Kad ne ide, probaj naopačke

Stalno od tebe tražim neke odgovore, postavljam ti pitanja, izazove i slično. A zauzvrat – ništa ja tebi ne odgovaram. Zato ćemo danas naopačke. Ja ću odgovoriti na neka od pitanja koje sam ti postavljala i prije priče o neobičnom Januaru od prošle nedjelje. Naravno, na svoj način dugo i naširoko – ali vjeruj mi, poenta je važna. Pa da počnemo…

 

Kad pomislim na djetinjstvo – pomislim na Pipi

 

Ovo iznad bi bio moj kratak odgovor na pitanja 3 i 4 iz izazova Upoznaj sebe. Pipi je jedna od prvih asocijacija na moje djetinjstvo, uz Solletico na Rai Uno.

 

Biće ti smješno šta je moj razlog – ne njene nevjerovatne avanture toliko, koliko činjenica da je Pipi neke sasvim obične, svakodnevne stvari radila – naopačke. Ne pogrešno, već samo suprotno od toga kako su to radili drugi.

 

 
Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump kao life-coach & guru

 

Za one koji možda nisu čuli za Pipi, koja i nakon 75 godina i dalje ima 9 godina, evo njene lične karte. Pipi je voljela spavati naopačke, poklanjati poklone drugima na dan svog rođendana, išla je u školu kad poželi, a učila stalno kroz igru i šalu. Pipina misija je bila igra, zabava i pravda. Odraslima se činila kao neposlušna – a ona je samo dolazila do istih rezultata na drugačiji način.

 

Pipi je bila svoja. I nije joj smetalo što je drugačija. Svašta sam ja od nje naučila. I kao mala, bila sam slična Pipi. A onda sam porasla…

 

Da li sam povela Pipi sa sobom u odrastanje?

Ćutanje je zlato. A šta ako si alergičan na njega?

 

Nije se ona stalno javljala u meni, puštala me je da radim kako sam htjela dok sam okruglu sebe htjela da uklopim u kocku koju su mi drugi “rekli da treba”. Ćutala je dok sam ja na silu pokušavala skresati svoj oblik u tu njihovu kocku, jer je mislila da ja to želim i da će me to učiniti srećnom. Ona je ćutala i ja sam je zaboravila.

 

The devil is in the details

 

Socijalizovana, odgovorna, uredna, sistematična, najčešće u crnoj odjeći, vizuelne sličnosti s Pipi nigdje – dok ne ne obratiš pažnju na detalje. Jer Pipi je još uvijek tu u detaljima. Rep koji uvijek nesvjesno nakrivim u stranu, iako idem na posao i imam skoro 30 godina, moja obuća je rjetko kad “običnih” boja.

 

Sada je šarenilo je u detaljima, vučem torbu punu svega i svačeg, volim poklanjati; dalje tražim drugačiji način u mnogo čemu; moja mašta može i smišlja svašta; čitam naopačke; moji ljubimci imaju “ljudska” imena… i još mnogo toga što ni sama dugo nisam primjećivala. Poput Pipi, i ja volim lutati – pa makar to bilo u mašti 😁

 

Ponovni susret s unutrašnjom Pipi

 

Začuđujuće koliko nas djetinjstvo oblikuje – i da se uvijek (ne)svjesno vraćamo lekcijama i porukama koje smo tada naučili. Tokom ovih godinu i nešto aktivnog rada na sebi – otkrila sam da je moja Pipi i dalje tu u meni i da svaki put kada se “ginem za pravdu” i radim naopako u odnosu na druge i opšte prihvaćena društvena shvatanja – ja sam i dalje ta Pipi.

 

 

Ne gledamo svi istu stvar, jer ne gledamo istim očima.

 

Onog dana kad sam prihvatila da su tuđe “krive Drine” meni prave, a njima moje isprepletene i čvornovate – prihvatila sam da ja radim naopačke poput Pipi. Moje naopačke nikad nikom nije škodilo, i uvijek je sa dobrom namjerom urađeno.

 

Svaki put kada radim ono što me čini sretnom, mene moja Pipi grli. Kad posustanem – ona mi je najglasniji i najjači navijač, a svi znamo da je Pipi najjača djevojčica na svijetu. Kad ja nemam svoj glas – Pipi mi posudi svoj – a njen je glas jak.

 

Pipi me podjestila da ja ne moram biti kao svi drugi – da ne moram raditi, pisati i govoriti kao to što rade oni koji se bave istim stvarima poput mene. Naučila me je da ako mi ne leži i nema smisla nešto, da ja to preokrenem i pogledam naopačke.

 

Šta sad gledam naopačke?

 

Ako si već neko vrijeme na mom blogu ili Instagramu, znaćeš da volim Marie Forleo i njen rad. U pripremi za teglu mudrosti uključila sam preko 15ak njenih citata.

 

U mnogo čemu se slažem sa njom, bilo da je iz knjige Everything is figureoutable ili iz njenih emisija, ima nekih stvari koje mi ne rezonuju. I ja ih tad okrenem naopačke. I nekad nema smisla, a nekad su to najbolje ideje.

 

 

Da li ovo više rezonuje i sa tobom? Ako želimo da nas neko voli – volimo mi sebe prvo. Svaka prava ljubav je uzajamna – i to ne samo od jedne osobe ka drugoj, već i obije osobe moraju voljeti sebe, kao što vole jedna drugu. Nevažno kakav je odnos u pitanju – partnerski, porodični, prijateljski. I to je moja misija iza izazova o upoznavanju sebe. I to je ono što te pozivam kroz izazove.

 

Za nježnost je potrebna petlja

 

Skoro sam dobila komentar da su moji tekstovi nježni, pored pouke i edukativne namjere koju imaju. I to me raduje. Jer toliko njih govori o strogoći, pravilima i striktnosti – a znanje, čak i disciplinu možemo naći i u nježnosti. A vraški je danas hrabro biti nježan i ispoljiti tu nježnost. Tamo gdje drugi “treniraju strogoću”, ja ću uvijek ponijeti nježnost. Možda neće uspjeti svaki put, ali tamo gdje uspije napraviće čudo.

 

 

Kako su se Pipi i neobičan Januar sreli

 

U prošlom postu, kroz priču o svom neobičnom Januaru, podjelila sam sa tobom izazov sa 14 pitanja koja traže 14 odgovora tokom 14 dana februara. Ta pitanja su poput onih iz nekadašnjih leksikona ili iz današnjih Q&A videa/postova.

 

Ono što je specifično jeste da ih rijetko postavimo sebi, a još rijeđe s pažnjom i sa namjerom da upoznamo sebe i odgovorimo. Valjda se plašimo biti iskreni u potpunosti ako će to neko drugi čitati. Plašimo se biti ranjivi i tu ranjivost pokazati.

 

Hajde i ti probudi svoju Pipi (čak iako si dječak), pa pokušaj malo naopačke. Pa mi javi ako se što pojavi.

 

Zaključak

 

Zbog toga nisam tražila od tebe da odgovore na izazove djeliš – jer nije to toliko važno – koliko je krucijalno da sam(a) odgovoriš intuitivno, bez razmišljanja i uljepšavanja, iskreno kako ti osjećaš i misliš da je odgovor. Ne postoje netačni, prekratki/predugi ili besmisleni odgovori – sve dok tebi imaju smisla. Čak i ako je svima drugima naopačke.

Koji junak iz priča tvog djetinjstva živi u tebi? Podjeli ispod 👇👇👇

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *