Izgovori i Atomske navike

Ako me pitaš koje knjigu iz žanra popularne psihologije svako treba pročitati, odgovor kao iz topa je: Atomske navike od Džejmsa Klira. Jer svi imamo neku lošu naviku koje se želimo riješiti i neku dobru koju želimo usvojiti.

 

Šta je toliko posebno kod ove knjige?

 

  • Napisana je na jednostavan, konkretan i jasan način
  • Daje konkretne korake kako izgraditi dobre i prestati sa lošim navikama – kroz 4 jednostavna zakona
  • Možeš je primjeniti svuda, pri izgradnji ili mjenjanju bilo koje navike, u bilo kojoj oblasti tvog života
  • U obzir uzima i unutrašnje i spoljašnje faktore

 

Ako želiš saznati više o ovoj knjizi iz mog ugla – preporučujem ti da pročitaš ovaj članak ovdje.

 

Kako se izgovori uklapaju u priču o Atomskim navikama?

 

Izgovori su u suštini loša navika. Predstavljaju tendenciju u našem razmišljanju koja nas usmjerava da se fokusiramo na problem i šta sve NE može, kao i da se ponašamo u skladu sa tim razmišljanjem.

 

Umjesto da usmjeravamo svoje resurse na traženje rješenja i prevazilaženje izazova, mi smo naučili da se usmjeravamo na načine kako je nešto nemoguće uraditi.

 

Promjena usmjerenja sa traženja izgovora na traženje rješenja je isto što i eliminacija loše i stvaranje nove, dobre, podržavajuće navike.

 

Petlja navika

 

Ako posmatramo petlju navika – tj. sistem koji stoji iza izgradnje svake od navika, koji se sastoji iz 4 koraka: signal, žudnja, odgovor i nagrada, možemo da raspoznamo 2 faze, kaže Klir, a to su:

 

  • faza problema u koju ubrajamo signal i žudnju – signal izaziva naš mozak da pokrene ponašanje, žudnja pokreće motivaciju da djelujemo kako bi dobili nagradu;
  • faza rješenja u koju spadaju odgovor i nagrada – odgovor koji predstavlja stvarnu naviku, misao, akciju koju radimo, da bi dobili nagradu. Nagrada je naravno krajnji cilj svake navike.

 

Iz ugla traženja i davanja (“uvaljivanja”) izgovora sebi mi smo stalno zarobljeni u prvoj fazi, fazi problema. Ta zaglavljenost je ono što izaziva frustraciju, nezadovoljstvo, odustajanje i slično.

 

Onda kada osvijestimo da sebi uvaljujemo izgovore i koje tačno, mi preuzimamo odgovornost da pređemo iz faze problema u fazu rješenja kroz svjesno djelovanje. Prosto rečeno, prelazimo s riječi na djela.

 

4 zakona promjene navika

 

Džejms Klir izdvaja 4 osnovna zakona koja možemo iskoristiti za promjenu navika. Svaki od tih zakona zasnovan je na jednom od 4 koraka koji čine petlju navika.

 

  Zakoni za stvaranje dobrih navika
1. zakon – Signal Neka bude očigledno.
2. zakon – Žudnja Neka bude privlačno.
3. zakon – Odgovor Neka bude lako.
4. zakon – Nagrada Neka bude zadovoljavajuće.
Tabela 1 – Stvaranje dobrih navika

 

Zakone za prekidanje loših navika dobijamo inverzijom (obrtanjem) ovih iznad. Što znači da zakoni za prekidanje glase:

 

  Zakoni za prekidanje navika
1. zakon – Signal Neka bude nevidljivo.
2. zakon – Žudnja Neka bude neprivlačno.
3. zakon – Odgovor Neka bude teško
4. zakon – Nagrada Neka bude nezadovoljavajuće.
Tabela 2 – Prekidanje loših navika

 

Kako primjeniti ove zakone da bi prestali s izgovorima?

 

Ovome ćemo pristupiti u 2 faze. Prva faza se sastoji od 2 koraka i odnosi na osvješćenje trenutne navike traženja izgovora i zatim njena promjena.

 

Prvi korak je prepoznavanje šta su, u slučaju izgovora, za nas signal, žudnja, odgovor i nagrada. Šta nas tačno pokreće da tražimo izgovore. Ovo radimo praćenjem našeg ponašanja, misli i introspekcijom (kroz pisanje dnevnika, vođenje rasporeda, analizu obrazaca ponašanja i sl).

 

Drugi korak – je primjena zakona za prekidanje navika, tj. zakona opisanog u tabeli 2. Šta ovo tačno znači?

 

  1. Znači da umanjimo i uklonimo signal koji nas pokreće da tražimo izgovore – npr strah, anksioznost, unutrašnji kritičar, ubjeđenja… tako da postaju sve manje i manje vidljivi dok ne postanu nevidljivi – tj. nevažni za nas.

 

2. Da umanjimo žudnju – ono što nas motiviše da sebi uvaljujemo izgovore, kao što je npr. izbjegavanje neuspjeha, greške, ostajanje u zoni komfora… da sve to učinimo neprivlačnim i odbojnim jer nam ni ne koristi.

 

3. Da maksimalno sebi otežamo uvaljivanje izgovora – tako što ćemo jasno i glasno osvjestiti koje izgovore koristimo, nazvati ih pravim imenom – kao laži koje prodajemo sebi da bi se zaštitili; kao i sve na koje sve načine na nas blokiraju i da smo mi ti koji upravljamo njima i nama samima.

 

4. Tako što ćemo osvjestiti na koje načine sve nas frustriraju, blokiraju, unesrećuju… Da su oni uzrok našeg nezadovoljstva, i da to nezadovoljstvo pretvaramo u zadovoljstvo onog momenta kada razbijemo svoje izgovore i preuzememo akcije koje nas vode tamo gdje želimo biti.

 

Izgradnja navike traženja rješenja

 

Nakon što smo uklonili lošu naviku – traženje i uvaljivanje izgovora sebi, sada je red da na njeno mjesto uvedemo dobru, podržavajuću naviku. Direktni kontrast traženju i uvaljivanju izgovora je navika traženja i implementacije rješenja. Za izgradnju ove navike koristimo zakon za stvaranje dobrih navika – opisan u tabeli 1.

 

Kako bi to u praksi izgledalo?

 

Korak 1 – Prvi zakon: Neka bude očigledno: Kada se susretneš sa problemom, vježbaj da svoj fokus pomjeriš na rješenje. Signal je problem u ovom slučaju. To možeš uraditi kroz razne tehnike poput sagledavanja problema iz različitih uglova, brainstorming sesije u kojoj ćeš tražiti načine na koje možeš riješiti problem. Sve što te pokreće iz mindseta kukanja u mindset akcije.

 

Korak 2 – Drugi zakon: Neka bude privlačno: Poveži željene, pozitivne emocije, osjećanja i misli sa signalom. Nastoj da tvoja asocijacija na problem bude rješenje, a ne ostajanje u istom i kukanje. Jasno i glasno definiši koje je tvoje zašto za dati cilj, zašto ti je važno da u toj situaciji budeš jača od svojih izgovora. Kad znaš zašto, tada znaš i gdje ideš. A kada sve to znaš – lako ćeš naći i kako i šta da uradiš da do toga dođeš.

 

Korak 3 – Treći zakon: Neka bude lako: Daj sebi sve što ti je potrebno na uspjeh, fokusiraj se na male, konkretne korake koje možeš uraditi – jedan po jedan. Jer ne moraš sve odmah i sve odjednom. Može dan po dan, korak po korak. Izgradi sistem koji je jednostavan, lagan i primjenljiv. Uvijek u svijesti imaj resurse koje posjeduješ – jer ti imaš u sebi sve što ti je potrebno da prevaziđeš svoje izgovore.

 

Korak 4 – Četvrti zakon: Neka bude zadovoljavajuće: Ima jedan super citat Stivena Kavija koji glasi “Počni sa krajem na umu”. Taj citat je odličan opis ovog zakona, jer nam akcentuje da je važno ka čemu težimo, šta se nalazi na kraju puta, koja nagrada nas sleduje nakon uloženog truda.

 

Što je nagrada nama privlačnija, važnija i u skladu sa onim mi jesmo i ko težimo biti, to ćemo biti istrajniji u održavanju navike. Trik je da na imaš listu benefita koje ti praksa ove navike donosi, doprinos koji daje tvom životu i tvojim ciljevima. Takođe, bitno je da imaš u vidu i to šta gubiš, tj. koje su poslijedica ukoliko ne primjenjuješ tu naviku.

 

Za kraj

 

Nadam se da sam ti kroz ovaj tekst približila mehanizam promjene navike kao što je traženje i uvaljivanje izgovora u naviku traženja rješenja.

 

Takođe, nadam se da sam te inspirisala da preispitaš svoje navike i razmisliš o svojim izgovorima.

 

Ako već nisi – prijavi se na moj newsletter i preuzmi radnu svesku Razbij svoje izgovore koja će ti pomoći da osvijestiš svoje izgovore i započneš put ka njihovoj promjeni.

 

Posljednje, nadam se da sam ti navela dovoljno razloga zašto pročitati Atomske navike.

 

Svaka naša navika, svaki naš izgovor je izbor.

Svaki izbor nas vodi nekud – bliže ili dalje od onoga gdje i ko želimo biti.

 

Biraj pažljivo.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *