Čemu me je naučilo 200 dana meditacije

Dok ti ovo čitaš, ja se 200. dan za redom pojavljujem na sastanku u dvoje sa svojim mislima.

 

Istovremeno je zastrašujuće, ponizno, uzbudljivo i inspirativno. Ovaj milestone nije pao na srijedu, kao onaj od 100 dana, već na ponedjeljak, a oni mi baš i nisu omiljeni, ali se trudim da to promjenim (evo i dokaza ovdje 😁).

 

…došla tiho, nezvana, sama, za sva vremena skrila se tu negde, duboko…

Đorđe Balašević

 

Milestone se prišunjao neopaženo, uspješno pobjedio i dane prehlade i temperature, kada nisam mogla udahnuti da me kašalj ne pokuša ugušiti, kao i par žestokih okršaja sa PMS-om. Istrajao je i mimo moje decembarsko – januarske lijenosti. Pa hajmo pričati šta me je naučio. Onako, čisto – pravo na blog iz duše.

 

That one moment in time

 

U jednom trenu, ne dužem od svih drugih, stane oaza.

 

Najviše te nauče oni dani kada ti se baš i ne meditira, kada je u glavi takva oluja i f*cking Voldemort u mojoj glavi ne ućutkuje (Voldemort je nadimak koji sam dala svom unutrašnjem kritičaru).

 

Zašto? Zato što tih dana ne očekuješ ništa, osim da možeš sebi reći: evo pojavila sam se, ne ide i nije do mene – i bum the switch happens.

 

U jednom momentu, između udaha i izdaha, nađem momenat apsolutne tišine, mira i slobode. Zbog toga joj se iznova vraćam. Nije svaki takav, ali je svaki vrijedan jednog takvog.

 

Apsurd je prijatelj napretka

 

 

U meditaciji nekad su suze od tuge, a nekad od smijeha

 

Meditacija nije odsustvo misli – ona je prihvatanje da misao postoji, ali da to ako ona postoji ne znači da moramo djelati onako kako ona nalaže, davati joj dublje značenje i ne ulaziti u interakciju sa njom.

 

A kad mirno sjediš, pokušavaš se koncentrisati na svoje disanje, opustiti se i pročisti misli – u tom momentu te preplavljuju najapsurdnije misli ikad. Kao na primjer – šta ako bude zemljotres a ja totalno nađem zen i ne osjetim ništa? I pukneš od smijeha. Znaš, to je onaj najljepši lijek.

 

Budi zeleno svijetlo

 

A kad misli ipak dođu, budi zeleno svjetlo na semaforu i pusti ih da samo prođu.

 

Misli su fluidne, poput vode. Nekad su mirno, kristalno jezero, nekad poplava biblijskih razmjera koja nas preplavi ili hrle ka nama kao vrulja Sopot poslije obilnih kiša. Sve to je sasvim normalno i očekivano da se desi svima nama.

 

Za misao koja uporno želi da te okupira budi semafor.

  • Zaustavi je – oslušni, iskalibriraj (crveno svijetlo);
  • izvuci pouku i spremi se da je pustiš (žuto svijetlo);
  • i pusti je da ide svojim tokom (zeleno svijetlo);
 
Nisi tu zbog zen-a, nego zbog sebe

U srcu uragana, ja nađem prostor bez daška vjetra i naznake oluje.

 

Razlozi zašto sam počela ostali su isti. Stres. Preopterećenost. Previše odgovornosti koje sam sama sebi nametnula. Perfekcionizam. Napadi panike. Nemogućnost da udahnem. Odustajanje od dubljeg posvećivanja sebi. Sve ovo i još mnogo što možda ni ne znam imenovati leži u osnovi izazova. Htjela sam se takmičiti sama sa sobom – jer sam sama sebi najveći protivnik i saboter, kao i svi mi.

 

Ali njihov intezitet više nije toliko sputavajući i zastrašujući. Jer ne pojavljujem se ja na sastanku sa mislima zbog njih – nego zbog i za sebe. U srcu uragana, ja nađem prostor bez daška vjetra i naznake oluje.

 

Izazov je isti, ja se mjenjam

 

 

Promjena je jedina valuta i jedina konstanta

 

Meditacija neće rješiti i umanjiti moje probleme, ali hoće način na koji se ja sa njima nosim. Ona mi daje prostor da u sebi nađem rješenje i snagu da prevaziđem izazove koje susrećem.

 

Uči me strpljenju, da dok ćutim slušam svijet oko sebe, a ne smišljam sarkastične doskočice. S vremena na vrijeme, i to mi se omakne.

 

Nego, naučila me meditacija i da ne gledam tako strogo na greške – ljudski je griješiti. I najbitnije – promjena je jedina valuta i jedina konstanta.

 
Ne opravdavaj i ne objašnjavaj

 

Ne opravdavaj i neobjašnjavaj, neće te razumjeti, nisu oni tvojim putem hodali

 

Prihvatila sam da neće svi razumjeti šta ja kao psiholog u meditaciji tražim i zašto je praktikujem. Ne pokušavam im objasniti – jer se u većini nećemo razumjeti. Na komentare poput nema od tog nauke, jesi li za to škole učila, kakvo je to pomodarstvo – samo se osmjehnem.

 

Dobro, ponekad im se prepredeno i naklonim iz zahvalim da mudrosti 😁 ili im uputum onu meditiram da vas ne poubijam. 🤣 Elem, nije sve za svakog ako on(a) to ne želi i to moramo poštovati.

 
Svako svoju praksu ima

 

 

Svako svoju mantru ima.

 

Svaka praksa je jednistvena, neponovljiva i individualna kao onaj koji je praktikuje.

Nećemo je na isti način doživjeti ni ja ni ti. Prihvatimo je onakvom kakva jeste za nas, i onakvom kakva je za druge.

Ne upoređuj sebe ni sa kim – a nekad ni sa samim sobom, jer se desi da nisi isti čovjek kako juče.

 

Pojavi se i budi tu

 

Par sekundi, jedan minut ili deset njih, ma čak i sat – samo se pojavi sa namjerom da budeš tu

 

Bude dana kad ne ide ništa, kada se kazaljke vrte u krug, i kao da je uvijek vrijeme za nešto. Kada si poput Šeširdžije iz Alise u zemlji čuda – i frka je tvoj čaj. Kad je jedina stvar koju želim zaspati i ne misliti – tada mi je i minut kao milenijum, a meditacija još jedan teg na tasu vage koja previre na kontra stranu. Tada se natjeram – čisto lanac da ne prekinem. I još se nisam pokajala.

 

Zaključak

 

Neću ti prodavati maglu, niti obećati zen

 

Neću te uvjeravati da meditiraš – možda to nije tvoja priča. Reći ću ti da istražuješ, eksperimentišeš i da se igraš i nađeš ono što znači mir za tebe.

Odvoji vrijeme da sebi ljubav daš, ili samo da udahneš i da znaš da dok dišemo, sve je dobro.

 

Nisam ekspert, niti mi je cilj biti. Za preporuke i naučna istraživanja o meditaciji šaljem te na prethodni članak. Ovaj ovakav bio je za mistika u meni, u čast K.G. Jungu i onoj njegovoj sentenci:

 

 

3 savjeta sam ti ostavila 👆, ostala su 2 pitanja i preporuka. 2 pitanja koja te pozivam da odgovoriš u komentarima 👇 su:

  • Da li si probao(la) meditaciju?
  • Kakvo je tvoje iskustvo (ako jesi) ili da li te interesuje tako nešto (ako nisi)?

 

Preporuka: Insight Timer app za sve one koje žele istražiti razne načine meditacije i saznati nešto novo o njoj.

Tekst o prvih 100 dana meditacije je ovdje.

 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *