psiholoski-trileri-psihologija-filmovi-serije-po-istinitim-dogadjajima

Psihološki triler: Serije po istinitim događajima

Mišljenja sam da je život najkreativniji scenarista, pa sam zato izabrala da pri djeljenju liste preporuka psiholoških trilera prvo počnemo sa onim sadržajima koji su kreirani po istinitim događajima. Listu filmova možeš naći ovdje. A da saznaš koje su to serije i mini-serije snimljene po istinitim događajima, nastavi sa čitanjem.

Serije zasnovane na istinitim događajima

The Serpent – Mini serija koja u 8 epizoda prikazuje zločine serijskog ubice Čarlsa Sobhraja koji je ubijao mlade turiste sredinom 70ih. Tačan broj njegovih žrtava je nepoznat i ubijao je sa partnerom, kome se nakon Čarlsovog hapšenja gubi svaki trag. Radnja serije je u biti razblažena priča o Sobhraju koji je harao Južnom i Jugoistočnom Azijom.

Ubica, patološki lažov i prevarant, sa tendencijom ka grandioznosti, Sobhraj je sam podsticao svoju ozloglašenost kroz brojne intervjue, izjave i svojim ponašanjem. Ako bi se poslužili modernim jezikom – Sobhraj je želio da bude serijski ubica – influencer. Serija je zasnovana na intervjuima sa njim, osobama koje su uspjele da se spasu od smrti, članova porodica žrtava.

The Sons of Sam – David Berkowitz je serijski ubica koji je terorisao New York tokom 1976/77. Poznat je pod 2 imena The .44 killer po kalibru oružja i The Son of Sam. Naziv Samov sin dobio je jer je tvrdio da mi je njegov komšija Sam Carr, slao poruke da ubija, preko svog psa, Labradora retrivera kojeg su opsedali demoni.

Ubio je 6 ljudi i osuđen je na 6 doživotnih kazni. Tužan i bijesan zbog smrti usvojiteljke koju je smatrao majkom i ponovne ženidbe njenog supruga, prijavljuje se u vojsku i odlazi u Vijetnam. U Vijetnamu se istakao kao odličan strijelac, ali je iz nekog razloga napušta.  

Da li je David Berkowitz mogao sam da teroriše New York ili je ipak imao pomoć? Ova mini serija daje odgovor na to pitanje.

The Staircase je serija prati suđenje Michael Peterson-u koji je optužen da je ubio svoju ženu, Kathleen. Zašto je ovaj slučaj bio kontraverzan? Kathleen je nađena mrtva u porodičnoj kući, na dnu stepenica i sa mrlja krvi na zidu. Peterson je dobio zatvorsku presudu 2003, ali je 2011. presuda ukinuta, jer su 2010. otkrivene neke nepravilnosti u radu laboratorijskog stručnjaka koji je bio noseći svjedok u prvom suđenju.

Ovo je jedna od onih priča u kojoj ne možete a da se ne zapitate: Da li je on to stvarno uradio ili se slučajnosti ipak dešavaju više puta u toku našeg života?

The Act je mini serija koja prikazuje odnos majke i ćerke. Pokazuje nam koliko je jedna majka daleko spremna da ide da bi pomogla bolesnoj ćerki. Ali da li je ćerka zaista bolesna? I da li majka zaista ima najbolje namjere za svoju ćerku? O odnosu ove dvije žene u jednom momentu pričao je cijeli svijet. Priča o životu Gypsy Rose Blanchard i njene majke Dee Dee Blanchard, navešće vas da preispitate sve što ste mislili o previše zaštitnički nastrojenim majkama. Saznaćete i to šta je posrednički Minhauzenov sindrom.

* Film RUN je sa istom tematikom

American Murder je serija/dokumentarac o ubistvu porodice Watts u Koloradu koje je šokiralo, ne samo Ameriku nego i ostatak svijeta. Serija je sastoji od *real footage * snimaka i prati događaje od samog nestanka porodice do otkrivanja počinioca ovih zločina. Na monstruozan način, život su izgubile jedna trudna mlada žena i njene dvije djevojčice. Ubica je, kao i uvijek, neko iz neposredne blizine.

American Crime Story: People vs O. J. Simpson – Da li je O.J. Simpson zaista ubio Nicole ili mu je namješteno dvostruko ubistvo? Najpopularnije suđenje koje je uzrokovalo procvat žute štampe, kultna scena policijske potjere američkim autoputem i popularni, proslavljeni igrač američkog fudbala kao optuženi. Sve televizije u SAD su prenosile suđenje. A tu se i porodica Roberta Kardašijana po prvi put upoznala sa moću medija i medijskom slavom.

Ipak, ovaj serijal prikazuje ljudsku stranu priče, tj. detaljno se bavi skoro svim učesnicima, pa predstavlja i odličnu studiji različitih karaktera. Od žrtve do tužioca, advokata, sudije i porotnika, do O.J. Simpsona – ova serija ima sve, ubistvo, istinu, skandal, pohlepu, rasnu mržnju.

American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace – sasvim je logično da slijedi preporuka 2 sezone ACS serijala. Gianni Versace je u momentu svoje smrti bio je najpoznatiji modni dizajner na svijetu. Endru Kunanan je bio čovjek spreman da učini sve da bi postao poznat. Primjer one pazi šta želiš, možda ti se i ostvari.

Prikazan je kao duboko poremećeni psihopata koji je planski birao žrtve među imućnim starijim muškarcima i navodno bio ili ljubavnik ili prijatelj sa najmanje 2 od svojih 5 žrtava. Na kraju, Kunanan je dobio svoju slavu, ali nije dugo “uživao” u njoj. Policija ga je stisla obruč oko njega i Kunanan je počinio samoubistvo.

That’s all, folks.

U sledećem članku se bavimo psihološkim trilerima u formi knjiga, napisanim po istinitim događajima.

2 Comments

    • Lutajući psiholog

      I to je zanimljiva tematika, moram priznati. Veliki heist majstori imaju vrhunske vještine, samo ih diskutabilno i ne baš pošteno upotrebljavaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *