Zbogom 2019-oj

Sjutra je posljednji ponedeljak 2019. godine i posljednji od ukupno 522 ponedeljaka druge decenije 21. vijeka.

Preživjesmo mnogo ponedjeljaka, zar ne? I onaj sjutra i mnoge naredne ćemo isto.

 

Pominjala sam da ja nisam neki ljubitelj ponedjeljka za nove početke, za mene je to dan za obaveze poput plaćanja računa, kolegijuma, sastanaka i slično. I to je okej, jer se tako osiguram da su sve stvari koje se moraju obaviti do određenog roka, obavljene.

 

U sredini reda, sitno veze sr(ij)eda

 

S druge strane, mnogo volim srijedu i subotu. Srijeda je za mene bila dan za početak velikih promjena u mom životu, od upisa na fax, diplomiranja, promjene načina života, pokretanja ovog bloga, itd.

 

A subota je zen dan – za uživanje, čitanje, kuvanje, šetnje, prijatelje, kokice, filmove i tako to. Sigurno i ti imaš određene rituale vezane za dane u sedmici.

Već smo pričali o tome koliko rituali utiču na kvalitet naših života i voljela bih da iskoristimo kraj godine da započnemo nove.

 

Finish strong to start the next one stronger

 

A za to ćemo iskoristiti ponedjeljak i srijedu. Ponedjeljak kao početak nedjelje i srijedu kao početak nove godine i nove decenije.

 

Pozivam te da ovaj 522. ponedjeljak ove decenije iskoristiš za refleksiju, odnosno da:

 • sumiraš sve postignuto, preživljeno, ostvareno i neostvareno,
 • izvučeš sve lekcije koje ti je donijela prethodna godina/decenija i zapišeš ih kao podsjetnike,
 • sagledaš šta sve želiš da “poneseš” sa sobom u novu godinu i deceniju – navike, ponašanja, ljude, rituale, planove, želje, ciljeve…
 • tako što ćeš “kalibrirati” da li su neki od ciljeva i želja koje prebacaš iz godine u godinu nešto čemu se zaista želiš posvetiti i koliko je to sadašnjem tebi važno,
 • a možda je neki od ciljeva već i ostvaren a da toga nisi ni svjestan/a – ako je tako to proslavi 🙂

 

Rezimiraj postignuto i napravi novu mapu za nove avanture

Moglo bi se reći da je internet učinio na polju edukacije isto koliko i Johan Gutenberg, 23. februara 1455. godine sa svojom štamparijom.

 

Magija interneta krije se u tome da nas od kvalitetnog i onog manje kvalitetnog sadržaja djeli par klikova. I toliko kvalitetnog sadržaja nam je besplatno ili za simboličnu cijenu, zahvaljujući ljudima koji nesebično dijele svoje znanje i žele pomoći drugima da ostvare svoj pun potencijal. Kroz #podjelimoznanje to je i jedan od ciljeva ovog bloga.

 

Na temu rezimiranja godine/decenije i postavljanja ciljeva za 2020. naišla sam na par veoma kvalitetnih sadržaja, nešto sama, a neke sam otkrila preko profila koje pratim.

 

Bez alata nema zanata iliti kako rezimirati i napraviti plan 🙂

 

 • Marie Forleo – A decade in review – saga u 3 dijela fokusirana na rezimiranje protekle decenije i postavljanja prioriteta za narednu; obuhvatna i detaljna, kod mene je “iznjedrila” par “aha” momenata na 26 stranica. Treba vremena da se odradi ali je vrijedna truda. Marie Forleo je već godinama jedan od navećih zagovornika ličnog rasta i razvoja i ne trebam je dodatno predstavljati – u svemu što stvara možete naći odlične savjete i lekcije, bilo da je u pitanju njen profil, emisija ili knjiga (recenziju možeš naći ovdje).

 

 • Teatime & godina po mom – Teu sam pominjala i ovdje i na svom Instagram profilu. Vjerujem da je njen newsletter ono što svima nama treba u životu. Uz njen newsletter, simpatična Tea je osmislila workbook pod imenom Godina po mom čija je svrha da nam pomogne da isplaniramo godinu po našoj mjeri. Napomena: Verziju ovog planera za 2022. možeš naći ovdje. 

 

 • 50 koraka do cilja e-book Snežane Marković, koju sam otkrila veoma skoro i zgotivila veoma brzo. Kao i Tea, i Snežana je završila B-School program Marie Forleo, NLP-ovac, kao i veliki je zagovornik Simona Sineka i njegove zašto teorije. Za mene je i to bilo dovoljno da zapratim Snežanu i čitam njen sadržaj.
 • Update 2022. Ebook nije dostupan ali kod Sneške ćete definitivno naći pregršt korisnih članaka i objava vezanih za temu ciljeva, copywritinga a i života.

 

 • Year compass planer je nešto što sam otkrila na preporuku Dragane Vasiljević koja je podjelila svoje preporuke na ovu temu. Godišnji kompas je dostupan na više jezika i zasnovan je na pitanjima koja nam pomažu da zaokružimo godinu na izmaku i napravimo ciljeve za narednu godinu. Pitanja i vježbe su zanovane na psihologiji i navode na sagledavanje protekle godine i postavljanje realnih ciljeva za budućnost.

 

 • Jedna riječ za 2020. godinu – kada sam krajem 2018. istraživala o vision board-u naišla sam na praksu word of the year i tada sam odabrala riječ fokus kao svoju riječ za 2019. Skoro me Aleksandra podsjetila na ovu metodu kada je na story podjelila svoju.

 

 • Metod jedne riječi je zasnovan na tome da odabere jedna riječ koja će biti naša glavna misija/težnja za predstojeću godinu i koja će nas dovesti korak bliže osobi kakva želimo biti. Postoji mnogo postova i članaka o ovome tako da ti preporučujem da Google-aš više. Naišla sam i na ovaj online kviz koji može pomoći da dođeš do svoje riječi. Okej je ako ne možeš odmah izabrati samo 1 riječ – napravi listu svojih riječi i istražuj. Neki ljudi biraju riječ mjeseca pa se tokom godine uspiju posvetiti različitim aspektima. Ispod je fotka kako sam to ja odradila za 2019.

 

 

Preporukice

Metode koje sam preporučila iznad su one koje sam ili već lično odradila, trenutno radim ili planiram da uradim tokom ovih posljednjih dana 2019. i prvih dana 2020. Ja volim da ispišem stvari više puta i da pristupim svojim željama, ciljevima i snovima iz više uglova.

 

Uz njih svakako preporučujem vođenje dnevnika zahvalnosti, o čemu sam pisala više i pokrenula izazov na Instagramu uz #podjelimozahvalnost, otkrivanje ličnog zašto uz pomoć Simona Sineka i njegovih knjiga – o čemu imaš cijelu seriju postova:

 

Sve počinje i zavšava tobom

 

Želim i da te podsjetim da nijedna metoda, tehnika, knjiga, edukacija neće biti od pomoći ako ne primjenjujemo i aktivno radimo na tome o čemu nas one uče. Ukoliko želiš rezultate i da ostvariš svoje ciljeve, želje i snove – jedina osoba koja se mora pojaviti i raditi na tome svakog dana si ti. I kada sve ide više ili manje po planu, kad ti se baš ne radi, kada je teško i kada je lako – uvijek budi tu i budi proaktivan/a.

 

Dobrodošlica 2020-oj

 

Želim da ti 2020. bude godina ostvarenja, uspjeha, zadovoljstva, rasta i uživanja. Znam da ne može sve biti ružičasto i lagano – pa ti u tim trenucima želim da istraješ, prevaziđeš izazov i naučiš lekciju.

 

Želim da ovaj blog da doprinos tvom razvoju i da te inspiriše da ostvariš svoje snove. I želim da ti budeš inspiracija nekom iz svog okruženja.

 

Do sljedeće godine i sljedećeg čitanja,

puno pozdrava i dobrih vibracija od Kristine, Lutajućeg psihologa!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *