Introspekcija 101

Moram ti priznati da sam se malo pogubila u ovom “karantin/izolacija” raspoloženju. Čas bih da odradim 1000 i 1 stvar koju sam odlagala, pa bih da volontiram, da gledam serije i filmove koje nisam odgledala.

A tek knjige koje čekaju da budu pročitane… poznat ti je ovaj scenario, zar ne? I znaš kako sve završava – pred računarom cio dan uz privid produktivnosti. I expected better from myself, ya know?!?

I šta da se radi?

Zato sam odlučila da odradim jedan unutrašnji inventar. Da vidim ja šta je Kris sve smućkala u svojoj glavi, da razaberem sastojke, posložim police, zapišem ideje, ciljeve i planove, ali i da počistim nered i izbacim teret.

Da iskoristim ovo vrijeme da rekapituliram prethodno i okvirno postavim ciljeve za ono što predstoji. Kako bih to uradila, vraćam se između ostalog, jednoj od osnovnih metoda u psihologiji – introspekciji ili samoposmatranju.

Preuzeto sa interneta: Annie Mueller
Šta je introspekcija?

Naziv introspekcija je nastao od latinske riječi introspicere – što znači gledati unutra. Na našim jezicima se ova tehnika naziva i samoposmatranje.

Na početku istorije psihologije kao nauke, introspekcija je bila jedna od prvih metoda. ⁣⁣Zasnovana je na posmatranju unutrašnjih psihičkih procesa – mišljenja, emocija i sl.

U psihologiji, introspekcija predstavlja proces gdje subjekt posmatra svoje unutrašnje psihičke doživljaje i analizira svoje iskustvo.

Koje vrste introspekcije postoje?

Postoje dvije vrste introspekcije. Prva, kojoj smo skloniji, je retrospekcija gdje analizu vršimo na osnovu naših sjećanja na pošle iskustva.

Druga je simultana introspekcija koja se odvija istovremeno sa doživljajem. Na neki način, ova druga je vještina što bi bilo korisno razviti.

U postu na Intagramu opisah ti introspekciju kao skakanje u okean/more – nikad nisi sigurna koliko je duboko i šta ćeš naći. Taj okean ili more si ti, a introspekcija je istraživanje onog što se u njemu krije.

Za mene je more uvijek avantura u kojoj skoro svakog dana otkrijem nešto novo, iako sam cijeli život na moru. Jer i ono se svakodnevno mjenja, isto kao i mi sami. Tako gledam i na proces introspekcije – zaranjanje u poznato da otkrijem šta ima novo.

Benefiti introspekcije

Introspekcija nam daje priliku da bolje razumijemo sebe, da dođemo do zaključaka i odgovora koji će nam pomoći da usmjerimo naše ponašanje. Na neki način, daje nam priliku da sumiramo naše misli, osjećanja i iskustva i da na osnovu toga usmjeravamo naše buduće djelovanje.

Mane introspekcije

Sve ima dobre i manje dobre strane. Moramo uzeti u obzir da je ovo jedna od najstarijih metoda u psihologiji i kao takva ima neke nedostatke, koji su naknadno “pokriveni” u metodama i alatima koji su od tada na ovamo razvijali u psihologiji.

Jedna od najvećih mana introspekcije je u tome što zanemaruje nesvjesne procese. A znamo da se većina našeg bitistvovanja odvija na nesvjesnom nivou.

A i da se ne lažemo, nekada jednostavno ne možemo biti dovoljno objektivni. Postoji i opasnost da se umjesto u smislenu introspekciju, odluta u ramifikaciju. ⁣⁣Ramifikacija predstavlja odlazak od teme, rasplinutost, nasumično lutanje bez ikakvog zaključka i svrhe.
⁣⁣

Kako možeš primjeniti introspekciju u ovom trenutku?

Da ne pominjem the elephant in the room zbog kojeg se nalazimo u situaciji u kojoj jesmo, odmah ću preći na stvar 🙂 Pozivam te iskoristiš jedan dio svog vremena kod praktikujemo ono #ostanikodkuće ili #ostanidoma i malo zaroniš u sebe.

Sagledaš šta tu sve ima, kakve misli se vrte na repeat, šta bi da ostaviš a šta da poneseš u sjutra kad sve ovo prođe? Obrati pažnju na svoje misli – gdje idu, koje sjećanja ti naviru, koja osjećanja? O čemu razmišljaš? Ko/šta ti najviše nedostaje u ovom trenutku? A bez koga/čega si uvidjela da možeš? ⁣Zapiši to! 🖋📖⁣⁣

Ukoliko ne znaš koja pitanja bi sebi postavio/la, evo mojih predloga:

  • Pitanja iz februarskog izazova 14 pitanja za 14 dana (imaš ih i ovdje) – uzmi neku staru ili novu svesku, sigurna sam da imaš negdje par strana i piši odgovore na pitanja na koja želiš saznati odgovor.
  • Lista sa 87 zanimljivih pitanja (na engleskom, sorry) i par tehnika samopreispitivanja – odličan i obuhvatan članak

Preporukice:

Iz pera Lutajućeg psihologa:

Znate da obožavam TED i TED talks, pa evo i par govora na ovu temu, i bonus video koji nije u sklopu TED-a, ali je podjednako kvalitetan:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *