Self-love: 3 razloga zašto voljeti sebe

Ne znam iz kog razloga, ali ovog februara se meni baš priča o ljubavi. Ne onoj romantičnoj i svakoj drugoj usmjerenoj na druge ljude, životinje, stvari, iskustva… Već o ljubavi prema sebi. Jer je ona to što mi najčešće tražimo u drugima. Tražimo da oni svojoj ljubavlju popune te neke “rupe” koje postoje u nama, da nam zaliječe rane iz prošlosti i da vole ono što mi kod sebe nismo ni pokušali zavoljeti. A trebalo je… i vrijedno je. I tako – dok sve marketinške kampanje poručuju da Dan zaljubljenih provedeš voleći i zavodeći dragu osobu, ja ti predlažem da ta osoba budeš ti.

Zašto je self-love tako važan?

Sve u našem životu je naša percepcija onog što se dešava oko nas. I sve je to zasnovano na onom što se dešava u nama. Svako od nas je poseban mix istih sastojaka, u različitim dozama i čini jedan, posve jedinstven, unikatan mix. Dugujemo sebi da spoznamo svu magiju koju u sebi krijemo – sve vrline, mane, izazove, prepreke, slabosti i snage. Ako bih sumirala brojne članke o važnosti ljubavi prema sebi, najviše bih akcentovala sljedeća 3 benefita:

  • ljubav prema sebi je odlična preventiva perfekcionizmu;
  • ljubav prema sebi nam pomaže da naučimo biti asertivni, postavimo zdrave granice i izgradimo zdrave odnose sa drugima;
  • ljubav prema sebi može nam pomoći da budemo zdraviji, uspješniji i ispunjeniji ljudi – prosto rečeno, da budemo srećniji.

Šta se krije iza našeg odnosa prema sebi?

Odnos koji imamo prema sebi je zasnovan na uvjerenjima koja imamo o tome kakvi smo, koliko smo vrijedni i koliko smo “voljivi”. Uvjerenja su kamen temeljac ljudskog ponašanja. Znam da ima mnogih stručnjaka koji predlažu da se problem sječe u korijenu i to podržavam. Ono što je važno jeste na koji način ćemo pristupiti toj “sječi” – i tu uvijek biram postepen postupak. Tako što ćemo korak po korak ići ka centru problema i razvijati nove načine mišljenja i djelovanja.

Kako da razvijemo i njegujemo self-love?

Na internetu postoji pregršt predloga kako unijeti malo više ljubavi prema sebi u svoj život. Neki od njih su manje ili više ekstravaganti, ali čini mi se da u biti sadrže volju da bar jedan mali djelić svog vremena – posvetiš sebi. Linkovaću ispod nekoliko članaka, ali ovdje želim pričati iz svog ličnog iskustva. Sigurna sam da će ti neke od ovih stvari biti poznate, što sa TWP bloga, što iz raznih drugih izvora.

Budi romantičan/a sa sobom

Daj sebi ono što drugima žudiš dati.

Lutajući psiholog

Znam da ti pisanje pisma sebi zvuči šašavo, blesavo i luckasto – ali pokušaj. Bar jednom. Sebi za ljubav. U subotu sam ti pisala o tome ovdje, ali vjerujem da dobre stvari vrijedi ponavljati. Kome ako ne sebi? Kad, ako ne sad? Uostalom niko ne mora da zna, čak ga i ne moraš čitati nakon što ga ispišeš. Samo, ne osuđuj i ne odbacuj dok ne pokušaš. Piši, pjevaj i udvaraj se sebi ovog mjeseca ljubavi. Čak ću podjeliti i svoju trenutnu serenadu sa tobom. Život je često previše ozbiljan, sumoran i grub, dajmo sebi malo radosti, ljubavi i nježnosti, isto kao što to radimo sa drugima.

Preporukice

The Importance of Self-Love

What is Self-Love and Why Is It So Important?

Why Self-Love Is The Key To Finding True Love

5 Science-Backed Reasons It’s Important To Love Yourself

4 Benefits of Self-Love and Why It’s Important

Why self-love is important and how to cultivate it

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *