Najvažnije pismo ljubavi

Ove subote ti neću previše pričati o upoznavanju sebe, brizi i ljubavi o sebi. Neću govoriti ni o onim pitanjima koja ti mogu biti od pomoći u procesu upoznavanja sebe. O svemu tome smo pričali u prethodnim člancima, i pričaćemo u nekim budućim. Namjerno sam čekala veče da ti se obratim sa jednom molbom. Želim da odvojiš malo svog vremena ovog vikenda i napišeš jedno pismo. I to baš ovog vikenda – kao uvertira u “nedjelju ljubavi” kako neki zovu 2 nedelju u februaru.

Zašto baš sad da pišeš?

Februar je uveliko poznat kao mjesec ljubavi. Sljedeći petak nam donosi praznik poznat kao Dan zaljubljenih ili Valentinovo. I čini mi se da se dešava isto kao sa božićnim i novogodišnjim praznicima – euforija i marketinško bombardovanje i za ovaj praznik je počelo mnogo ranije nego inače. Ne bacam hejt – nasuprot tome drago mi je da se promovišu pozitivne vrijednosti.

Prava ljubav počinje i završava ljubavlju ka sebi. ⁣

Da li ste ikad za vidjeli reklamu za Dan zaljubljenih koja šalje poruku da volite sebe i da je ok da taj dan provedete sa sobom i obasipate sebe ljubavlju? Znam da ja nisam… zato ti poručujem da je ok kako god i sa kim god provedeš taj 14. februar – i da ga kao i ostalih 365 dana ove godine iskoristiš da iskažeš ljubav najbitnijoj osobi u svom životu – SEBI! Jer ljubav počinje i završava ljubavlju ka sebi. ⁣

Daj sebi vremena da si kažeš – volim te

Ne djelimo ovo sa tobom sad jer eto želim imati objavu ove subote i nemam ideju – već kako bih ti pružila priliku da daš sebi dovoljno vremena da staviš svoja osjećanja na papir. Možda ćeš sve što imaš napisati odmah, a možda svaki dan to 14. februara dodavati po rečenicu; možda ćeš napisati samo Volim te i završiti; ili pak ćeš čekati petak da napišeš koju riječ. A možda nećeš napisati ništa.

Zašto baš pismo?

Po mom mišljenju, ima nečeg tako magičnog i opipljivog u pismu – i to mislim na onaj starinski način – papir, olovka, moje misli i ja. Sam akt pisanja svojih misli “crno na bijelo” je nešto što tim mislima daje neku novu dimenziju, opipljivost, vidljivost, realnost, život. Smatram pisanje pisma veoma intimnim činom i izrazom najdubljeg poštovanja. Pišem ono što mislim, možda i izgovorim, a smatram da mora ostati zabilježeno i imati i svoju fizičku formu.

Pisanje pisma je čin iskazivanja dubokih osjećanja.

Volim pisati svojim prijateljima, bilo za rođendane ili kad osjetim potrebu da im iskažem podršku, zahvalnost, ljubav, odnosno da im jasno dam na znanje koliko ih volim i koliko mi znače. Volim i pisati ljudima koje možda ne poznajem, ali su na neki način dotakli moj život. Pisanjem pisma u tim momentima, poklonim im dio sebe i pokažem im da sam svjesna njihovog postojanja i doprinosa koji daju mom životu.

Pisanje pisma košta malo, a daje puno

Pogledaj oko sebe sigurno negdje u blizini imaš papir! Ne mora to biti pergament najboljeg kvaliteta, ne mora biti čist, potpuno bijele boje, savršenog oblika, itd. Samo mora biti tu. Sigurno je u blizini i neka olovka, hemijska, drvena bojica, flomaster, ugljeni štapić, voštana bojica, naliv pero, kreon za oči ili olovka za usne – apsolutno nebitno – samo da je sredstvo kojim možeš svojim mislima dati njihov fizički oblik.

Šta pišeš?

Pišeš najvažnije pismo ljubavi na svijetu. Pišeš pismo ljubavi najvažnijoj osobi u svom životu – sebi! Pišeš pismo gdje možeš sebi reći:

  • sve ono što ti dugo već stoji na duši;
  • ono što žudiš čuti;
  • sve što voliš kod sebe;
  • sve što sebi opraštaš;
  • sve što sebi dozvoljavaš;
  • sve što želiš u životu;
  • sve što sebi želiš reći – a nikad nisi.

Koliko će to pismo biti dugo, to je tvoja lična preferencija. Kad napišeš pismo, nemoj ga čitati, nije važno ako nije po pravopisu ili čitko napisano; stavi ga negdje sa strane i u telefonu napravi napomenu (reminder) za 14.2. u recimo 18 časova. Tada ponovo uzmi pismo, sjedni i pažljivo ga pročitaj. I tako ćeš za Dan zaljubljenih pokloniti sebi malu dozu ljubavi. Od tebe za tebe. Jer niko od tebe ne zna bolje šta tvoje srce i duša žele osjetiti, vidjeti i čuti. Budi hrabar(a) pokazati i dati ljubav sebi.

Ako ne voliš pisma – piši mail

Prihvatam da ne vole pisma i pisati rukom, već više cijene digitalne vrste komunikacije. Ako si ti od tih, imam i jednu opciju za tebe. To je jedan cool sajt gdje možeš budućem sebi poslati pismo koje će ti stići na mail na određeni datum po tvom izboru. To može biti za 7 dana, 6 mjeseci, godinu, dvije ili pet. Apsolutno je tvoj izbor. Sajt se zove FUTURE ME. Ja planiram poslati sebi pismo za svoj 30. rođendan u junu i drugo koje će mi stići 14. februara 2021.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *