Zapisi iz doba korone

Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živjeti.

Ivo Andrić

Fascinantno je koliko jedan aspekt našeg života može kontrolisati ostale kategorije našeg života, zar ne? Kada je zdravlje ugroženo – sve zastaje.

Život kao što ga poznajemo stavljen je na pauzu. Pravi prioriteti isplivaju na površinu. Uviđamo sa koliko “izgubidan” stvari preplavimo naše dane. I koliko nam vremena ode na životarenje. Naučićemo mi mnogo iz ovog doba korone.

Pitanje je – šta ćemo sa tim znanjem poslije?

While the world holds its breath (again)

Socijalne mreže su preplavljene raznoraznim savjetima i predlozima kako ispuniti vrijeme u izolaciji ili karantinu. Serije, filmovi, čitanje, edukacije na raznorazne teme, igranje društvenih igara, meditacija, yoga, kućni trening, odmor… I još neke aktivnosti 😉 (as long is safe, sane and consensual TWP approves 🧐)

Po statistici svi ste iznad 18, tako da… There’s no psychology without pappa Freud so…

Elem, sve su to konstruktivni, dobri i korisni savjeti. To nije diskutabilno. I sama praktikujem neke od njih. Ono što predlažem jeste da svjesno iskoristimo to vrijeme za sve – za odmor, uživanje, edukacije.

Mislim da nam nikada nije bilo jasnije koliko je balans bitan – u svemu. To trebamo primiti k znanju kao Dušanov zakonik, Corpus Juris Civilis i Svete knjige nezavisno od religije (okay, bila sam history geek 😊).

Na šta konkretno mislim?

Iako smo u situaciji kakvoj jesmo, to ne znači da (ne) moramo biti produktivni i fokusirani na sadašnjost i budućnost. Pod fokusiranošću na sadašnjost mislim na svjesno korišćenje sadašnjeg trenutka u svrhu očuvanja dobrog stanja, racionalnosti i odgovornosti; ali i kao na investicije u budućnost.

Budimo realni, sve ovo ćemo jednog dana zvati juče. Kad i kako će proći ne znam – ali će proći. I znaš šta? Uz tehnologiju koja nam je pod prstima – mi možemo biti potpuno izolovani samo ako se unplug-ujemo.

It is okay not to be okay

Opet, okej je i ako se ne osjećaš kao da bi sada radi sve gore navedeno – ok je ako strijepiš i plašiš se šta će nam ovo donijeti. Samo nemoj to sve držati u sebi i dati mu da te preplavi – izbaci bilo u razgovoru sa nekim ili na papiru.

Ima riječi koje kada ih izgovorimo gube smisao i moć; a i onih koje kada se podjele budu lakše za nositi. Daj sebi slobodu da prepoznaš, imenuješ, prihvatiš i otpustiš (koliko je to moguće) sve što osjećaš.

Zaključak

Ponavljam, i ovo će proći i kao sve one lijepe i ružne stvari koje su dio naše prošlosti, i ovo ćemo zvati juče. Željela bih da svako od nas iz ovog doba korone ponese važne lekcije, kao nekad one pouke iz tekstova na časovima književnosti.

Da sve ove uvide koji nam ovog momenta otvaraju oči – usvojimo, primjenimo i tamo gdje treba napravimo promjenu. Da nam bude lekcija, opomena i nauk da se ne ponovi. Ne želim dužiti više – bacam svoja 2 centa i ispod u preporukicama dijelim par zanimljivih članaka (tuđih i svojih) kojima možeš ispuniti doba korone.

Preporukice

Nekako mi se čini da je sada možda pravi trenutak da, oni koji nisu imali vremena ranije, naprave svoju Teglu mudrosti. Ovdje imaš sve materijale i šta je Tegla. Tp je alat koji će ti pomoći da svakog dana svom unutrašnjem kritičaru (i paničaru) serviraš dozu inspiracije i znanja.

Coronavirus COVID 19 i uloga psihologa: EFPA obavijest

Solidarnost i odgovornost – Aleksandra Birta

Coronafulness ili biste radije vežbali Mindfulness?

Digitalne mreže u doba korone – Digitalna krofna

Top 100 free education websites

Preporuka serija – Aleksandra Birta

Članci iz pera Lutajućeg psihologa:

Zašto je odmor važan?

Self-love: 3 razloga zašto voljeti sebe

Izazovi sebe da upoznaš sebe

Odakle početi sa upoznavanjem sebe?

Kako upoznati sebe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *