Počni, samo počni

Ljudska priroda takva da se češće fokusiraju na krajeve, zaboravljamo da sve što ima svoj kraj, ima i svoj početak. Svaki kraj je uvijek početak nečeg novog, ali početak nije nikada kraj.

The Wandering Psychologist

Poslije ovog filozofskog izlaganja autorke (tj. mene) ponovo se prebacujemo na konkretnije, manje komplikovane teme o početku. Sam naziv bloga daje naznake da sam već neko vrijeme u procesu lutanja i dubljeg upoznavanja sebe. Na stranu to što mi sama profesija ističe lični razvoj i brigu o sebi kao jedan od postulata, u praksi je malo drugačije.

Zauzeti poslom i preživljavanjem, najprije zaboravimo sebe, na uštrb drugih i većinu potreba sa viših nivoa Maslovljeve hijerarhije potreba zanemarimo. Zaintrigirana objavama i postovima koje je draga Adja postavljala na svom Instagram profilu – otkrila sam Simona Sineka i Aleksandru Britu Ilić (o Aleksandri sam pisala u ovom članku).

Simon Sinek

Ukoliko tražiš odgovore o sebi i kako da unaprijediš kvalitet svih aspekata života, odlična metoda kako možeš istražiti šta je tvoja svrha, odnosno tvoje zašto, su videi, knjige i podkasti Simona Sineka. Simon Sinek je jedan od rijetkih autora čiji je cilj da pomogne ljudima da nađu svoju svrhu, jasnoću, strast i uživaju u onom što rade, bez obzira da li su to lideri velikih kompanija, umjetnici, ili obični ljudi poput tebe i mene. 2009. u svom TED govoru, koji je i dalje jedan od najgledanijih govora na toj platformi, Sinek kroz primjere lidera kao što su Martin Luter King, Stiv Džobs, Bil Gejts, Ričard Benson, Herb Keler i drugi, predstavlja i popularizuje koncept Zlatnog kruga i zašto trebamo krenuti od ZAŠTO.

Počni sa zašto & Nađi svoje zašto

Njegove knjige Počni sa zašto i Nađi svoje zašto produbljuju teoriju i praksu iza tog koncepta. Počni sa zašto, objavljena 2011, uvodi u koncept koji Sinek detaljnije objašnjava porijeklo svrhe (zašto), kako neurobiološko tako i psihološko, i hijerarhiju odnosa između zašto, kako i šta. Benefite vođenja posla i svog ponašanja počevši od zašto, a uz podršku dobro osmišljenih i sprovedenih kako i šta, slikovito demonstrira kroz uspješne i manje uspješne primjere iz svijeta biznisa.

Počni sa zašto 
Nađi svoje zašto 
Simon Sinek

Praktični vodič do zašto

Nađi svoje zašto, objavljena 2017, u saradnji sa Dejvidom Midom (David Mead) i Piterom Dokerom (Peter Docker) je praktični vodič koji objašnjava kako, korak po korak, naći svoje zašto za pojedinca ili za tim. Ona nastavlja i produbljuje praktičnu stranu prve knjige. Kombinacija ove dvije knjige i Sinekovih videa, podkasta i govora mogu ti pomoći da pronađeš svoju svrhu, svoje zašto, nevažno da li je to u privatnoj ili poslovnoj sferi života, i dođeš do ostvarenja svoje svrhe i uspjeha na duže staze.

Zašto izjava Simona Sineka

Moje ZAŠTO je da inspirišem ljude da rade ono što inspiriše njih i ako želim da budem autentičan samo jedna opcija je dolazila u obzir – da ga poklanjam, da govorim o njemu, da da djelim. Nikada neće postojati ni jedan tajni sastojak ili specijalna formula za koju samo ja znam. Cilj je da svaka osoba i svaka organizacija zna svoje ZAŠTO i da to koristi kako bi radila bolje.

Simon Sinek


Ja ću, za sada, svoje ZAŠTO posuditi od Stiva Džobsa i Stiva Voznijaka – Challenge the status quo (suprostavi se statusu quo) i priznati da nisam znala šta je moje ZAŠTO i koja je svrha mog postojanja i djelovanja, niti kako i gdje da ga tražim. U društvu poput našeg priznati tako nešto nije lako, jer “sramota je”. Otkrićem Sineka i ovog koncepta koji nesebično djeli sa milionima ljudi, upustila sam se u avanturu potrage za svojim ZAŠTO, koje već počinje da se nadzire na horizontu.

Da bi nastavili u edukativnom duhu, podjeliću par preporuka:

Sinekovi videi:

https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA https://www.youtube.com/watch?v=ReRcHdeUG9Y https://www.youtube.com/watch?v=lmyZMtPVodo https://www.youtube.com/watch?v=8l-YpiiBH4o

Anđelija Stojanović website i Instagram

Aleksandra Brita Ilić website i Instagram

https://ed.ted.com/

Cilj djeljenja ovakvih stvari na ovom blogu je da osim što mi pomaže da budem konzistentna u radu na sebi, jeste da možda nekom, negdje i nekad, olakšam teret lutanja. O pomenutim knjigama i autoru ću još pisati jer smatam da se o njima mora dosta pričati, jer vrijede. Nećeš izgubiti vrijeme ako odlučiš da se i one nađu na tvojoj listi pročitanih knjiga i u ličnoj biblioteci.

Svi postovi su edukativne svrhe i ne mogu biti zamjena za stručnu pomoć.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *