je ovo težak, ali blagorodan rad.

Moje upoznavanje sebe

Upoznavanje i otkrivanje sebe je jedna od glavnih tema i svrha ovog bloga i ona se provlači kroz sve članke koje sam napisala i koje ću tek pisati. Kroz ovaj članak linkovala sam mnoge od njih – jer ne mogu izdvojiti jedno iskustvo u odnosu na drugo, jer sve to je bilo i jeste dio mog procesa upoznavanja sebe. Ono što je dalo odgovore meni, možda neće tebi i obratno. Ali ni ti ni ja to ne znamo dok ne ispobamo, zar ne?

Bez alata nema zanata

Alate koje ću pomenuti, preporučujem na osnovu svog iskustva sa njima. Ne mogu reći da je neki manje, a neki više pomogao – već je svaki od njih dao neku vrijednost, novu informaciju, koju sam akumulirala u škrinju saznanja o sebi. I za primjenu svakog od njih mi je trebalo (i dalje treba) vremena. Ima ih mnogo više od onog što ispod piše, ali za početak, počnimo polako.

TWP’s Toolbox

 • Pitanja, pisanje i analiza odgovora – ovdje sam podjelila početna pitanja koja sam sebi postavila; i od tada kad god naiđem na neko pitanje koje me zaintrigira zapišem ga i pišem odgovore koji navru. Nekad te odgovore čekam dugo. I to je ok. Pravi odgovori zahtjevaju teška pitanja i vrijeme.
 • Simon Sinek – Počni sa zašto i Nađi svoje zašto – o ovome sam toliko pričala i dalje pričam. Mislim da je kod mene proces otkrivanja zašto pokrenuo toliko stvari i otkrio mi šta i zašto mi je važno ono što sam i što radim. Svoje iskustvo sam dobro dokumentovala kroz ove članke: 1, 2 i 3.
 • Otkrivanje bazičnih vrijednosti i uvjerenja. Obraćanje pažnje na self-talk. Uz Teglu mudrosti i vođenje dnevnika/jutarnjih stranica, aktivno radim na ovoj stavci
 • 16 personalities – jedan od najčešće korišćenih psiholoških testova ličnosti koji ti može pružiti veoma važan uvid u tvoju ličnost i njenu strukturu. Ovaj na linku je besplatan, na našem jeziku i daje detaljnu analizu. Ja sam INFJ-T (advokat).
 • Videi, podkasti i edukacije na ovu temu. Najkonkretniji materijali koji su meni pomogli su (in no particular order):
 • Upoznaj svoj potencijal – Aleksandra Brita Ilić – pri dnu stranice naćićeš moje iskustvo sa ovim program. Vjerujem da je ovo jedna od najpametnijih investicija koje sam napravila na polju svog razvoja. Da nisam prošla ovu edukaciju, uvjerena sam da bi TWP blog i dalje bio jedna od mojih želja i postojao samo u mojoj glavi.
 • Minuta do posla Upoznaj sebe – radna sveska koju sam dobila prijavom na mailing listu i na jednoj od Bojaninih edukacija. Toplo preporučujem, jer je njena vrijednost veoma velika.
 • Radim po svom program & ebook kod TeaTime – postoji 5 newslettera koje čitam, ali ako bih ti morala odvojiti samo 1 od njih na našim jezicima, onda je to ovaj Tein
 • Čitaj što više knjiga i članaka na ovu temu. Ja sam počela od ove dvije: 1 i 2. Mada je svaka od knjiga koje sam čitala u posljednjih godinu ostavila svoj trag. U sledećem postu podjeliću par tehnika iz Everything is figureoutable koje su mi pomogle. Članci koje preporučujem su (osim svojih 😁): Kako voleti sebe – Jelena Pantić i Ponovo pronaći sebe – Dragana Stanković
 • Meditacija – znam da nije svako fan i praktikant ove metode, ali meni je ona pomogla mnogo – bilo kroz lekcije koje sam usput pokupila, misli koje su me opsedale ili otkrića koja su se desila. O mom iskustvu sa meditacijom pisala sam u dva navrata – 1 i 2.
 • Dnevnik zahvalnosti – samo ću reći da sam prvobitno sebi rekla da ću 30 dana voditi dnevnik zahvalnosti, večeras ću po 421. put pisati svoju zahvalnost za protekli dan
 • Revizija protekle decenije koju sam uradila na osnovu videa Marie Forleo – mi je pomogla da sagledam šta i koliko sam stvarno postigla u prošloj deceniji i šta tek želim postići
 • Trenutno prolazim NLP edukaciju, negdje sam na pola puta. Jedno mogu sigurno reći – ovo iskustvo mi pomaže da se maknem sa nulte tačke u mnogim aspektima i reafirmiše da je briga o sebi osnova našeg blagostanja.
 • Postavljanje izazova sebi – ovo je nešto što me je pokrenulo. Postavljajući sebi razne izazove, nevažno da li su dnevni, nedeljni, mjesečni, itd, otkrila sam mnogo toga novog o svojim sposobnosima, organičenjima, šta volim, šta ne. A nekad sam jednostavno bila i previše tvrdoglava da odustanem ili da prekinem niz.

Teške, ali važne lekcije

Jedno od najtežih iskustava mi je bilo da otpustim sliku koju sam imala o sebi na osnovu svojih očekivanja, očekivanja roditelja i sredine. Bilo mi je jako teško da kao neko ko se obrazovao da bude psiholog i da pomaže drugima ne poznaje sebe baš najbolje.

Kao perfekcionisti, bilo me je strah da pogriješim, a kao nekom ko ima velike snove, strah me je bio da se (ne) ostvare. Spoznala sam da su strah, predrasude ponajviše u meni samoj, i da ću se više kajati ako se ne upustim u ovu avanturu. I ona još traje, i trajaće. A ako se pitaš da li smatram da sam upoznala sebe – hell no, još imam dosta da se radi, ali sam napravila najteži korak – onaj prvi 😁

Zaključak

Kako upoznati sebe je jednostavno pitanje, sa mnogo kompleksih odgovora. Kao i sve što se tiče čovjeka, a njegove psihe naročito, upoznavanje sebe je individualan proces i jedinstveno iskustvo. Niko da ne može uraditi mjesto nas. Zahtjevno je, ali ne neizvodljivo. Postoji toliko toga što možeš isprobati i iskoristiti – čak sam podjelila 10ak svojih alata sa tobom. Ne postoji one size fits all pristup koji možeš koristiti.

Nebrojeno savjeta sam ti ostavila 👆, ostala su 2 pitanja i preporuka. 2 pitanja koja te pozivam da odgovoriš u komentarima 👇 su:

 • Da li si se upistio(la) u avanturu upoznavanja sebe?
 • Kakvo je tvoje iskustvo? Želiš li ga podjeliti sa mnom?

Preporuka: Kroz tekst su linkovani brojni drugi izvori, članci, knjige i slično što smatram da može biti korisno, tako da ti preporučujem da baciš pogled i pročitaš i neke od njih.