rijec mjeseca, rijec godine

Kako odabrati riječ godine i riječ mjeseca

 

Baš kao što je revizija i retrospektiva mjeseca isto što i revizija i retrospektiva godine, samo fokusirana na kraći vremenski period, tako je i riječ mjeseca jedan segment oživljavanja riječi godine.

 

Metod jedne riječi je zasnovan na tome da odabere jedna riječ koja će biti naša glavna misija/težnja za predstojeću godinu ili dati vremenski period i koja će nas dovesti korak bliže osobi kakva želimo biti. Neki ljudi biraju više riječi – npr. na kvartalnom, mjesečnom i sedmičnom nivou.

 

Kako izabrati riječ godine i riječ mjeseca

 

Metod jedne riječi je zasnovan na tome da odabere jedna riječ koja će biti naša glavna misija/težnja za predstojeću godinu ili dati vremenski period i koja će nas dovesti korak bliže osobi kakva želimo biti.

 

Jedan od načina na koje možeš izabrati svoju riječ godine ili mjeseca jeste da ispratiš sledeće korake:

 

  1. Napiši što konkretnije ciljeve za naredni period ili ako imaš godišnje ciljeve već definisane, razloži ih na manje. I definiši koji je prvi konkretan korak – cilj kom možeš da se posvetiš sada?
  2. Napiši kako želiš da se osjećaš u narednom periodu dok ostvaruješ te ciljeve – koje emocije i osjećanja želiš da dominiraju narednim periodu?
  3. Napiši listu konkretnih stvari i akcija koje u tebi bude ta osjećanja. Vodi se time šta je to što trebaš, možeš preuzeti da bi se tako osjećala.
  4. Pregledaj svoje liste i odvoji 5 do 10 riječi koje se ponavljaju i izdvajaju. Ovdje možeš uključiti i listu svojih vrijednosti. Izaberi onu riječ koja za tebe sumira sve ono što želiš osjećati i postići u mjesecu pred tobom. Može biti i apstraktna.
  5. Zapiši svoju riječ na vidno mjesto i svaki dan učini nešto što će ti pomoći da budeš što bliže cilju i osjećaju koji ta riječ oslikava.

 

Kako to izgleda u praksi?

 

Npr. moja riječ godine za 2021. bila je svrsishodnost – i predstavljala je moj cilj da u 2021. radim sve u skladu sa sobom i razvojem biznisa po mojoj mjeri. Da sve što radim doprinosi da se osjećam kao da živim svoju svrhu.

 

Svakog mjeseca sam sebi postavljala pitanje: Koja je to ključna akcija koja će doprinijeti da živim svrsishodno ovog mjeseca?

 

Tako je moja riječ za januar bila pisanje, februar ljubav, mart restart, april usmjeravanje…

 

Bonus trik:

 

Savjet iz iskustva: U decembru 2019. počela i sa korišćenjem dnevnog planera u kom sam sebi svakog mjeseca napominjala riječ godine, zapisivala riječ za taj mjesec, a riječ nedjelje bih napisala u bilješkama pored sedmičnog rasporeda.

 

To radim i dan danas kao stalni podsjetnik i sidro koje kod mene aktivira fokus na ciljeve koje sam sebi postavila.

 

Riječ nedjelje mi je otkrila Snežana Marković i meni korišćenje te riječi pomaže da usmjeravam svoje akcije tokom sedmice u pravcu onog što želim postići tog mjeseca, a što je u skladu sa riječju godine. Mislim da je ovo ključni element koji mi je pomogao da živim više riječ godine koju sam odabrala.

 

Umjesto zaključka

 

Ne postoji metod, alat. trik. tehnika, prečica koja nam garantuje uspjeh, ako se mi ne pojavimo i uradimo svoj dio posla. Istražuj, isprobaj, prilagodi metode i alate sebi, nađi načine na koje stvari mogu da rade za tebe, a ne da se ti uklapaš i prekrojavaš da bi se uklopio/la u njih. Na duže staze to neće dati dobre i dugotrajne rezultate.

 

Da istražiš još malo ovu temu, pogledaj i ove članke/objave:

Alati za reviziju godine

Kako napraviti retrospektivu i reviziju mjeseca

Mjesečne revizije 2021.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *