Upustvo za upotrebu metoda protiv sindroma uljeza

Prije upotrebe, promućkati (glavom). U posljednjem tekstu pisala sam ti o 12 načina kako umanjiti sindrom uljeza, a sada bih da podijelim sa tobom šta je važno uzeti u obzir pri njihovoj primjeni. Ukoliko želiš započeti sa njihovom upotrebom ili ako ih želiš uvesti u svoju rutinu – imam par savjeta. Ovaj tekst prati i IGTV koji možeš naći ovdje.

Prvi korak je sagledavanje stanja, simptoma i stepena u kom se sindrom ispoljava. Ovo možeš otkriti na par načina: samoprocjena, testiranje, konsultacija sa psihologom/terapeutom. Na internetu postoji nekoliko dostupnih testova. Evo linkova do 3:

Ovo se nadograđuje na prvo, jer znati i priznati problem nije isto. Biti iskren/a prema sebi šta je problem, koje korake preduzimaš ili ne za njegovo rješenje, koliko mu dozvoljavaš da upravlja tvojim životom i tvojim odnosima prema sebi i drugima.

Iskrenost prema drugima ima dvostruku funkciju. Prvo – podjeljen i izrečen problem se lakše podnosi, zvuči kao kliše, ali ga to ne čini netačnim. Drugo, ovako možeš pomoći drugima da osvjeste da li i njih muči isto i ohrabriti ih da djeluju.

U radu na sebi i ličnom razvoju, otvorenost i spremnost za prihvatanje grešaka, uspjeha, neuspjeha i ponovnih pokušaja. Svaka primena neke metode zahtjeva određeno vrijeme da bi pokazala rezultate i zato su nam uz spremnost i otvorenost potrebni i…

Ovi resursi su nam neophodni jer za rješenje problema koji su zasnovani na osjećanjima, kao sindrom uljeza, treba vremena i strpljenja. Ne zaboravi, promjena na nivou emocija se odvija posljednja. Daj sebi i metodama vremena da djeluju i daju doprinos.

Važno je da u procesu rješavanja ne kriviš sebe. Zašto? Zato što nas samoptuživanje vodi do začaranog kruga ekstremne negativne kritike, samosabotaže, odustajanja, a i u nekim slučajevima i perfekcionizma. Sve ovo dovodi do pogoršanja efekata koje ovaj sindrom ima.

U procesu sprovođenja metoda i analize stanja, važno je da prepoznaš okidače. Odnosno, konkretne situacije u kojima se javljaju simpomi sindroma uljeza. Kada ih detektuješ, drugi korak je da učiniš sve što je do tebe da umanjiš eventualne posljedice tih situacija. Npr. ako se tvoj sindrom aktivira kada znaš da trebaš nešto javno prezentovati, pripremi se maksimalno koliko je to u tvojoj moći.

Teško, ali ne i nemoguće za izbalansirati ove 3 stvari. U ovom slučaju, da bi se upoznali sa Nježnim, Relističnim i Kritičkim Ja možemo primjeniti sledeće. U NLP-u postoji jedna metoda koja se naziva Disney strategija (slična metodi 3 pozicije) gdje postoji sanjar, realizator i kritičar koji posmatraju i analiziraj iz svog ugla isti problem/situaciju. Uloga Nježnog (sanjara) bi bila da te zaštiti i otkloni magično problem, realizator (realistični) ima ulogu da nađe način da to odradiš na konkretan i realan način, u skladu sa sobom, dok kritičar ima ulogu da sagleda potencijalne opasnosti.

Zakaži sastanak i sjedni da popričaš sa svojim kritičarem. Ne zaboravi da je njegova glavna želja i uloga da te zaštiti i da sve što radi, radi u tu svrhu. Postavi mu pitanje: Šta je najgore šta može da mi se desi u ovoj situaciji? Pusti ga iznese sve izgovore koje ima, budi dosadan/a u tome sve dok ne presuše izgovori, zapiši ih ma koliko god fantastično zvučali.

Nakon toga slijedi analiza izgovora. Razdvoj šta je realno, a šta je fantastika, ili je veoma mala mogućnost da se može desiti. Oni izgovori koji su realni, predstavljaju stvari na koje možeš uticati. To je tvoje polje uticaja, tu se fokusiraj, a ove druge ostavi po strani.

Za mnoge je ovo što ću sada reći floskula, ali efekat je neosporiv. Razvijanje i njegovanje sportskog mindseta (mentalnog stava) je ključno. Način na koji sportisti pristupaju izazovima, porazima i radu je koristan u mnogim oblastima počev od samopouzdanja do uspjeha u biznisu. Zato kad odluči sindrom da bude glasan i da te spriječi u nečemu, sjeti se ovoga:

Saveznici u primjeni metoda

Postoji par potencijalnih saveznika u primjeni metoda, a to su prije svega samoposmatranje i samoispitivanje. Samoposmatranje i samoispitivanje možeš vršiti na nekoliko načina:

  • pisanjem – bilo da je dnevnik u kom pišeš po principu jutarnjih stranica, postavljajući sebi pitanja i ispisujući odgovore, ili free-style pisanje – ovako si u direktnoj komunikaciji sa sobom
  • snimanje – bilo video ili audio, pa slušanje/gledanje i analiza obrazaca u ponašanju i lingvistici
  • pomoć prijatelja/partnera – osoba od povjerenja koja će ti ukazivati na obrasce ponašanja i lingvistiku koja karakteriše tvoj sindrom uljeza
  • support buddy – ukoliko poznaješ nekog ko ima ili je imao ovaj problem zamoli ga da bude tvoja podrška na putu ka rješenju ovog problema

Izbor je na tebi…

Kada se nosimo sa sindromom uljeza, mi imamo dva izbora, odnosno dvije uloge – jedna je uloga uljeza, a druga je ono što mi zaista jesmo, svih naših sposobnosti, resursa i potencijala. I ovo je odlična prilika da citiram Džejmsa Klira:

Želim reći sljedeće: Ti si osoba koja bira da li će svoj glas dati uljezu ili pravom, uspješnom sebi. Do tebe je ko će pobjediti na tvojim unutrašnjim izborima. A ja duboko vjerujem da imaš sposobnosti da ovaj drugi bude pobjednik.

Povezani tekstovi:

Sindrom uljeza

12 načina kako umanjiti sindrom uljeza

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *