Psihološki trileri: preporuke knjiga

Jer ste vi to tražili – po 3 put. Ovog puta u saradnji sa Tamarom, prijateljicom i nekrunisanim ekspertom za teme psiholoških i krimi trilera, dijelim preporuke knjiga koje pripadaju žanru psiholoških trilera zasnovanim na istinitim događajima.

 

Psiho-trileri napisani po istinitim događajima

 

 

Đavolji čvor autorke Mare Leveritt je opsežna istraga o jednoj od najvećih grešaka američkog pravosudnog sistema. Knjiga istražuje monstruzno ubistvo trojce dječaka od 8 godina koje se desilo 1993. To ubistvo je povezano sa satanističkim obredima koje su neki od žitelja te oblasti praktikovali.

 

Glavni osumljičeni i kasnije osuđeni na doživotnu i smrtnu kaznu bila su trojca tinejdžera, uprkos brojnim propustima, nedovoljno dokaza i površnim pristupom policije i sudstva.

 

Ipak, priča ne staje tu. Nakon 17 godina otkriveno je da su ova 3 mladića bila lažno optužena, a da je pravi ubica na slobodi i nije pronađen. Ovaj slučaj je izazvao tzv. savremenim lov na vještice, ali i zauvijek ostao mrlja na licu američke pravde.

 

Leverittova istražuje ljude i emocije u ovom slučaju na veoma detaljan i temeljan način. Osvrće se i na posledice koje je ovaj slučaj ostavio na imidž sudskog procesa u SAD. Snimljen je i film po ovom događaju – Devil’s Knot (2014).

 

 

Helter Skelter: Istinita priča o Mansonovim ubistvima je knjiga o Čarlsu Mansonu i smatra se najprodavanijom knjigom ove tematike. Glavni autor je Vincent Bugliosi, tužilac u procesu protiv Mansona i njegovog uskog kruga pristalica.

 

Ova knjiga daje insajderski uvid u cijeli proces i istraživanje koje je dovelo da Mason i njegove pristalice budu optužene i kažnjene za zlodjela.

 

Istražuje se šta je motivisalo Mansona u njegovom, naizgled nasumičnom izboru žrtava. Zašto su ga pratili i slušali članovi njegovog kulta? Opsesija slavom, grandioznošću, imidžom velikog vođe i spasioca… Manson je jedan od najpoznatijih serijskih ubica, bez da je on lično ubio nekog.

 

Na osnovu ove knjige snimljena su 2 televizijska filma i film The Strangers iz 2008. je zasnovan donekle na ovom događaju.

 

 

(If) I did it – Confessions of the killer – O.J. Simpson, Fred & Kim Goldman – Scene juranjave i hapšenja kao iz akcionih filmova, okrivljeni Afro-amerikanac, poznati sportista, zvijezda američkog fudbala – lažno optužen ili je imao odličan tim advokata?

 

Ova knjiga je specifična po tome što priča priču o ovom zločinu iz ugla počinioca O. J. Simpsona u kojoj on opisuje kako bi on “hipotetički počinio ova ubistva”, uz prikaz priče iz ugla porodice Rona Goldmana, druge žrtve pored Nicole Brown, bivše Simpsonove supruge.

 

Porodica Goldman smatra ovu knjigu Simpsonovim priznanjem i učinili su sve što su mogli da ova knjiga dođe do javnosti i da se otkrije istina. O.J. Simpson je na slobodi od 2017. godine. Šta misliš, did he do it?

 

 

Ubistva pod cvjetnim mjesecom – Dejvid Gren – SAD je zemlja velikih rasnih razlika i opresija. O čestim zločinima mržnje prema Afro-amerikancima se sve česće priča. Ali o zločinima nad najstarijim stanovništvom Američkog kontinenta se ćuti. U ovoj knjizi Dejvida Grina opisan je jedan od prvih slučajeva FBI-a, poznat kao najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji.

 

Dvadesetih godina 20. vijeka indijansko pleme Osejdž koje je živjelo u Oklahomi smatrano je najbogatijim narodom na svijetu nakon što je nafta otkrivena ispod njihove zemlje. Nekome se nije svidjelo to što će “divljaci” dobiti novac. I taj neko je da ubija Osejdže, kao i one koji su pokušali da istraže ova ubistva.

 

Kada se broj poznatih žrtvi popeo na 24, umješao se novoosnovani FBI – i ova knjige će ti otkriva kakva zavjera i pohlepa je dovela do smrti velikog djela jednog plemena. Pohlepa je jedan od najvećih smrtnih grijehova ali i jedan od najčešćih motiva za ubistvo. Po ovom događaju snimljen je i film – Killers of the Flower Moon.

 

 

If you tell – Gregg Olsen je knjiga o sestrinstvu 3 djevojčice koje su preživjele i uspjele da se oslobode kandži svoje majke, Michelle ‘Shelly’ Knotek, serijskog ubice i sadiste, koja je mučila i ubila 2 osobe, i psihički i fizički zlostavljala svoje 3 kćeri. i podstakla svog supruga da ubije i njenog nećaka kako bi zataškala svoje prvo ubistvo i zlostavljanje kćeri. Tijela svoje prve 2 žrtve Shelly je zapalila i uništila kako bi uklonila dokaze.

 

Uhvaćena je nakon 3 ubistva, kada je njena najmlađa ćerka, koja je još uvijek živjela sa njom kontaktirala sestre i one su zajedno ispričale svoju priču i otkrile istinu o svojoj majci – monstrumu. Tijelo 3 žrtve je pronađeno u dvorištu, izmučeno, u ranama i sa vidljivim tragovima višegodišnjeg zlostavljanja.

Ova knjiga je upozorenje koje su Nikki, Sami i Tori Knotek željele da podjele sa svijetom, kako bi spriječile da njihova majka izađe iz zatvora 2022. godine, nakon oslužene kazne.

 

 

The Babysitter – Liza Rodman & Jennifer Jordan je pola memoar djevojčice koja je provela vrijeme sa serijskim ubicom, a pola njeno istraživanje njegovih zločina. Liza Rodman je 60ih godina živjela sa svojom majkom koja je radila kao čistačica u motelu tokom dana, a uveče kao igračica u jednom od barova. Jedan od domara u motelu, Tony Costa, često je čuvao Lizu i njenu sestru.

 

Djevojčice su ga smatrale prijateljem i često su provodile vrijeme sa njim. Odvodio ih je u šumu, gdje je imao svoju “tajnu baštu”. Baš u toj bašti, bile su zakopane njegove mnogobrojne žrtve. Liza je tek nekoliko decenija kasnije saznala istinu o njenom omiljenom bebisiteru poznatom kao Cape Cod Cannibal, i to je podstaklo da istraži cio slučaj i da ispriča priču o šarmantnom, ali smrtonosnom i monstruoznom ubici, kroz oči djevojčice koja ga je nazivala prijateljem.

 

 

American Predator – Maureen Callahan je knjiga o serijskom ubici zvanom Israel Keyes. Ono što je specifično kod ove knjige jeste način na koji je prikazan ubica, bez preuveličavanja njegove patologije, već je zaista prikazana hladnokrvnost, temeljitost i predumišljaj koji karakteriše Keyes-a.

 

Autorka je prikazala i proces istrage iz ugla policije i detektiva koji su radili na otkrivanju Keyesovog indentiteta.

 

Keyes je opisao sa kojom pažnjom se posvećivao pripremanju ubistava, od čitanja knjiga koje su pisali američki forezičari i profajleri od najsitnijih detalja, poput slanja oružja na drugi dio zemlje. Sve je planirao, osim toga ko će mu biti žrtva i da li će biti 1 ili 2 u jednom potezu. Tu nije diskriminisao. Priznao je 11 ubistava, mada policija vjeruje da ih je bilo mnogo, mnogo više.

 

Kako je uhvaćen? Njegova posljednja žrtva je bila iz njegove neposredne blizine, sa Aljaske, gdje je i sam živio. Ono što je presudilo da bude otkriven i uhvaćen – jeste posvećenost i temeljitost policajaca iz te hladne, surove Aljaske, koji su pratili tragove svuda po SAD.

 

 

Careless Whispers – Carlton Stowers je priča o stvarnom Teksaškom masakru, koji je dogodio 1982. godine na obalama Waco jezera u Teksasu. Tijela troje tinejdžera su pronađena iskaspljena i unakažena. Policija je nakon 50ak dana istrage odustala i svrstala slučaj u neriješenje (cold cases).

 

Truman Simons, jedan od policajaca koji je bio među na licu mjesta, nije mogao da odustane od istrage i zakleo se da će otkriti ubicu ili ubice. To je postala njegova životna misija, ugrozio je svoj život i bezbjednost svoje porodice, da bi došao do odgovorih za ovaj masakar. Zahvaljujući neopreznim šašatima samog organizatora, uspio je da smjesti i ubicu i njegova 3 saučesnika u zatvor.

 

Carlton Stowers u ovoj knjizi opisuje činjenice o ovom zločinu, prirodu predatora i herojstvo čovjeka koji je vodio istragu do kraja, rizikujući sve, da bi pravda bila zadovoljena. U knjizi su otrkiveni i neki novi detalji, do tada nepoznati javnosti.

 

Za kraj

 

To je to kada su u pitanju Tamarine i moje preporuke psiholoških trilera po istinitim događajima.

 

U prethodna 2 teksta pisale smo o filmovima i serijama. U budućnosti izdvojićemo i listu sa preporukama fiction filmova, knjiga i serija ovog žanra.

 

Nadam se da vam je ovaj serijal tekstova bio koristan. U sledećem se vraćamo na malo prijatnije teme.

2 Comments

    • Lutajući psiholog

      Hvala Marina, na dodatnim preporukama. Izbor smo napravile na osnovu onog što smo čitale i gledale. Dopunićemo kada pročitamo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *