5 lekcija Marie Forleo

Veoma me raduje to što će i naši čitaoci biti u prilici da čitaju fenomenalnu knjigu jedne fenomenalne žene kao što je Marie Forleo. U izdanju izdavačke kuće Finesa postoje brojne knjige iz oblasti ličnog razvoja, popularne psihologije, biznisa i sličnih tema. Ali mene ponajviše raduje što na naše govorno područje donose Instant #1 New York Times bestseller Sve je rješivo (Everything is figureoutable) od Marie Forleo. Zašto je to toliki povod za radost kod mene, čitaj u nastavku.

Moj prvi susret sa Marie Forleo

Ne, nismo se upoznale 😁. Pod susretom mislim na to kada sam prvi put čula, pročitala i poslušala ono što Marie radi. Za taj prvi susret su “glavne i odgovorne” Tea i Adja. Od toga ima skoro dvije godine i Marie je jedna od osoba od kojim sam online putem najviše naučila. Čim se njena knjiga pojavila na Bookdepository, znala sam da je moram imati. I nisam pogriješila.

Kratka recenzija EIF

U decembru sam objavila detaljnu recenziju ovdje, nakon što sam joj posvetila cijeli novembar. Pisala sam i na Instagramu i Linkedinu o njoj. Ako bih sve to sada sumirala, izdvojila bih sljedeće:

EIF sadrži savjete kako da postanete produktivniji, da iskristališete ciljeve koje želite ostvariti, da sagledate best & worst case scenario, eliminišete ili umanjite izgovore, prihvatite progres naspram perfekcionizma i kako da budete uporni, naravno ako vam je stalo. Ukratko, kako da promijenite mindset neaktivnosti i odlaganja na mindset akcije i aktivnosti.

5 lekcija koje sam naučila od Marie Forleo

Ako ti je zaista stalo i važno, sve je rješivo. Da, postoje stvari koje su van naše moći i na čiji ishod možemo malo uticati. Ali i u takvim slučajevima smatram da je važno učiniti sve što je do nas i u našoj moći. Takođe, ne postoji samo jedno, tačno rješenje koje vodi do rezultata koji želimo postići. Sve jeste rješivo, ako se posvetimo pronalaženju rješenja.

Svakim danom, u svakom pogledu, sve sam više uvjerena u istinost ove Marijine sentance. Naročito od kad sam u procesu NLP edukacije. Marie je uvjerenjima posvetila 3. poglavlje ove knjige. Za mene je cijelo to poglavlje bilo “eye-opening” i mislim da skoro da ne postoji rečenica koju nisam smatrala korisnom. Uz ovu iznad, jedna od onih sa kojima sam kliknula jeste i ova ispod:

Ne bi imala san da već nemaš ono što je potrebno da bi ga ostvarila.

Marie Forleo

Da nemam talenat za pisanje, ljubav ka psihologiji, edukaciji i prenošenju znanja – ne bi moj san godina bio blog i ono što tek počinjem raditi. Da već nemam neke od tih resursa u sebi ili sposobnost da razvijem te resurse, ne bih godinama sanjala o tome, zapisivala ideje za teksove, imala folder sa fotografijama, itd. Kad sam ovo spoznala i prihvatila – osjetila sam se kao da sam umjesto da hodam kroz vodu – počela slobodno plivati (u pravom smjeru).

Mnogi autori i laici (naročito naši roditelji) nas cio život uče da odaberemo samo jednu stvar/profesiju kojom ćemo se baviti i to je to. Po mogućnosti da nam ista donosi ugovor na neodređeno, posao u “državnoj” firmi, i ostale drangulije. Oni dani kada sam upisivala fakultet i vagala filologija/psihologija su bili pakleni. Jer moja duša voli podjednako i jedno i drugo. A nisam mogla tada postići oboje. Stičuči radno iskustvo, nekako sam intuitivno birala da radim poslove koji sadrže ove moje dvije strasti – i u njima sam najviše uživala. U redu je da imaš jednu ili više strasti u životu, ako od njih tvoje ❤ drnda.

Za ovu lekciju nije zaslužna samo Marie, već i Pipi. O njoj kao guruu sam pisala ovdje. Citat iznad me je naveo na razmišljanje. I dugo vremena mi se vrtio po glavi – jer postojalo je nešto što mi baš i nije tu leglo. Onda je na scenu stupio Pipi princip, kako ja razmišljam o njemu, tj. šta ako ja ovo okrenem naopačke? Da li ću onda izvući vrijednost za sebe iz ovog nauka? Za mene je taj shift i igra sa Marijinim riječima bila veoma osvješčujuća. To ne znači da se ne slažem sa ovom iznad, samo mi je ova moja potrebnija. Ali, o njoj nekog sljedećeg puta.

Zaključak

Da li ti preporučujem knjigu Marie Forleo – Sve je rješivo? 100% da. Smatram da su pristupi i znanja koja ta knjiga nosi u sebi jako potrebni našem mentalitetu i na našim prostorima. Marie je jako konkretna i njeno iskustvo i uspjeh govore dovoljno o tome da žena zna o čemu priča. Da li će ti promjeniti život? Ne – ako ti ne počneš raditi na svom životu i snovima. Da li će ti dati metode da to počneš? Definitivno da. Za ovo nek ti mantra bude ova bonus lekcija koju sam od Marie naučila:

Piši mi ispod ako pratiš rad Marie Forleo – da li koristiš njene metode, primjenjuješ li ono o čemu govori, da li si naučio/la nešto korisno od nje?

Preporukice:

Ispod ti ostavljam linkove članaka u kojima sam pominjala Marie i neke od njenih metoda:

Everything is figureoutable – detaljna recenzija knjige

Odakle početi sa upoznavanjem sebe – 7 day tracking metoda

366 dana zahvalnosti – odlična metoda iskazivanja zahvalnosti

Zbogom 2019-oj – A decade in review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *