Gdje odluta Lutajući psiholog?

Protekle nedjelje, a možda čak i cijela dva mjeseca, bili su veoma dinamični i ispunjeni brojnim aktivnostima. Znaš šta je bilo zajedničko svakoj od njih? Što su ili krunisale prethodne korake van zone komfora, ili predstavljale novi korak – korak dalje. Čak i ovaj tekst koji sad čitaš je mali jubilej – 50. po redu na Lutajućem psihologu. Hajde da podjelim po nešto o svakoj od aktivnosti…

NLP avantura

U oktobru sam zakoračila u avanturu zvanu neuro-lingvističko programiranje, skraćeno NLP. Ovoj avanturi sam pristipila sa velikim brojem (ne)izgovorenih pitanja i očekivanja. Odmah da ti priznam, nisam dobila odgovore koje sam očekivala, a dobila sam tačno ono što mi je trebalo. Bilo je stvari koje sam odavno znala, neka znanja su dobila nove okvire, dok su neka bila sasvim nova.

Photo credit: Ghana Knežević – Ghana & Co

Sada kada je sertifikacija obavljena, uviđam da sve tek počinje i da sam u oktobru donijela dobru odluku izborom ove edukacije. Zato sam odlučila da zakoračim u još jednu NLP avanturu, ovog puta na master nivou. Planiram podijeliti sa tobom više o ovoj temi u budućnosti. Više o NLP-u možeš otkriti kod Ghane Knežević na Instagramu i na njenom websajtu.

Javni nastupi

Neko sam ko je na 100 i 1 način činio sve samo da izbjegne bilo kakvu vrstu javnog nastupa. Ne moram ti ni pominjati koliko me je ovo ograničavalo u životu. U školi, na fakultetu, poslu, privatnom životu. Vjerovatno sada očekuješ da ti dam neki magični trik koji će zauvijek riješiti tremu. Moram te razočarati. Ja takav trik ne znam. Jedan jedni trik koji znam da mi je urodio plodom je to da učinim sve što je u mojoj moći da se pripremim i da se pojavim. Iznova i iznova, jer samo vježbanjem, trema slabi.


Photo credit: Tamara Bogdanović

Ovaj pristup je dao rezultata – odradila sam live sa Ghanom, par radio intervjua, par radionica/predavanja, bila moderator i govornik na tribini. Znaš šta, planiram još neke vrste nastupa, svjesno i sa namjerom. Da li imam tremu? Da. Da li joj dajem da me spriječi i blokira? Ne. Zašto? Zato što znam odakle ta trema potiče i koja joj je namjera. Što me dovodi do sljedeće teme…

Perfekcionizam

Eh, znaš li sam se u jednom periodu ponosila svojim perfekcionizmom i smatrala ga vrlinom? Yeah, lemme tell ya, that’s not the case now. Nego, to je jedna velika lekcija i borba. Do sada sam površno pominjala ovu temu kroz tekstove o negativnom kritičaru, jer se nisam osjećala dovoljno spremnom da započnem priču o njoj. Jer najteže nam je pričati o onom što nas najviše muči. Priča Lutajućeg psihologa o perfekcionizmu će uskoro biti otvorena, na jedan malo drugačiji način. Stay tuned…

Godina od USP radionice i konkretni koraci ka blogu

Početak avgusta obilježio je godinu dana od kad sam uzela i prešla online program Upoznaj svoj potencijal Aleksandre Birte. Uz pomoć ovog programa, iskristalisala sam svoj potencijale i definisale prve korake koji su poveli ka ovom blogu i onom što on danas jeste. Sljedeći utorak (25. avgust) obilježiće punih 11 mjeseci postojanja ovog bloga. Malo je riječi koje mogu opisati koliko sam ponosna na sebe i zahvalna svakom ponaosob ko je ikad pročitao bilo šta što sam ja napisala bilo ovdje ili na Instagramu.

Promjene su moji prijatelji

Ovo je možda jedna od najvećih lekcija koje sam prihvatila u posljednih dvije godine i tek sam u zadnje vrijeme shvatila koliko je to istina. Zato sam odlučila da ne čekam promjene da se dese same od sebe, već ih sama svjesno kreiram i upravljam njima najbolje što znam. Očekuj neke promjene (na bolje) na blogu i profilu u budućnosti.

Nadam se da ti je okej da se povremeno ovako glasnem na blogu.

Do skorog čitanja, ostaj mi zdravo.

S ljubavlju,

Kristina aka Lutajući psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *