Kako da ostvariš svoje ciljeve do kraja godine u 3 koraka

Ne znam kako je kod drugih, ali za mene je septembar i dalje sinonim za novi početak, kao što je bio onda kada smo započinjali novu školsku godinu. Septembar je uvertira u posljednji kvartal godine i vrijeme kada se mnogi ponovo trgnu oko svojih ciljeva.

 

Iz tog razloga želim da podjelim sa tobom način na koji možeš svesti stanje, postaviti prioritete, napraviti plan i izvući maksimum do kraja 2021. godine. I kako da to uradiš u 3 koraka i akciju.

 

Korak 1 – Sumiranje stanja

Prije nego što ustanovimo i definišemo gdje idemo i ka čemu se usmjeravamo, valja znati gdje smo i odakle počinjemo.

 

Tokom konsultacija jedna moja klijentkinja izgovorila je fenomenalnu stvar: Kad ne znam dokle je stigao posao, zapitam se jesam li u sTanju ili u sRanju? Ako sam u prvom – na dobrom sam putu, ako sam u drugom – znak je da se nešto mjenja i radi drugačije.

 

Iz mog ugla gledanja, to je odlično i neophodno pitanje za postaviti sebi. A još važnije je da ga iskreno, realno i bez krivice i zamjeranja sebi odgovorimo. Jer samo tako može doći do kvalitetne promjene na bolje.

 

Kako da ustanoviš da li su u sTanju ili sRanju? Ako si početkom godine zabilježio/la neke ciljeve, konsultuj bilješke, odradi reviziju i izvuci zaključak da li ima pomaka i koji su.

 

Postoje neki alati koji te mogu podržati u ovome, i njih možeš preuzeti klikom na dugme ispod.

 

 

Korak 2 – Postavi prava pitanja

 

Postaviti pravo pitanje je pola odgovora. Tako da, postavi sebi sledeća pitanja, i odgovori iskreno, bez krivice i prigovaranja sebi.

 

Prvih 6 pitanja se odnosi na sumiranje ciljeva i definisanje najvažnijeg kom ćeš se posvetiti naredna 4 mjeseca. Preporučujem da izabereš 1 ili maksimum 2 cilja, koji su komplementarni, realni i i nešto na čemu u ovom momentu, sa svim što imaš i jesi, možeš raditi.

 

 1. Koje ciljeve sam postavio/la sebi na početku godine?
 2. Koliko ciljeva sam ostvario/la?
 3. Na koliko i na kojima od tih ciljeva još uvijek radim? A od kojih sam odustao/la?
 4. Da li si i koje od prvobitnih ciljeva promjenio/la iz nekog razloga? 
 5. Koji od svih ciljeva koji su pred tobom ti je najvažniji? 
 6. Koji od tvojih ciljeva, ako bi se ispunio, znaš da bi imao najveći doprinos tvom životu u ovom trenutku?

 

Ova grupa pitanja se odnosi na definisanje motivacije i konkretnih akcija za ostvarivanje ciljeva.

 

 1. Zašto ti je baš taj cilj toliko važan? 
 2. Šta te spriječava da se posvetiš tom cilju u ovom trenutku?
 3. Da li možeš da nađeš 3 načina da prevaziđeš te prepreke?
 4. Ako smatraš da je taj cilj prevelik – da li možeš izdvojiti njegove podciljeve – korake koji vode ka njemu? 
 5. Koji od tih podciljeva je nešto na čemu možeš početi da radiš već danas? Indentifikuj njegove glavne korake – minimum 5 konkretnih koraka/akcija.
 6. Koji je prvi, najmanji korak koji možeš uraditi već danas, a vodi te bliže ostvarenju tvog cilja?

 

Korisna metoda koju možeš primjeniti uz ova pitanja jeste SWOT analiza, koja će ti pomoći da sumiraš sve kroz 4 kategorije: snage, slabosti, prilike i opasnosti.

 

Formular za personalnu SWOT analizu možeš preuzeti klikom na dugme ispod.

 

 

Korak 3 – Napravi plan akcije

 

Imajući u vidu koji je tvoj krajnji cilj – željeno stanje, iskoristi pitanja 4, 5 i 6 da napraviš konkretan plan koji možeš realizovati tokom preostalih mjeseci ove godine.

 

 • Ako smatraš da je taj cilj prevelik – da li možeš izdvojiti njegove podciljeve – korake koji vode ka njemu? 
 • Koji od tih podciljeva je nešto na čemu možeš početi da radiš već danas? Indentifikuj njegove glavne korake – minimum 5 konkretnih koraka/akcija.
 • Koji je prvi, najmanji korak koji možeš uraditi već danas, a vodi te bliže ostvarenju tvog cilja?

 

 

Evo konkretnijih predloga kako tačno ovo možeš iskoristiti za postavljanje cilja i izradu plana:

 

 • Napravi listu zadataka koje je potrebno uraditi da bi se taj cilj ostvario – posloži zadatke po redosledu (šta ide prvo) – ovo neka ti bude Master To Do list sa koje ćeš izvlaćiti dnevne to liste – zadatke
 • Fokusiraj se na male korake koje ćeš uključiti u svoju svakodnevnicu. 
 • Vodi evidenciju napretka – onog šta je odrađeno 
 • Uvedi sedmični sastanak sa sobom na kom ćeš revidirati šta je odrađeno, a šta nije i u skladu s tim napraviti to do listu za sledeću nedjelju
 • Uradi procjenu stanja na mjesečnom nivou – kao revizija mjeseca, ali za taj konkretan cilj
 • Napravi mini vision board za taj cilj – digitalni (pa ga drži na ekranu kompa ili telefona), fizički koji možeš napraviti u planeru, dnevniku ili na jednom papiru A4 ili A5 formata i držati ga na sebi vidnom mjestu
 • Odaberi jednu riječ ili simbol koja će označavati taj cilj i neka ti služi kao motivacija i podsjetnik da radiš na svom cilju

 

Najvažniji korak

 

Najvažniji korak i preduslov bez kog nijedan cilj ne može biti ostvaren jeste: Da se pojaviš, uložiš trud i preuzmeš odgovornost kroz akciju.

 

 

Uzalud je napraviti najsavršeniji plan i ostaje mrtvo slovo na papiru, ako se ti ne pojaviš i preuzmeš konkretnu akciju. Svoje ciljeve i svoje snove, rijetko kada možemo delegirati nekom drugom da ostvari umjesto nas. 

 

Naročito ne one baš lične. Tako da postoje stvari za koje nema prečica baš iz tog razloga što je najkraći i najtačniji put da ti sam/a kreneš i odradiš ono što se od tebe traži. 

 

Imaj na umu da ne bi taj san živio u tebi da već u sebi nemaš sve ono što ti je potrebno da ga ostvariš.

 

Na tebi je da usmjeriš to što imaš u sebi, na tačno ono što želiš. Gdje fokus ide, energija prati. I ne moraš sve odjednom.

 

Korak po korak. Dan po dan. Jedno po jedno.

 

Iskoristi period do kraja godine – jer svaki od tih dana do kraja godine imaju moć da promjene tvoj život na bolje.

 

Drži na umu latinsku izreku – Carpe diem/Seize every day, tj. Iskoristi dan – jer ipak su to tvoji dani i na tebi je da ih proživiš.

 

Pred tobom i u tebi je toliko alata, toliko resursa koji ti mogu pomoći da ostvariš svoje ciljeve u skladu sa sobom. Na tebi je da usmjeriš svoj fokus na ono što ti je zaista važno i iskoristiš sve što ti je na raspolaganju da svoje ciljeve realizuješ.

 

Jedno po jedno. Korak po korak. Dan po dan. Cilj po cilj. U tome je magija malih akcija i velikih rezultata.

 

Pst, ne moraš koračati sam/a

 

 

Ukoliko ti je potrebna podrška i pomoć na tom putu – zakaži individualne konsultacije sa mnom. 

Na konsultacijama ćemo otkriti tvoje želje, šta te blokira na putu do njih, kako da prevaziđeš te blokade i izgovore i kako tačno da dođeš do rezultata i ostvariš svoje ciljeve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *