Meditacija – 1000 dana svakodnevne prakse

Za mnoge, meditacija je ona mala navika koju žele uvesti u svoj dan kako bi učinili nešto dobro za sebe, svoju duhovnost ili jednostavno što im je neko preporučio. Opet, neki drugi će imati svoje definicije i razloge zašto praktikuju ili žele praktikovati meditaciju. Kao i oni koji je ne praktikuju.

 

Ipak, nisam ovdje da bi pisala o drugima, da bih prepričala ono što možeš naći po internetu ili u knjigama o ovoj temi. Ovdje sam da bih sa tobom podjelila moju priču, moj doživljaj i moje iskustvo stečeno tokom 1000 dana svakodnevne prakse meditacije.

 

U ovom tekstu ispričaću ti ono što me je moje putovanje od 1000 dana naučilo. A ti odluči šta ćeš sa znanjem koje sam podjelila s tobom. 

 

Kako je sve počelo

Kao što to kod mene često biva, počelo je onda kada sam osjećala da više nemam šta da izgubim, a da nemam snage za velike akcije. Počelo je pitanjem: Koja je najmanja akcija koju sam u ovom trenutku, u ovom stanju, sposobna i spremna da preuzmem?

 

Tog petka, 28. juna 2019, koji je i datum mog rođendana, jedini podnošljivi i mogući odgovor bila je meditacija.

I ne, nisam bila toliko sigurna u sebe i obavezala se da ću narednih 1000 dana svaki dan meditirati.

Opasno sam se cenkala i zahvaljujući onoj žici ponosa i inata koje imam u sebi, donijela sam odluku da 30 dana zaredom odvojim bar 5 minuta dnevno za meditaciju.

 

S vremenom, to 30 dana je preraslo u 50, pa u 100, 200, 300, 500… da bi došla i do ovog, 1000. dana. I još nije gotovo, nastavljam dalje, dan po dan.

 

 

Insight Timer statistika

Kako sam istrajala toliko

Za sebe smatram da i te kako umijem biti lijena. Zato, tamo gdje mi je važno da budem istrajna, radim sledeće:

 

 • osmislim najlakši mogući sistem (meditacija uz Insight Timer aplikaciju)
 • definišem ključne korake (kada, gdje, koliko, šta)
 • učinim sve što je do mene da osiguram da se pojavim i odradim svoju praksu

 
Kako, kada i gdje

U praksi, ovo znači da sam koristila podsjetnik na aplikaciji i alarm koji su me podsjećali tokom jutra i uveče na meditaciju. Upisivala meditaciju u dnevni raspored i to do listu.

 

Zatim, imala sam par lokacija na kojima sam se osjećala dovoljno sigurno da se opustim i meditiram. Poslije prve godine, bez problema meditiram u prevozu, na plaži, u prirodi, u kancelariji kada su kolege odsutne, u parku, na klupi dok čekam bus.

 

Da li koristiti vođenu meditaciju, tišinu, mantre, muziku ili zvuke prirode

Svjesna sam koliko sam osjetljiva na zvukove i koliko mi je važno da mi muzika, glas, zvukovi prijaju. Svjesna sam i da imam tendenciju da odugovlačim. Kako bih umanjila uticaj ovog na moju praksu, preuzela sam par koraka.

 

 • Formirala sam listu audio meditacija različitih vrsta i dužine trajanja za koje znam da mi prijaju i “rade”. Tako ne trošim vrijeme na traženje i ne dajem sebi prostor da izvrdam zbog prevelikog izbora.
 • Moj minimalni cilj je bar 15ak minuta dnevno. Često praktikujem ujutro i uveče pa u praksi bude više.
 • Jedan dio sobe sam uredila tako da me podržava i podsjeća na praksu meditacije.

 

Opcije u Insight Timer aplikaciji

                                         10 stvari koje sam naučila tokom ovih 1000 dana

 

 • Ne postoji jedan, pravilan, tačan način na koji meditiraš. Da otkriješ ono što tebi prija, ti se moraš upustiti u istraživanje načina, učitelja, vremena kada meditirati. Nije cilj da se ti uklopiš u praksu, već da se praksa uklopi u tvoj život na način koji će ti doprinijeti da živiš kvalitetnije i svjesnije.

 • Nije svako iskustvo meditacije isto, jer nismo ni mi svi isti. Čak, za jednu te istu osobu, meditacija može biti veoma drugačija s vremena na vrijeme. Moja praksa na početku i moja praksa sada su potpuno drugačije. Ali, obje zadovoljavaju iste potrebe i na početku i sada – mir, opuštanje, disanje, predah, prisutnost.

 • Meditacija nije odsustvo misli. Misli će uvijek biti tu, naročito na početku. Biće bučne, šašave, smješne, besmislene, ali i biće i realnih misli i fenimenalnih ideja. Osvjesti ih, posmatraj i otpusti. Nerijetko prekinem meditaciju da bih zapisala neku ideju, misao, rečenicu. Pa nastavim.

 • Nema grešaka u meditaciji. Strah od grešaka je jedan od naših najvećih iracionalnih strahova. Zato ljudi često odustaju od meditacije. Jer vjeruju da je rade pogrešno, postavljaju nerealna očekivanja sebi i nisu spremni da budu početnici i uplove u putovanje koje vodi od neznanje do spoznaje. A to putovanje se može proći samo kroz lično iskustvo.

 • Svako ima svoj ritam. Moj optimalni ritam je da meditiram svaki dan, po malo. To je ono što za mene najbolje radi, nebitno da li je u pitanju meditacija ili nešto drugo. Meni je lakše ne preskočiti dan, nego se vratiti poslije pauze. Ovo ne znači da će tebi ili nekom trećem odgovarati isto. Istraži, testiraj. Onda kada nađemo svoj ritam, praksa postaje ukorenjena navika.

 

 • Kroz vrijeme, stanje meditativnosti se prožima kroz druge akcije. Kada se zađe u praksu meditacije, primjeti se da to stanje meditativnosti nije prisutno samo kada se svjesno pristupi aktu meditacije. Tako, za mene pisanje, naročito rukom, slušanje muzike, kuvanje, slaganje stvari, čišćenje, šetnja znaju izazvati isto stanje kao i da sam sjela, uključila omiljenu vođenu meditaciju i posvetila se praksi.

 • Najvažnija stvar je da se pojaviš. Svaka riječ koju sam napisala i koju ću ikad napisati i reći na ovu temu je uzaludna, ako se ne pojavim. I za tebe, da se ti, zbog sebe pojaviš. Ako to želiš, naravno. Prvo se pojavimo, pa onda meditiramo.

 • Nije meditacija misliti, čitati i govoriti o meditaciji. Za meditaciju sam prvi put čula sa 15, a tek sa 20 sam po prvi put pokušala meditirati. Sa 25 sam počela čitati, slušati i pričati o meditaciji sa svima onima koji su imalo znali. Povremeno bi se upuštila u meditaciju, ali brzo odustala. Tek 2018. ozbiljnije i češće počinjem (pokušavam) uvesti ovu praksu u rutinu. Tek 2019. sa svjesnom odlukom da se pojavim svaki dan bar 30 dana, zaista počinjem preuzimati akciju – praktikovati meditaciju. Jer meditacija je praksa, a ne teorija.

 • U meditaciji ne postoji tabla koja govori koji je rezultat. Društveno smo uslovljeni da od svojih djela očekujemo neke vidljive, mjerljive rezultate. Ali, meditacija nije gubljenje ili dobijanje kilograma, gdje se pomak vidi u brojevima na vagi ili u centimetrima. Meditacija je stvar osjećaja, a nekad i odsustva istog. Ona je stanje nas, u našem umu, u našem tijelu, duši, energiji. Kako reče Mali princ: …ono što je bitno, oku je nevidljivo.

 • Motivaciju za meditaciju naći ćeš u jasnoći. Kada pomislim na odustajanje, ili kako nemam energije ni volje da se pojavim i meditiram, kada sebi kažem da neće propasti svijet ako preskočim jedan dan (znam da neće, ali znam kako ću se osjećati ako preskočim) – šta onda? Imam listu na kojoj su zapisani benefiti meditacije – šta ona meni donosi, daje, kako mi doprinosi, kako čini da se osjećam. Jasna, konkretna, što preciznije i personalizovanija lista – to bolje i brže radi.
 • U periodu od decembra do kraja februara ove godine, skoro svakog dana sam čitala ovu listu, kako bih sebe podržala da se pojavim i istrajem. Ta lista od 10 konkretnih benefita koje mi daje meditacija mi je pomogla da ne budem žrtva svojih raspoloženja, već svjesna osoba koja upravlja sobom.

 

Putovanje se nastavlja

 

Moje putovanje koje je stiglo do svog 1000. dana se nastavlja. Ne znam do kada, niti se opterećujem da smislim. Ono što bude, biće. Znam da meditacija mnogima izvor nelagode, da postoje brojne predrasude i zablude. Zbog toga, ne želim nikom nametati ovu praksu, jer bi to bilo potpuno besmisleno.

 

U ovim redovima ispričala sam svoju priču, koja se i dalje piše. Ko zna, možda će ova moja 1000. stranica inspirisati nekog da napiše svoju prvu, nekog da nastavi poslije svoje 30…. A možda nekog, ko je ostavio pisanje svoje priče o meditaciji, da se ponovo vrati njenom pisanju.

 

Nikad se ne zna, možda će nekog ova priča navesti da nikada ne započne praksu meditacije.

 

 

Ako želiš znati više

 

Ako si jedna od onih osoba koju je ova priča podstakla da započne ili da se vrati praksi meditacije, ispod ti ostavljam moje prethodne tekstove koji će pomoći da lakše uploviš i istraješ u svom putovanju.

 

 

 • Ukoliko te interesuje kako može izgledati početak prakse – pročitaj tekst 100 dana meditacije

 • Ako bi da saznaš kojih to 8 razloga imam za nastavak prakse meditacije – pročitaj tekst koji sam napisala nakon 200 dana meditacije

 • Da saznaš više o meditaciji iz ugla psihologa – pročitaj ovaj tekst

 • Ako želiš podršku 1 na 1 u tome kako da ovu praksu uvedeš u svoj život – saznaj više o individualnim konsultacijama i zakaži besplatni 20 minutni razgovor kako bi otkrio/la da li je zajednički rad najbolja opcija za tebe. Klikni ovdje da pristupiš formi za zakazivanje.

2 Comments

 • Dragana

  Dugo sam pokusavala da pronadjem neki nacin da meditiram jer sam dosta citala o benefitima i uvek kad naidjem na ovakav clanak kao sto je Vaš, dodatno se motivišem da pokušavam. Ali imam zaista jak poremećaj pažnje i samo sedenje u mestu toliko dugo mi je već problem.

  • Lutajući psiholog

   Hvala Vam na komentaru, Dragana. Imam par predloga koji možda budu korisni. Isprobajte različite položaje tijela, ne mora biti sjedeći polažaj jedini način za meditaciju. Postavite jastuk, meditirajte u ležećem položaju. Počnite sa manjim vremenskim intervalima, pa povećavajte po minut ili par minuta. Možete početi od vježbanja prisutnosti pa onda započeti s prakosom meditacije. Npr. dok sjedite za radnim stolom, napravite pauzu i postavite sebi zadatak da indentifikujete 5 stvari koje vidite, 4 zvuka koja čijete, 3 stvari koje možete dotaknuti, 2 mirisa koja osjećate, 1 stvar koju možete okusiti. I slične vježbe. Nadam se da će Vam ovo biti od koristi.

   Hvala što čitate moj blog.
   Pozdrav, Kristina Sestak – Lutajući psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *