Da li smo postali zahvalniji?

Od skoro mi se jedno pitanje vrti po glavi. A to je da li smo naučili biti zahvalniji tokom proteklih mjeseci?

 

U Crnoj Gori epidemija je prošla, a dok je trajala everybody and their baba su govorili kako su postali svjesniji, zahvalniji, prisutniji, itd, itd.

 

Prošlo je skoro mjesec dana od “normalizacije” situacije – i čini mi se da je malo ko održao tu zahvalnost o kojoj su toliko pričali. Ali, možda ja griješim…

 

A možda im treba isproban i konkretan način kako da unesu više zahvalnosti u svoj život ?!

 

Kako praktikovati zahvalnost svakog dana?

 

Postoji nekoliko načina koje sam isprobala dok sam našla onaj koji meni ponajviše odgovara. Pa da počnemo od prvog – koji ujedno mnogi preporučuju.

 

 

Šta mi se dopalo, a šta ne kod ovog načina?

 

Dopalo mi se to što sam glasno i jasno izgovarala ono što mi je obilježilo dan, i što sam to mogla bilo kad i bilo gdje obaviti. Nije mi se dopalo to što mi se često dešavalo da zaboravim, to što nemam pisani trag i što nije toliko duboko rezonovalo sa mnom.

 

Vođenje/pisanje dnevnika zahvalnosti

 

Budući da je Ađa koja me inspirisala da započnem praksu zahvlanosti to radila online kroz svoje storije, pokušala sam i ja. Išlo je nekako… ali nismo se našli ovaj način i ja.

 

 

Šta mi se dopalo, a šta ne kod ovog načina?

 

Lijep je osjećaj kada mi godinu dana kasnije iskoči neka objava na temu zahvalnosti. S druge strane, iako volim puno pričati, jako sam zaštitnički nastrojena i privatna kada su u pitanju te neke duboke stvari i ustručavala sam se objavljivati.

 

I onda se desio prvi klik

 

Ja sam neko ko veoma voli i poštuje pisanu riječ – i to je način na koji mi je najlakše da se izrazim, a koji duboko rezonuje sa mnom.

 

Tada sam započela pisati dnevnik zahvalnosti tako što sam svako veče u malenom notesu ispisivala/nabrajala 3 stvari za koje sam zahvalna tog dana.

 

 

Šta mi se dopalo, a šta ne kod ovog načina?

 

Ovaj način sam praktikovala punih 366 dana. I toliko stvari o sebi sam naučila. Ispunila sam 2 mala i započela treći notes. I definitivno je to način koji bih preporučila svima koji počinju. Toliko toga sam naučila iz ovog i sve je sadržano u članku o prvih 366 dana zahvalnosti.

 
I šta onda?

 

Nije da mi se nešto nije dopalo kod ovog načina sa nabrajanjem, već sam osjećala da poslije godine dana, želim zaći dublje u praksu zahvalnosti. I onda sam počela ovako… I od tog 366 dana do dana današnjeg (update: 26. januar 2022- 1156. dan) – ovo je način koji praktikujem.

 

 

Šta mi se dopalo, a šta ne kod ovog načina?

 

Odmah ću ti reći da ja nisam našla ništa konkretno što mi se ne dopada kod ovog načina. Nekada dan bude toliko dobar da je teško izabrati jednu stvar na kojoj se zahvaliti, I tada budem zahvalna baš na tome što ne mogu izabrati. A nekada je teško naći bar jednu, najobičniju stvar. Ali to je sve život. Ima ovih i onih dana.

 

Dopalo mi se to što dok reflektujem i formulišem tih 5 rečenica zašto sam zahvalna baš za tu jednu stvar tog dana, više sam svjesna šta me čini sretnom, zahvalnom i šta me raduje. Daje mi potvrdu koje su moje vrijednosti i prioriteti.

 

I za kraj…

5 savjeta kako istrajati u praksi zahvalnosti

 

  1. Eksperimentiši sa načinima koje ti predlažem iznad i izaberi onaj koji tebi najviše odgovara
  2. Zakaži vrijeme za zahvalnost kada tebi najviše odgovara i prija (za mene je to uveče prije spavanja)
  3. Bez obzira koliko je neki dan bio s*it uvijek ima 1 stvar na kojoj možeš biti zahvalan/a – pa makar bila samo ta da je dan završio
  4. Nemoj da ti bude neprijatno ili glupo pisati o onom na čemu jesi zahvalan/a – važno je da je tebi važno
  5. Ako odabereš da pišeš dnevnik – notes drži na sebi vidnom mjestu; a ukoliko odabereš elektronsku verziju – navij podsjetnik uvijek u isto vrijeme, kada znaš da ćeš imati vremena da odradiš to

 

I ne zaboravi da…

 

 

Više o zahvalnosti iz mog ugla možeš pročitati u ovom članku. I dalje stojim iza svake riječi koja je tamo napisana 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *