Zašto NE pročitati Atomske navike?

Već mjesecima se razmišljam kako da napišem članak o knjizi Atomske navike nevjerovatnog Džejmsa Klira. Da li da radim kratku recenziju, da li da ukratko prepričam, kažem šta se meni jeste ili nije dopalo. Toliko puta sam započinjala i block, blank page. Zašto je to tako – keep on reading.

Not your usual book review

Većina je čula za ovu knjigu i autora, mnogi su je pročitali ili su bar odslušali neki od videa na temu Atomskih navika. Zato je neću prepričavati ili raditi klasični review. Odlučila sam učiniti baš suprotno i reći ti razloge zašto je ne bi trebalo čitati.

Lista razloga za NE pročitati Atomske navike

 1. Ako ne želiš razumjeti i prihvatiti da (ne)uspjeh prave male akcije ponavljane iz dana u dan
 2. Ako očekuješ da za kratak period napraviš ogromno poboljšanje od kojeg će se zemlja zatresti
 3. Ako ne želiš prihvatiti sebe kao biće koje ponavlja i preduzeti odgovornost da ti biraš da li ponavljaš greške ili uspjehe
 4. Ako želiš ostati u zabludi da je identitet nešto nepromjenljivo i da ga ne možeš promjeniti, pogotovo ne malim pobjedama
 5. Ako ne želiš prihvatiti da je svaki tvoj postupak glas za to kakva osoba želiš biti i kakva ćeš biti
 6. Ako ne želiš osvijestiti i prihvatiti da na tvoje navike utičeš i ti i sve oko tebe
 7. Ako ne želiš da prihvatiš činjenicu da cilj nije jedino što ti je potrebno da imaš da bi postigao/la rezultate – potreban ti je i sistem
 8. Ako ne želiš povjerovati da sve male stvari potiču iz malih početaka
 9. Ako ne možeš povjerovati da se mnogobrojna znanja iz bihejviralne mogu sumirati u “paketić” od 4 jednostavna koraka
 10. Ako ne želiš svakog dana biti 1% bolji nego prethodnog.

Moji utisci o Atomskim navikama

Sorry na click-bait naslovu i uvodu, zaista mi je bio izazov napisati dovoljno vjerodostojan tekst o knjizi koja toliko daje u svakoj svojoj riječi na svih 264 strane. A pročitala sam je 2 puta i svakog dana se trudim funkcionisati na osnovu onog što sam iz ove knjige i od Klira naučila.

Moć navike vs Atomske navike

Mislila sam da neću skoro pročitati kvalitetniju literaturu na temu navika od knjige Moć navika Čarlsa Duhjiga, ali s ogromnim zadovoljstvom mi je drago što ti mogu reći da sam pogriješila.

Po mom mišljenju između ove dvije knjige postoji velika paralela, ali je ono što se meni naročito izdvaja kod Atomskih navika jednostavnost kojom Klir iznosi svoje argumente i sumira poente.

Ako me pitaš koju (prvo) da pročitaš od njih 2 – moj glas ide u korist Atomskih navika. A vjerujem da ćete ona insprisati i da pročitaš i Moć navike.

Svaka stranica je odraz autorovog zašto

Ako pogledamo 4 zakona o kojima priča u knjizi – možemo primjetiti da i način na koji je svako poglavlje napisano prati taj niz. Za mene je to još jedan plus za Klirov pristup. Znaš da sam neko ko duboko vjeruje u istinitost življenja u skladu sa svojim zašto, i rekla bih da svaka stranica odiše Klirovim zašto.

Čovjek iza knjige je živ dokaz teorije

Ovo me je navelo da malo istražim ko je Džejms Klir i zaista je zanimljiva ličnost. Njegov pristup životu, radu i svemu ostalom daje jedan interesantan testimonial životu na osnovu 4 zakona iz knjige i o snazi uma i svakodnevih akcija.

Njegov newsletter je fenomenalan i zaista je jedan od rijetkih koje čitam onog dana kada stignu. Uvijek mi njegove ideje daju neki dodatni polet ili ideju četvrtkom.

Koja je najveća vrijednost Atomskih navika za mene?

Neko sam ko, zbog sklonosti perfekcionizmu i over-thinkingu, umije iskomlikovati i najjednostavnije stvari. Negdje u sebi sam stvorila ubjeđenje da ako je nešto jednostavno nije vrijedno i tačno. I to ubjeđenje mi je donijelo mnogo bijede (patnje i muke) u životu.

Još jedno ubjeđenje koje imam jeste da ne vjerujem u bombastična i instant rješenja. Što je i dobro u mnogo čemu, ali ima i nekih loših strana. Zahvaljujući NLP-u osvijestila sam i to i mnoga ubjeđenja i započela da gradim uvjerenja koja će doprinijeti kvalitetu mog života, a i ličnom i profesionalnom razvoju.

Uticaj Atomskih navika na moja ubjeđenja i uvjerenja

Atomske navike su mi dale konkretan model po kom mogu raditi na svojim navikama. U svakom poglavlju, Klir daje teoriju, praktična upustva, alate i jedino što preostaje jeste da se ja pojavim svakog dana i uložim taj 1 % za bolje sjutra.

Ja sam kreator svojih navika i ja sam ta koja je odgovorna ako te navike ne igraju u moju korist. Svaki naš dan je suma sitnih navika složenih jedna na drugu – sada ja svjesno i sa namjerom biram šta ću gdje i kako složiti.

*Napomena: Sa dobrom namjerom pravim distinkciju ubjeđenje i uvjerenje. Ubjeđenje je ono vjerovanje koje nas blokira, škodi i otežava naš život. Uvjerenje je suprotno. U osnovi prvog je bijeda, a u osnovi drugog vjera. Jako sam zahvalna mojoj NLP mentorki i coach-u Dragani Ghani Knežević na ovom saznanju.

Zaključak

Željela sam napisati drugačiji članak o ovoj knjizi iz prostog razloga što sam je doživjela drugačije nego mnoge knjige na ovu temu. Često se u pisanju i u radu oslanjam na brojne stvari koje sam naučila i od Duhjiga i od Klira.

Kako je moje zašto da podijelimo znanje – dijelim sve ono što je meni bilo posebno u ovoj knjizi – a one opšte stvari o njoj možeš naći u linkovima u preporukama ispod.

Nadam se da je ovaj članak uspio da bude u skladu sa zakonima iz Atomskih navika. Cilj mi je bio sljedeći:

 • da ti bude očigledna vrijednost knjige
 • da ti je učinim privlačnom toliko da je i sam/a pročitaš i istražiš više
 • da ti olakšam izbor da li su Atomske navike za tebe
 • da podjelim zadovoljstvo koje mi je čitanje i primjena znanja iz ove knjige dala
Preporukice:

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *