Zaokružimo ljubav

Protekle dvije nedjelje fokus mog pisanja bila je ljubav. Potpuno očekivano ako u obzir uzmemo da dan zaljubljenih sve više popularan. Mišljenja sam da ljubav uvijek treba biti tema, aspiracija i osnovna gradivna ćelija svakog bića i njegovog djelovanja. Stoga ćemo ovom prilikom zaokružiti priču o ljubavi.

Život je ono što nam se dešava dok čekamo “bolje” dane

Razumijem da to često, uslijed užurbanosti i ostalih životnih okolnosti, smetnemo s uma. Smjestimo u fioku za bolje dane, kad budemo imali više vremena, novca, sreće. Kada se budemo osjećali bolje, ispunjenije, zadovoljnije i ko zna šta sve.

Počni ljubav – od sebe

Oduvjek nas uče da gradimo odnose sa drugima, da obratimo pažnju na njihova osjećanja, da ne uvrijedimo, povrijedimo, i sl. Rijetko ko nas je učio da to isto radimo za same sebe. Malo ko od nas sebe smatra svojim najboljim prijateljem, a još rijeđe pružemo istu nježnost sebi kao i što radimo za svoje prijatelje. Kome ako ne sebi? Kad, ako ne sad? 

Rad na sebi nema početak, a ni kraj

Koleginica Milena koja stoji iza Psihologija sa šlagom – u ovom postu, na sladak, lijep način sumira ovu lekciju. Neću je prepričavati, ali u biti – rad na sebi je proces. I traje, traje. Čak i onda kada mislimo da ne napredujemo, da stojimo u mjestu i djeluje kao da su naši snovi na drugoj planeti, u nekom drugom univerzumu.

Neka te ne ograničava to što sam ja odlučila da izazov upoznaj sebe bude moj projekat za prvih 14 dana februara. Ni to što postoji 14 pitanja, koje sam ja izabrala kao zanimljiva i da nam mogu pomoći da bolje upoznamo sebe. Možda su tvoja pitanja drugačija od mojih – i to je sasvim okej. I treba da budu, jer svi mi smo istovremeno isti i jedinstveni. To što je vremenski rok koji sam ja postavila prošao – ne znači da ti trebaš prestati da postavljaš pitanja. Baš suprotno.

Zaključak

Februar je za mene bio i još uvijek jeste mjesec novih početaka. Uz januar, donio mi je mnogo “aha” momenata – počev od one priče o junakinji mog djetinjstva – Pipi, koju sam povela sa sobom u odrastanje.

Zbog svega što sam otkrila, želim da zaokružim ono što sam u ovoj priči o ljubavi prema sebi naučila. Za sebe i tebe. Moje lekcije su:

👉 Sve što jesmo i sve što ćemo biti⁣
👉 sve što mislimo i što ćemo pomisliti⁣
👉 sve što volimo i što ćemo tek voljeti⁣
👉 sve što postižemo i što ćemo postići ⁣

👉SVE JE TO VEĆ U NAMA👈⁣

Samo ga trebamo otkriti, osvjestiti i iskoristiti.
Mi sami. Ti za tebe, ja za sebe. ⁣

💌Danas pročitah: Ne očekuj sebe od drugih i mislim da je ta poruka stigla do mene baš kad je trebala. Da bih je podjelila sa tobom. ⁣

📌Ne očekuj sebe od drugih – očekuj sebe od sebe.
I svakog dana poklanjaj malo sebe sebi. ⁣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *