10 savjeta, 10 godina kasnije

U oktobru 2009. sam bila brucoš u Novom Sadu, na studijama psihologije, koje sam uspješno završila prije šest godina. Mnogo toga se izdešavalo za tih deset godina, ali nekoliko stvari je ostalo konzistentno:

Šri Činmoj - Juče sam bio pametan. Stoga sam želio mjenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mjenjam sebe.
 • ljubav prema učenju
 • ljubav prema psihologiji
 • ljubav prema pisanju
 • ljubav prema Novom Sadu
 • ljubav i vjera u ljude

I ako nisam formalno radila u struci, konstantno sam radila sa djecom, mladima, kao i sa ljudima iz različitih profesija, zemalja, kultura i sl. Od svakoga sam naučila nešto, ali najviše sam naučila o sebi. Do nekih lekcija sam došla veoma krivudavom putanjom i te su lekcije “najskuplje”. Kako sam veliki zagovornik #podjelimoznanje, želim da podjelim par lekcija savjeta nekom ko će uskoro na studije, ili je već na studijama, razvija ili mjenja karijeru ili sredinu u kojoj živi.

Najskuplja lekcija:

Imati diplomu ne znači da smo eksperti koji znaju sve i nemaju više ništa za naučiti. Pravo znanje dolazi kroz iskustvo. Teorija je samo mapa, a na nama je kako ćemo je iskoristiti.

The Wandering Psychologist

Šta bi Kristina (29) poručila Kristini (19)?

 • idi na sva predavanja i vježbe – lakše će ti biti da savladaš gradivo
 • upoznaj Novi Sad što bolje – obilazi više muzeje, pozorišta, lokalitete, otkrivaj skrivene ulice, parkove i sl.
 • informiši se i više iskoristi edukativne i kulturne sadržaje koje grad nudi
 • ne odlaži obaveze i planove ako za to nema opravdanog razloga
 • iskoristi prilike za volontiranje u gradu, na fakultetu
 • javni nastup – ne plaši se usmene odbrane seminarskih!
 • iskoristi prilike za studente u vidu stažiranja, studentskih praksi, povoljnosti i popusta
 • provedi više vremena u čitaonici – iako učiš nemoj se potpuno izolovati
 • gradska biblioteka je odlična investicija – ne uzimaj samo knjige koje su ti potrebne za seminarske radove
 • posjećuj mjesta gdje se prodaju polovne knjige – tamo možeš naći mnogo korisne literature i uštedjeti
 • kartice za lojalne kupce – u knjižarama, supermarketima i sl jesu gnjavaža ali i ušteda
 • idi na studentska druženja
 • nađi neki posao poput djeljenja letaka ili slično
Imati diplomu ne znači da smo eksperti.

Zašto ovo pišem?

Smatram da ću najrealnije moći pisati o stvarima koje sam i sama iskusila, tj. kada teorijsko znanje stečeno na fakultetu, mogu empirijski (iskustveno) da potkujem.

Ovih desetak savjeta su univerzalni – nisu samo za devetnestogodišnju Kristinu, već za svakog ko počinje studiranje ili život u novoj sredini, ne mora biti Novi Sad, već bilo koji drugi grad u bilo kojoj zemlji. U početku nas nosi euforija jer nam je sve novo – sredina, ljudi, fakultet/posao i pred nama je toliko opcija. Ovo sve je intezivnije ako dolazimo iz manje u veću sredinu.

Nakon nekog vremena dolazi do opadanja euforije i kao da postajemo nesigurni, pomalo izgubljeni, manje motivisani i kao da se možda ne uklapamo, kao da smo zalutali. Ovo je često kod studenata iz manjih sredina – jer prećutno razvijamo the impostor syndrome i strah od propuštanja (fear of missing out).

Mišljenja sam da većina nas proživljava neke od ovih osjećanja, ali nas je strah da ih priznamo, mislimo da je nezahvalno jer nije svako od nas u prilici da studira u drugom gradu/državi. Prvo što trebamo prihvatiti jeste da je sasvim normalno jer je to pomjena – a već smo pominjali da je strah od promjena ono što se često dešava svima nama. Kad već prihvatimo da je to zbog novina koje je donijela promjena, lakše nam se prilagoditi. Svi smo raziličiti i na drugačije načine doživljamo i reagujemo na iste događaje. To ćeš prvo naučiti kad učiš o percepciji! Sasvim je okej ako ti treba malo više vremena da se snađeš ili navikneš.

10 year later

Kao što pomenuh za deset godina se mnogo toga promjenilo – naročito u digitalnom smislu, pa bih neke od savjeta koje imam prilagodila tome.

 • Iskoristi socijalne mreže za otkrivanje dešavanja u gradu i na svom fakuletu (prati official stranice, close by i sl)
 • to što studiraš npr. psihologiju, književnost ili neku od umjetničkih akademija ne znači da ti ne trebaju vještine poput upravljanja novcem, budžetiranje i sl – nađi kurs, online ili u svom okruženju i nauči osnove
 • nauči i razvijaj znanje engleskog jezika, ako si u mogućnosti nauči još jedan jezik pored engleskog i maternjeg
 • razvijaj vještine komunikacije sa različitim ljudima
 • iskoristi priliku da upoznaš i razgovaraš sa što više ljudi koji se bave profesijom za koju si se opredjelio/a (konkretan predlog za buduće psihologe/sociologe i socijalne radnike – posjeti centre za socijalni rad, savjetovališta za mlade i sl)
 • karijerno savjetovanje i profesionalna orijentacija mogu doprinijeti da uspješno upravljaš svojom budućom karijerom
 • traži prilike za praksu
 • neformalna edukacija je bitna isto kao i formalna – edukuj se o temama koje te interesuju nebitno da li su direktno vezani za tvoj smjer – plus tip često postoje posebni popusti za studente ili su kursevi besplatni za njih

Nevažno da li počinješ fakultet ili posao, sa 18 ili 28 ili 38, posveti pažnju da je to ono što želiš da učiš i radiš, ili što te može dovesti do onog što želiš, da je u skladu sa vašim potencijalima, sposobnostima i osobinama ličnosti. Ako nisi siguran/a šta tačno želiš – istraži svoja interesovanja.

Preporuke:

Za izazove učenja – većina nas zna reprodukovati i naučiti dovoljno da položimo testove, ali da li znamo da učimo? Istraži na netu, naći ćeš mnogo savjeta, videa, blogova i članaka o tome. Nađi ono što tebi najviše odgovara i savladaj znanja i vještine koje želiš.

Ja koristim flash cards, pravljenje bilješki, chunking – podjelu gradiva na cjeline (imaš link kursa koji priča o tome ispod) i Pomodoro, koji sam otkrila krajem prošle godine kod Ađe koju stalno pominjem 🙂

Thomas Frank – Youtube kanal sa mnogo videa namjenjenim učenju, savjetima i tehnikama

Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects – odličan kurs na Coursera.org

Knjige o produktivnosti:

Brajan Trejsi – Pojedi tu žabu

William H. McRaven – Pospremi svoj krevet

10 steps to overcome impostor syndrome

Za otkrivanje svoje ličnosti: 16 ličnosti

Kod Tee na Teatime-u imaš odličan ebook i audio seriju o ličnoj viziji i produktivnosti namjenjenu da ti pomognu da radiš po svom – samo se prijavi na njen newsletter. Smatram da su njeni savjeti primjenljivi i na posao i na školovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *