Alati za reviziju godine

Na izmaku smo 2020. godine. Šta da kažem za nju, a da brojni već nisu rekli? Bila je kakva je bila – mogli bi izlistati brojne epitete. Složićeš se da je bila drugačija i iskristalisala mnogo toga.

 

Prisjetimo se…

 

Šta sam ti to poželjela u posljednjem članku 2019.

Želim da ti 2020. bude godina ostvarenja, uspjeha, zadovoljstva, rasta i uživanja. Znam da ne može sve biti ružičasto i lagano – pa ti u tim trenucima želim da istraješ, prevaziđeš izazov i naučiš lekciju. Želim da ovaj blog da doprinos tvom razvoju i da te inspiriše da ostvariš svoje snove. I želim da ti budeš inspiracija nekom iz svog okruženja.

 

Hmmm – pa moglo bi se reći da smo ispunili dosta od ove moje čestitke. Sad kad malo bolje razmislim, malo sam i predvidjela da neće sve biti ružičasto i lagano. Nego, da se mi vratimo na konkretno.

 

Kako otkriti šta nam je dala 2020?

 

Decembar je vrijeme praznika, usporavanja, ušuškanosti, svođenja “računa” i sličnog. Idealno vrijeme da sebi postavimo neka pitanja, da napravimo popis stanja i reviziju šta smo to u proteklom periodu (pre)živjeli, naučili, postigli, promjenili i ono što nismo.

 

Koja to pitanja postaviti sebi?

 

Neka od pitanja koje možeš sebi postaviti možeš pronaći u izazovu Poveži se sa sobom ovog decembra – pitanja i više o tome možeš vidjeti ovdje. Kao i malo više o benefitima izazova, u ovom tekstu.

 
Šta je refleksija/revizija godine?

 

Podjelila sam sa tobom da sam krajem 2019. po prvi put uradila reviziju i to decenije (2010 – 2019). Šta dobijamo revizijom?

 

  • sumiramo sve postignuto, preživljeno, ostvareno i neostvareno,
  • izvlačimo sve lekcije koje ti je donijela prethodna godina (perod za koji radiš reviziju) i zapišeš ih kao podsjetnike,
  • sagledavamo šta sve želimo “ponijeti” sa sobom u novu godinu i deceniju – navike, ponašanja, ljude, rituale, planove, želje, ciljeve…
  • kalibriramo (procijenjujemo) da li su neki od ciljeva i želja koje prebacamo iz godine u godinu nešto čemu se zaista želimo posvetiti i koliko su te stvari sadašnjim nama važni,
  • a možda je neki od ciljeva već i ostvaren bez da smo svjesni toga.

Više o izazovu i o benefitima revizije možeš pogledati i čuti u ovom IGTV koji sam snimila o ovome.

 

Škrinja alata za reviziju

 

Ove godine vraćam se istim metodama, bogatija za iskustvo življenja i djelovanja u skladu sa naucima koje sam izvukla iz prve revizije koju sam radila. Kako ovaj tekst prati IGTV, ovdje ću se osvrnuti malo praktičnije i konkretnije na metode koje pominjem.

 

Marie Forleo – revizija dekade

 

Marie Forleo – A decade in review – saga u 3 dijela fokusirana na rezimiranje protekle decenije i postavljanja prioriteta za narednu; obuhvatna i detaljna, kod mene je “iznjedrila” par “aha” momenata na 26 stranica. Prelistavajući napisano godinu dana kasnije prijatno sam se iznenadila da sam od 3 prioritetna cilja ostvarila 2 u potpunosti i oko 80% trećeg.

 

Koja je prednost ove metode?

 

  • odlična je za one koji nisu radili revizije ranije, ili nisu to radili duže vrijema
  • ne mora se raditi za 10 godina, može i na manji period
  • podjeljena je na konkretne korake i cjeline,
  • daje priliku da se sagleda proteklo vrijeme, izvuku lekcije na konkretan način i postavi osnova za dalje
  • posljednji korak mi se veoma dopao i mislim da je to momenat u kom možemo otkriti neke skrivene snove i nade
 
Da li ću je koristiti ponovo?

 

Treba vremena da se odradi ali je vrijedna truda, ako je radiš za duži period. Ja ću je ove godine uraditi za period od godine dana – za 2020. i da postavim 3 prioriteta za 2021.

 

Marie Forleo je već godinama jedan od navećih zagovornika ličnog rasta i razvoja i ne trebam je dodatno predstavljati – u svemu što stvara možete naći odlične savjete i lekcije, bilo da je u pitanju njen profil, emisija ili knjiga (recenziju možeš naći ovdje). Smatram da se od nje može naučiti jako mnogo i njenu knjigu preporučujem od srca.

 

Godina pred tobom

Fotografija preuzeta sa Yearcompass.com

 

Year compass ili Godina pred tobom planer je dostupan na više jezika i zasnovan je na pitanjima koja nam pomažu da zaokružimo godinu na izmaku i napravimo ciljeve za narednu godinu.

 

Pitanja i vježbe su zanovane na psihologiji i navode na sagledavanje protekle godine i postavljanje realnih ciljeva za budućnost. Zanimljiv je, kratak ali konkretan i koristan. Lično su mi se dopale oblasti koje su akcentovane u njemu.

 

Godina po mom by Teatime

 

Teu Zavacki često pominjem iz par razloga – jer sam naučila puno od nje, vjerujem u ono što dijeli i smatram da je njen sadržaj jako kvaliteta. Uz to, smatram da je njen newsletter ono što svima nama treba u životu. A tek podcasti…

 

Foto: Tea Zavacki

 

Prošle godine Tea je osmislila workbook pod imenom Godina po mom čija je svrha da nam pomogne da isplaniramo godinu po našoj mjeri. 

 

Update: Tea je podijelila novi, prošireni planer za 2022 i na ovom linku možeš preuzeti Godina po mom 2022.

 

Šta sam naučila i iskoristila iz ove metode?

 

Godina po mom bila je jedina od metoda kojoj sam se vraćala tokom godine, jer je pored revizije i postavljanja ciljeva za 2020. Tea u ovaj workbook uključila i metode kako možemo pratiti ostvarenje ciljeva, mehanizam za dovođenje cilja na konkretne akcije. Dopao mi se koncept kvartalnih ciljeva – prvi kvartalni cilj sam ostvarila već u februaru.

 

Riječ godine

 

Metod jedne riječi je zasnovan na tome da odabere jedna riječ koja će biti naša glavna misija/težnja za predstojeću godinu i koja će nas dovesti korak bliže osobi kakva želimo biti. Neki ljudi biraju više riječi – npr. na kvartalnom ili mjesečnom nivou.

 

Kako sam ja živjela svoju riječ godine?

 

Po prvi put sam birala riječ godine za 2019. i ne smatram da sam je ispoštovala. Definisala sam je, zapisala i zaboravila na nju.

 

Ipak sam se odlučila da ponovo pokušam i u 2020. godini, da definišem uz tu glavnu još 11 (mjesečnih) i zadovoljna sam u kolikoj mjeri sam je ostvarila.

 

 
Šta sam radila drugačije?

 

U martu sam kod Snežane Marković – poznatije kao Kraljica sadržaja na instagramu čula za riječ nedjelje. Riječ nedjelje mi je pomogla da usmjeravam svoje akcije tokom sedmice u pravcu onog što želim postići.

 

Mislim da je ovo ključni element koji mi je pomogao da živim više riječ godine koju sam odabrala. Naravno ne mogu ni isključiti činjenicu da sam u decembru 2019. počela i sa korišćenjem dnevnog planera u kom sam sebi svakog mjeseca napominjala riječ godine, a riječ nedjelje bih napisala u bilješkama pored sedmičnog rasporeda.

 

Bonus materijal:

 

Planiram testirati priručnik Anite Kanđere – Primjenom do promjene koji možete dobiti besplatno ako se prijavite na Anitin newsletter.

 

Ghana Knežević je osmislila 7dnevni izazov pod nazivom Gold mining koji se sastoji od serije od 7 videa, formulara za 7 životnih oblasti da nam pomogne da revidiramo godinu za nama i postavimo željene ciljeve za 2021. Potpuno je besplatan izazov i dostupan je na Ghaninim sajtu i instagramu. I sama trenutno radim reviziju uz pomoć ovih videa.

3 pitanja koja bi trebalo da postaviš sebi prije donošenja novogodišnjih odluka.

 

Zaključak

 

Postoji mnogo metoda, alata i načina na koje možeš odraditi reviziju, možeš se osloniti na ove što sam predložila ili pak osmisliti nešto svoje. Smatram da je jako važno da uđemo u novu godinu sa koliko toliko posloženim mislima, prioritetima i ciljevima.

 

Planiraj, maštaj, sanjaj, zacrtavaj ciljeve i ponesi fleksibilnost sa sobom. Saj sebi dobru oskočnu dasku za 2021. Na nama je da upravljamo onim što je u našoj moći i pod našom kontrolom – kada to posložimo, posložiće se i ostalo.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *