Priča o neobičnom Januaru

Zaljubiti se u sebe prva je tajna sreće.

Robert Morley

Danas ću ti ispričati jednu priču – o jednom neočekivanom i neuobičajenom januaru. Ovakav januar srela sam po prvi put ove godine. Ovaj januar je bio toliko neobičan za mene, da sam odlučila da ga oslovljavam kao Januar. Da bih ti dočarala zašto je ovo jedan baš neobičan januar, prvo ti moram ispričati priču o onima koji su mu prethodili. Oni su nekako bili isti i njih ćemo oslovljavati sa januar.

O januarima proteklim…

https://www.youtube.com/watch?v=MyEgxSMgh1A

Od kad znam za sebe, januar mi se činio kao da traje bar tri puta duže. Siv, tmuran, bez boje, bez sunca, bez toplote, bez svijetla. To je jedan mrgud od mjeseca – isti kao onaj patuljak iz bajke o Snežani. Džangrizavi starac koji silovitom burom tjera more da lomi obalu i stijene; koristeći hladnoću kao najoštriju sablju do kostiju da zasječe i da se zima duboko u njih uvuče. Snijeg nas je posjećivao rijetko, temperature ispod nule često. Česta su bila i jutra da se zaledilo more – i njega je ponekad znao januar ukrotiti. Ne potpuno, ali dovoljno da ga uspori. U januaru se izlazilo vani, samo ako apsolutno moraš i ne možeš to izbjeći. Ko je jednu zimu u Boki proveo, ne trebam mu ništa pričati.

O Januaru neobičnom

Ove godine Januar se ponašao čudno. Bio je sunčan, veseo i šaren. Pomalo hladan, tek da kad si napolju staviš ruke u tople džepove kaputa; da ti se obrazi i nos zarumene i dah svoj da vidiš. Boju i toplinu sam nalazila svuda – u prazničnim ukrasima, novim drvoredima palmi na rivi moga grada, na igralištima punim razigrane djece. Svake nedelje na pijaci, pored peći na drva, sa knjigom u rukama, ispod crvenog ćebeta, u zagrljajima i osmjesima dragih ljudi. U hrani, društvu, muzici – jer šta je Januar, ako ne period uživanja u hrani i praznika? I dok trepnuh par puta, na kalendaru stoji 31. januar 2020.

Toliko je bio neobičan – da me natjerao da se zapitam…

Da li se januar zaista toliko promjenio ili sam se promjenila ja?

Kad imaš pitanje – odgovor ne možeš naći dok ne pitaš. I tako sam ja pitala Januar – šta se to zbilo, da li se on promjenio? Kao da je jedva čekao da ga neko pita, pretpostavljam da ga malo ljudi ikad išta upita – osim molbi da brže prođe. Znam da sam mu ja uputila tu molbu par jedno 325 puta. Nego da se vratimo na ovaj Januar i njegov odgovor.

Januar i njegove novogodišnje odluke

Osjećajući da ga ja kao psiholog ismijati neću, Januar mi u povjerenju reče – donio je novogodišnju odluku. Svi počinju svašta kad njegov 1. dan stigne i odluči i on da proba. Ali on je počeo četvrtoga, jer se prethodna dana malo uspavao. Odluka mu je bila sljedeća: želi da bolje upozna sebe, da uči i da se pomalo mjenja. Počeo je polako – 8 članaka pročitao, naučio mnogo – ushićeno reče. Inspiraciju je našao u Tegli mudrosti, znanje u svakom redu teksta iz mog pera, i da sve počinje od namještanja kreveta. ⁣Otkrio je da su inspiracija, znanje i zahvalnost tu da se djele. I znaš šta mu se na kraju desilo? Januar se zaljubio! Ne u neki drugi mjesec, u Sunce ili zvijezde, već u sebe!

Vrijeme poklona

Da ti kažem pravo, laskalo mi je malo to što Januar reče. Vrijedan i pažljiv čitalac ovog bloga januar bješe. Budući da je mnogo naučio ovdje – želio je poklon dati. Razgovarao je sa Februarom, nadugo i naširoko, i dođoše do dogovora. Januar daje 14 pitanja, a Februar 14 dana. Sad se pitaš šta će oni sa tim danima i pitanjima da rade, zar ne?

14 pitanja – 14 dana

Nekima će ovo biti već poznato, ali dobre stvari vrijedi ponovo pominjati. Januar je smislio izazov, a sprovešće ga uz pomoć Februara, ali oni ne mogu ništa bez tebe. Ti si treći član ove čudesne trojke – Januar daje pitanja, Februar dane, a ti… ti daješ odgovore. Pitanje po pitanje, dan po dan, odgovor po odgovor.

U izazovu su 3 pravila bitna:
  1. Posmatraj i tretiraj sebe kao osobu koju srećeš po prvi put u životu, i želiš saznati sve o toj osobi i upoznati je do najskrivenijeg kutka njene duše;
  2. Da bi ovo uspjelo – ostavimo po strani sve što (mislimo da) smo do sada otkrili o sebi;
  3. Svoje odgovore piši rukom, na papiru, iskreno, bez cenzure, ustručavanja i uljepšavanja.

14 pitanja – 14 dana – 14 odgovora

Izazivamo te Januar, Februar i ja da se usudiš da daš 14 odgovora na 14 pitanja u narednih 14 dana. Da se usudiš da bolje upoznaš sebe i da se možda i ti zaljubiš u sebe. Odgovore ne moraš djeliti ni sa kim – ali im se posveti kao da se radi o osobi koju želiš upoznati najviše na svijetu i kao da ti je to jedini prioritet. Bez uljepšavanja, prikrivanja, previše predumišljaja – nek ti misli poteku na papir i pročitaj ih kad osjetiš da si sve što si imao/la na tu temu i napisao/la. Daj mislima prostor da kao rijeka poteku iz otvorenog uma i srca, na da ti na papiru ispred oslikaju tvog jedinstvenog, skrivenog tebe. Jer…

Ovdje možeš preuzeti pdf verziju pitanja, koja je preglednija od slike iznad i prilagođena za štampu 😀👇👇👇

Zaključak

Nadam se da će ti se dopasti ovaj malo neobičan članak. Kako drugačije sam mogla ispričati priču o neobičnom Januaru – ako ne ovako? Poruka koju šaljemo Januar i ja jeste jasna:

Ovog februara zaljubi se u sebe.

Podsjećam te da smo svi mi mnogo više od onog što mislimo da jesmo – zato te pozivam da mi se pridružiš u ovom izazovu i narednih 14 dana odvojiš vrijeme da sebi daš odgovore. Za bilo kakva pitanja, piši mi 👇 ili na Instagramu.

3 preporuke, 2 pitanja i 1 misao

Kao preporuke ostavljam ti 3 prethodna članka vezana za temu upoznavanja sebe, što je tema i svrha i ovog izazova i članka.

2 pitanja koja te pozivam da odgovoriš u komentarima 👇 su:

  • Da li mi se pridružuješ u izazovu?
  • Kakav je bio tvoj januar?

1 misao za upamtiti i za živjeti svakog dana, za svoju dušu:

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *