Izazovi sebe da upoznaš sebe

Sve negativno – pritisak, izazovi – sve to je prilika za mene da se uzdignem.

Kobe Bryant

Nastavljamo u duhu teme iz proteklih članaka – kako upoznati sebe. Znaš već da to nije jednostavan proces – ali to ne podrazumjeva da su i svi koraci koje možeš preduzeti u tom procesu, komplikovani. U prvom članku na ovu temu nabrojala sam 10ak alata koje sam ja koristila, a u drugom pričala sam ti o 7-dnevnom time tracking-u. Možda je najbolje da proces upoznavanja sebe posmatramo kao sumu više malih koraka, koji traju (ili se ponavljaju) tokom vremena. Pa hajde da pričamo o nekom od tih malih koraka do velikih otkrića.

Male stvari + vrijeme = veliki rezultati

Jednačina je jasna. Ne trebaju ti nagle, tzv. “sječem sve u korjenu”, novi list – novi ja, promjene i koraci. Nerijetko se desi da poslije određenog vremena, takvi poduhvati izgube svoj momentum i dođe do odustajanja. I onda ponovo ulazimo u onaj začarani krug gdje naš unutrašnji kritičar drži govore a la Fidel Kastro (koji je bio poznat po dugim govorima – jedan trajao čak 7 sati i 10 minuta) i gdje nas pokušava ubjediti* da nismo dobri i samokrivica se useli u naš um i srce. I onda odustanemo od upoznavanja sebe.

*(Na NLP-u nas napominju da ubjediti nije dobar izraz jer u sebi sadrži riječ bjeda; i da bi ga trebalo zamjeniti sa riječju uvjeriti – ovdje sam sa (dobrom) namjerom ostavila ovo prvo).

Šta možeš uraditi drugačije?

Da bi se izbjegao euforija pa bum-crash-burn efekat – možeš uraditi sljedeće: početi malo, po malo, i ići od manjih ka većim promjenama/saznanjima. U proces upoznavanja sebe uđi bez postavljanja nekih rokova, očekivanja i ništa ne podrazumjevaj. Uz konzistentnost tokom vremena, makar to bilo 5/10 min dnevno ili 1-2 sata sedmično, zakaži sastanak sa sobom i pojavi se. Istražuj i isporbaj različite tehnike – neke će dati rezultata, neke ne. Daj sebi prostor i slobodu da pogriješiš, iako ovdje greške ne postoje – samo saznanja, da se igraš i da budeš nježan(a) prema sebi. Ne postoji striktan plan i putanja koju moraš pratiti – ono što zaista moraš jeste pojaviti se i raditi. Iznova i iznova.

Postavi izazov

Postavljanje izazova sebi je jedna od najboljih metoda ličnog razvoja i upoznavanja sebe. Često se povezuje sa izlaskom iz zone komfora – i neke od nas to veoma plaši. A obično se najveća otkrića kriju baš iza te zavjese straha koja nas od njih djeli. Taj strah možemo umanjiti tako što ćemo postepeno povećavati intezitet/težinu izazova koje postavljamo sebi (u terminologiji James Clear-a, povećavaćemo broj ponavljanja). Sa svakim novim izazovom idemo korak dalje, i penjemo se se stepenik bliže sebi.

Benefiti postavljanja izazova sebi

Najlakše bi bilo da linkujem par članaka o ovome, nego svi koji zalaze u suštinu, konkretni su, jasni i daju dodatnu vrijednost koju želim podjeliti sa tobom, su na engleskom jeziku, pa ću jedan od najkonkretnijih ukratko prepričati. U svom članku, autorka Maja Petrović ističe 8 mentalnih nagrada koje ispunjavanje izazova donosi:

 1. Izazov razvija mentalnu otpornost
 2. Izazov aktivira bori se ili bježi odgovor
 3. Izazov inspiriše hrabrost
 4. Izazov testira naša ograničenja
 5. Izazov fokusira našu pažnju
 6. Izazov izgrađuje samopouzdanje
 7. Dorasti izazovu mjenja sve: transformiše naš um i proširuje našu perspektivu
 8. Izazov osnažuje našu slobodu

Postavi izazov sebi – da upoznaš sebe

Nakon ove priče o izazovu, možda ti je već i jasna metoda upoznavanja sebe koju ti predlažem. Izazov je sljedeći:

Kako? Postavljanjem pitanja i pisanjem odgovora. Kao u leksikonima kada smo bili djeca (bar smo mi to krajem 90-ih/početkom 2000-ih radili). Da ti olakšam početak – ispod ti postavljam listu pitanja sa kojom možeš početi. Poslije toga, kreiraj pitanja po svojoj želji. Kao vodič ti mogu poslužiti ovi kriterijumi:

 • Koja su to pitanja koja najčešće postavljamo drugima?
 • Koji su naši odgovori na ta pitanja koja postavljamo drugima?
 • Kod kojih pitanja prihvatamo kompromise, a kod kojih ne?
Pitanja za upoznavanje sebe by TWP

Pitanja iznad su osmišljena kako bi te postakla da upoznaš sebe – tako što ćeš im posvetiti vrijeme i napisati odgovore. Ne moraju biti lijepo napisani, kohezivni i gramatički/pravopisno ispravni – važno je da su iskreni i da tebi imaju smisla. Važno je da ih pišeš, nabolje na staromodan način – na papiru, svojom rukom i olovkom.

Pravila izazova upoznati sebe

Malo pravila – puno igre

Na listi je 14 pitanja – izazivam te da izabereš 1 pitanje dnevno i tokom naredne 2 nedjelje ispišeš svoje odgovore na njih. Odgovore ne moraš djeliti ni sa kim – ali im se posveti kao da se radi o osobi koju želiš upoznati najviše na svijetu i kao da ti je to jedini prioritet. Bez uljepšavanja, prikrivanja, previše predumišljaja – nek ti misli poteku na papir i pročitaj ih kad osjetiš da si sve što si imao/la na tu temu i napisao/la.

Ovdje možeš preuzeti pdf verziju pitanja, koja je preglednija od slike iznad i prilagođena za štampu 😀👇👇👇

Zaključak

Nadam se da će ti ova metoda biti korisna koliko i meni. Često mislimo da već znamo sve o sebi što ima da se zna. To baš i nije sličaj, jer toliko saznanja o sebi formiramo na osnovu tuđih riječi i iskustva. Nekada naša percepija nas samih nije zasnovana na realnosti, već na negativnim iskustvima, greškama i lošem fokusu. Mi smo mnogo više od onog što mislimo da jesmo – zato te pozivam da mi se pridružiš u ovom izazovu i narednih 14 dana odvojiš vrijeme da sebi daš odgovore. Za bilo kakva pitanja, piši mi 👇 ili na Instagramu.

3 ( i malo više) savjeta sam ti ostavila 👆, ostala su 2 pitanja i preporuka. 2 pitanja koja te pozivam da odgovoriš u komentarima 👇 su:

 • Koja su 3 pitanja koja postavljaš pri upoznavanju novih ljudi?
 • Da li mi se pridružuješ u izazovu?

Preporuka: Ne čekaj savršen trenutak da počneš ovaj izazov. Ne treba ti nikakva fancy sveska i olovka – ono što imaš pri ruci je savršeno. Pusti neku muziku u kojoj uživaš i piši. Upoznaj svog novog najboljeg prijatelja – sebe.

Prethodni članci na ovu temu: