Da li je tvoj cilj zaista tvoj?

U prethodnom tekstu smo napravili uvertiru u priču o ciljevima i šta sve trebaš znati o njima, prije nego što kreneš da ih ostvaruješ. U ovom tekstu ću ti pomoći kako da otkriješ da li je cilj koji postavljaš zaista tvoj.

Without further ado. lets start.

Glavno pitanje

Glavno pitanje kod ciljeva nije kako postaviti i cilj svesti na akcione korake, već to: Da li je ovaj cilj zaista naš cilj?

Iznenađujuće, ali jedna od najčešćih grešaka kod ciljeva nije to da su loše postavljeni i da je akcioni plan loš, već to što ti ciljevi nisu ono što mi zaista želimo.

Iz mog ugla posmatranja, ovo se javljaju 2 situacije:

 • da postavljamo društveno prihvatljive ciljeve koji su nam nametnuti (ne)svjesno od strane sistema u kom živimo, ili su takvi ciljevi u “trendu”, a mi ni ne zalazeći u dubinu, prihvatimo te ciljeve kao naše
 • da preuzmemo želje koje za nas imaju nama bliski ljudi i na osnovu tih želja i ideja, mi kreiramo svoje ciljeve.

Šta je ovdje problematično?

Sasvim je okej da saslušamo ono što drugi žele za nas. Problem se krije u nama, a ne u drugoj osobi. Ako nismo u stanju da nađemo razliku između onog što mi želimo za sebe i onog što oni žele za nas, provešćemo život ispunjavajući tuđe ciljeve. A ti ciljevi nama neće donijeti zadovoljenje na unutrašnjem nivou.

Dodatni izazov nam može predstavljati i to ako smo okruženi osobama, tzv. problem – solverima, koje vole da daju savjete i instant-rješenja svakom oko sebe.

Zašto nam treba unutrašnji filter?

Baš zbog situacija koje sam opisala iznad važno je da imaš unutrašnji sistem za preispitivanje ili filterisanje kroz koji ćeš “provući” te tuđe ideje/želje i vidjeti da li rezonuju sa tobom.

Drugi imaju dobru namjeru kada ti daju predloge, ideje, savjete, rješenja, ali ono što fali tim predlozima jeste šira unutrašnja slika i kontekst o tome kakva si ti osoba i kakva želiš biti.

Zato je za tebe važno da imaš filter baziran na tome šta ti želiš, koje su tvoje aspiracije, potencijali, koji životni stil imaš, a koji želiš imati, kao i koji resursi su ti na raspolaganju, a koje možeš steći i razviti.

Pitanja za filtriranje

Izaberi jedan cilj oko kod se dvoumiš i nisi sigurna da li je baš za tebe, ali kod njega ima nešto što ti je zanimljivo, što te intrigira, pa si zainteresovana preispitati ga. Kad odrediš taj cilj, odgovori sebi na pitanja ispod. Pismeno, usmeno, snimajući se, kako god tebi odgovara.

 • Da li je ovo nešto što ja zaista želim?
 • Kako se osjećam povodom ovog cilja? Da li vidim sebe da živim i radim na njegovom ostvarenju svakog dana?
 • Kako se ostvarenje ovog cilja uklapa sa drugim stvarima koje želim postići u svom životu? Da li je u skladu sa tim kakva osoba želim biti za 5/10 godina?
 • Šta bi za mene značilo ostvarenje ovog cilja? Šta bih dobila tada? Kakva bi osoba bila i kako bi se osjećala?
 • Koju moju potrebu, san ili želju ostvarenje ovog cilja zadovoljava? Koje benefite mi donosi?
 • Šta uklanjam sa liste prioriteta da bih ovo ostvarila? Od čega tačno odustajem?
 • Koje benefite ostvarenje cilja donosi osobi koja mi ga je predložila? Zašto ta osoba misli da je ovaj cilj dobar za mene?
 • Ako uradim ovo, koji je logičan sljedeći korak? Da li je taj korak nešto što ja želim za sebe?
 • Da li sam spremna da posvetim sve svoje resurse ostvarenju ovog cilja?
 • Da li mi ostvarenje ovog cilja donosi trajnu, dobru promjenu u moj život koju ja želim? Da li sam spremna i da li želim da živim rezultate ovog cilja za 5 – 10 godina…

Umjesto zaključka

Pitanja za filterisanje mogu nam biti podrška u otkrivanju odgovora da li je dati cilj ono što zaista želimo. Nekada nismo u potpunosti sigurni ili smo se na neki način vezali za cilj.

Dodatna stvar koju možemo uraditi jeste da “živimo” sa tim ciljem na neko vrijeme – mjesec ili 3 mjeseca da radimo na njegovom ostvarenju, i tada ćemo jasnije vidjeti da li je to to. Ne zaboravi da:

Ovaj tekst je prati i IGTV na mom profilu (link ovdje).

Za kraj

Pozivam te i da mi pišeš ako imaš pitanja i nedoumica u vezi ciljeva, bilo vezano za tekst ili tvoje iskustvo. Ili ako osjećaš da ti treba savjet ili podrška u ovoj oblasti.

😉Sjeti se, Lutajući psiholog ne vjeruje da postoje glupa pitanja. već su glupa samo ona koja prećutimo, a željeli bi znati odgovor 😊

📌Zašto da pišeš baš meni?
👉Jer u potpunosti razumijem kako nas ova tema može preplaviti i blokirati, iritirati i učiniti da se osjećamo glupavo. Znam, jer sam sve to prošla i dosta toga prevazišla. Ako sam ja mogla, možeš i ti.

Tu sam, vidim, slušam i čujem te.

Pisati mi možeš putem maila na lutajucipsiholog@gmail.com ili na instagramu.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *