Inspiracija vs motivacija

Htjela sam pisati o onom što me je inspirisalo da se više posvetim radu na sebi. Jedna od prvih stvari koje sam shvatila tokom intezivnijeg rada na sebi, jeste da ono što me inspiriše nije isto kao ono što me motiviše.

Sitna, ali bitna razlika

U naučnoj literaturi, motivacija je mnogo više zastupljena, o njoj se mnogo češće piše i istražuje. A u svakodnevnom životu ova dva termina se često koriste kao sinonimi, pa je normalno da postoje zablude. Na stranu pomenuto, u njihovoj osnovi postoji bitna razlika.

Ako posmatramo filoško značenje, inspiracija predstavlja stanje pojačane intelektualne, stvaralačke, umjetničke aktivnosti duha, nadahnuće (obično umjetničko), stvaralačka zamisao. Takođe, navodi se da je to akcija ili moć pokretanja, tj. uticanja na misli ili emocije.

Kako definišemo motivaciju?

Postoje brojne definicije motivacije, i kao neko kome je motivacija uvijek bila fascinantna imam par omiljenih definicija (nerd alert), ali ću navesti samo Mulinsovu:

Motivacija pokretačka snaga pomoću koje ljudi ostvaruju svoje ciljeve, potrebe i vrijednosti.

Mullins

Jedan od veoma konciznih članaka koji ulazi u razliku između ova dva psihološka fenomena našla sam na The key differences. I on je potvrdio ono što sam i sama pretpostavljala – inspiracija je zasnovana najviše na emocionalnoj komponenti, a motivacija na kognitivnoj i ponašajnoj. Motivacija je svjesna, a inspiracija nesvjesna. Popularistički rečeno, motivacija je talenat ili umjeće pjevanja, a inspiracija je X faktor. U pomenutom članku sve razlike su slikovito prikazane na tabeli pa sam odlučila da to podjelim umjesto prepričavanja.

Izvor: The key differencies
Preporukice

Da ne dužim sa svojim viđenjem ovih fenomena, podjeliću par odličnih članaka o tome, na našem i na engleskom jeziku, kao i jedan video:

Motivacija
Motivation vs inspiration
The Difference Between Motivation and Inspiration by Patrick Bet-David Inspiracija vs motivacija Inspiracija i motivacija

Quote by Nik Vujicic

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *