Zašto avantura – vol 2

Nadam se da te je prethodni članak upoznao sa Sinekovom teorijom o Zlatnom krugu, terminologijom i benefitima otkrivanja ličnog zašto. Sada je na redu priča o tome kako doći do otkrića ličnog zašto.

 

Da rezimiram – Zašto je uvjerenje ili vjerovanje koje se nalazi u samoj srži svega što radimo. Ono je naš lični kompas, naša svrha, unutrašnja motivacija ili onaj tzv. osjećaj u stomak (gut feeling) koji nam često priskače u pomoć kada ne znamo šta da uradimo ili odlučimo.

 

Kako otkriti zašto?

 

Ovdje na scenu stupa knjiga Nađi svoje zašto koja predstavlja prakatični priručnik kroz otkrivanje svog i timskog zašto.

 

Objavljena 2017, u saradnji sa Dejvidom Midom (David Mead) i Piterom Dokerom (Peter Docker), ova knjiga će ti pokazati kako da, korak po korak, otkriješ svoje ZAŠTO i KAKO. 

 

Ako me pitaš koju od dvije knjige trebaš obavezno uzeti ako želiš otkriti ovo za sebe – onda je to ova.

 

Koraci do otkrivanja zašto

 

Na početku knjige postoji ilustracija koja sumira sve korake ovog procesa. Svi koraci su povezani i prirodno se nastavljaju jedan na drugi.

 

 

Prvi korak, koji nije naveden na grafikonu, jeste naravno upoznavanje sa ovom teorijom i terminologijom – to možeš uradit čitajući Počni sa zašto, gledajući Sinekove videe o tome, čitajući na netu, i sl.

 

Drugi korak jeste nalaženje partnera, jer nam treba osoba koja će nas aktivno, pažljivo i objektivno saslušati, voditi bilješke i obratiti pažnju na naš neverbalni govor. Zašto se i ovdje stavlja akcenat na neverbalnu komunikaciju – jeste zbog sljedeće činjenice:

 

Podatak o ućinku neverbalne komunikacije u sveukupnoj komunikaciji

Ovo iznad znači da je ono što izgovorimo jedva 10% od sveukupne komunikacije. Bez obzira na stepen razvijenosti naših vještina komunikacije, nikako ne možemo biti u potpunosti objektivni kada su u pitanju naša lična iskustva.

 

Takođe nema načina na koji bi mogli uhvatiti svaki mali neverbalni znak – pa ni da se snimamo ili gledamo u ogledalo dok pričamo iskustva. Zato nam treba partner u ovoj avanturi.

 

Kakav partner nam treba?

 

Sinek, Mid i Doker naglašavaju da je pronalaženje pravog partnera veoma važan dio procesa. Partner ne mora biti stručno lice – psiholog, terapeut ili coach.

 

Dobar partner je onaj ko:

  • zaista želi da ti pomogne da pronađeš svoje zašto
  • je urođeno radoznao, jer su takve osobe odlične kada je u pitanju aktivno slušanje i propitivanje
  • želi da te upozna bolje – takve osobe postavljaju dublja, neočekivanija i kompleksnija pitanja nego neko ko te već poznaje
  • je introvert, jer su introverti najčešće najbolji slušaoci (po mom mišljenju)

 

Šta je partnerov zadatak?

 

Partnerov zadatak je da bude dobar i objektivan slušalac i posmatrač, da postavlja pitanja, usmjerava tvoje priče i vodi bilješke.

 

Dok ti djeliš priče koje si izabrao/la kao najznačajnije u svom dosadašnjem životu, partner će uz pomoć pitanja i vođenja bilješki, uspijeti da dođe do zlatne niti – tj. tema koje se često pojavljuju u tvojim pričama – i to je ono što nama treba.

 

U knjizi postoji odjeljak za partnere – i na tih 5/6 stranica je sumirano šta i kako partner radi. Preporučila bih da oboje pročitaju taj dio.

 

Sakupljanje i dijeljenje priča

 

Treći korak je da sakupiš priče – momente, iskustva koje smatraš najznačajnijima u svom životu. Ovo radiš sam, dok se partner upoznaje sa svojim djelom “posla”.

 

Simon navodi 2 metode: vrhovi i doline i podsticanje sjećanja. Vrhovi i doline metoda je u vidu grafikona, na papiru povučeš horizontalnu liniju i iznad linije stavljaš priče koje smatraš srećnim, inspirativnim momentima kojima se ponosiš i kojih se rado sjećaš. Ispod linije stavljaš one suprotne – iako ih možda ne bi željeli ponovo proživjeti i to su priče koje oblikuju našu ličnost, iako su često teške i izazovne.

 

Ispod stavljam primjer, ali možeš ispod priča napisati napomene ako ti to olakšava pričanje. Meni je to pomoglo.

 

Metoda podsticanja sjećanja je zasnovana na pitanjima. Ukoliko imaš problema da sam/a odabereš značajne priče, ova tehnika će ti biti od velike pomoći. U svom otkrivanju, ja sam kombinovala obje jer mi je to olakšalo izbor. Neka od pitanja koja Sinek navodi za ovu tehniku su:

 

  • Ko Vam je u životu pomogao da budete osoba koja ste danas?
  • Sjetite se dana na poslu kada ste, dok ste kretali kući, rekli sami sebi “uradio bih ovo i besplatno”? Šta se dogodilo toga dana?
  • Koja je najranija, određena, srećna uspomena iz djetinjstva koje se sjećate?
  • Šta je promjenilo način na koji gledate svijet i Vašu ulogu u njemu?

 

Veoma je važno da izaberete prostor gdje partner i ti možete otvoreno pričati, jer priče su intimne i lične, bez distrakcija, poželjno i bez prekida u vidu drugih ljudi, telefonski poziva i sl. Potrebno je bar 3 sata jer proces sadrži tri koraka – pričanje priča, otkrivanje tema i osmišljanje zašto izjave.

 

Šta radi partner, dok ti pričaš?

 

Dok ti pričaš, na partneru je da te vodi kroz priče, postavljajući potpitanja (prijedlog pitanja ima u odjeljku za partnera na kraju knjige), i da vodi bilješke na pravi način.

 

To radi tako što će podjeliti papir na dvije strane, na lijevoj pisaće činjenice (npr. upis na fakultet), a na desnoj značenje (emocije ili tumačenja – npr. bio sam ponosan što sam uspio da upadnem na željeni fax, još i na budžet) i sve one fraze, riječi, verbalne i neverbalne znakove koji su se pojavili više od jednom.

 

Određivanje tema

 

Parterov posao nije gotov kada ti završiš svoje priče – on je uz tebe do samog kraja jer ti treba objektivna perspektiva i pogled iz drugog ugla.

 

Kada završiš sa pričom, zajedno sa partnerom analiziraš bilješke i tražite ideje koje se ponavljaju (jedna ideja mora biti povezana sa minimum dvije priče da bi je smatrali temom). Može se desiti da se jedna ideja javlja u više i li u svim pričama.

 

U prvom koraku normalno je da bude više tema. Dvije od ovih će graditi tvoje zašto – jedna kao tema za doprinos (ono što ti radiš/daješ), a druga kao tema za uticaj (na rješenje kog problema utičeš).

 

Neke od preostalih tema – postaju tvoje KAKO, o kome ćemo govoriti drugom prilokom.

 

Napravi nacrt svoje ZAŠTO izjave

 

Kada indentifikuješ dvije teme koje se izdvajaju nad ostalima, onda pišeš prvi nacrt svoje izjave.

 

Odvojeno od tebe to radi i tvoj partner, koristeći te iste teme koje ste zajedno izdvojili.

 

Veoma je važno da ovo odradite odvojeno jer je od velike pomoći da imaš dva blago različita pristupa – zbog one više puta pomenute objektivnosti.

 

Ovaj korak ne bi trebalo da traje duže od pet minuta.

 

Način formulusanja ZAŠTO izjave

 

Postoji način na koji treba formulisati ZAŠTO izjavu, i njega prikazujem ispod. Ovakva formulacija osigurava da tvoja izjava bude jednostavna, djelotvorna i usmjerena ka tome da pozitivno utiče na druge ljude.

 

Kada završite sa prvim nacrtom, podjelite izjave i razmotrite obje. Može se desiti da izabereš jednu ili drugu, ili da ih iskombinuješ. U mom slučaju, moja partnerka je bolje izrazila moje zašto nego ja.

 

Prvi nacrt može, ali i ne mora biti tvoja finalna izjava, slobodno je testiraj, poboljšavaj tako da riječi koje koristiš duboko rezonuju sa onim što osjećaš.

 

Kako poboljšati ZAŠTO izjavu?

 

Postoji nekoliko načina poput vježbe sa prijateljima – gdje tražiš pomoć od prijatelja i teme koje se ponavljaju kod njih povezuješ sa temama koje ste ti i partner našli. Drugi je da ostaviš izjavu da “ostoji” par dana, pa da je ponovo pregledaš.

 

Autori knjige kažu da jedan od trikova za poboljšanje izjave jeste da se zapitaš da li bi istetovirao tu rečenicu? Tvoja izjava je potpuno tvoja, lična i moraš je obožavati, naročito dio koji se tiče tvog doprinosa.

 

Daj sebi vremena ako misliš da to nije još ona prava. Istražuj, primjenjuj je i prilagodi da ti u potpunosti odgovara.

 

Par primjera ZAŠTO izjave

 

Neću navoditi Sinekovu, jer sam nju već pominjala u prošlim člancima, ali navešću zašto izjavu Dejvida Mida, jednog od autora Počni sa zašto i Sinekovih bliskih saradnika. Mid nije bio zadovoljan svojom prvom verzijom, i on je neko vrijeme usavršavao.

 

Da postaknem pozitivne promjene kako bi ljudi mogli da žive ispunjenije živote.

Dejvid Mid – prva verzija njegove zašto izjave

 

Da podstaknem ljude da budu malo bolji nego što su bili juče, kako bi mogli učiniti više dobra u svijetu.

Dejvid Mid – finalna verzija izjave

 

Ne mora odmah biti savršena

 

Autori naglašavaju da ne moraš čekati da sve riječi u izjavi savršeno zvuče da bi počeo/la koristiti tvoje zašto. Nasuprot, što više postupaš po svom zašto lakše ćeš je poboljšati.

 

Moje zašto

 

Što se tiče moje zašto izjave, već sam pomenula da je moja partnerka mnogo sažetije, konkretnije i efektivnije formulisala od mene. Na neki način, manje ili više, otkrila sam da sam često postupala vodeći se svojim zašto, a da ga nisam ni znala.

 

Moja zasto izjava

 
Šta misliš – da li bi i ti pomislio/la slično da sam te pitala šta misliš kako glasi moje zašto?

 

Svi imamo svoje zašto – i postoji samo jedno. Sinek naglašava da ne može postojati lično, poslovno, emotivno ili socijalno zašto. Može postojati nekoliko KAKO (optimalno do 5) i ŠTA, ali ZAŠTO je uvijek samo jedno i sažima u sebi našu istinsku svrhu.

 

Poslužiće ti kao referentna tačka za sve što ćeš raditi ubuduće – od karijernih do ličnih odluka.

 

Zaključak

 

Nadam se da će te moja priča inspirisati i da se sam/a upistiš u avanturu otkrivanja svog zašto, jer će to saznanje umnogome olakšati i usmjeriti tvoj put. Ne brini, pisaću i o KAKO (akcije koje preduzimamo da bi ostvarili naše zašto), ali zvijezda ovog članka je magično zašto.

 

Preporuke/povezani članci:

Počni, samo počni

Početak zašto avanture

Kako poslije zašto