Lutajući psiholog

Lutajući psiholog

Avanture na putu ličnog razvoja i rasta

Preporuke

Ova stranica je namjenjena preporukama – knjiga, članaka, blogova, podkasta, videa, filmova, profila i svega što lično smatram da može doprinijeti ličnom rastu i razvoju, ali i onima u kojima uživam i šalju lijepu poruku.

Želja mi je da ovu stranicu ne ispune samo moje lične preporuke, već i da ti, ako čitaš / gledaš / pratiš nešto u čemu uživaš, smatraš da je korisno i da zavrijeđuje i pažnju drugih – aktivno preporučuješ nešto po svom izboru. Zato bih željela da zaživi #podjelimoznanje

Možda će neko naići na ono što mu je oduvijek trebalo baš na ovoj stranici. Dijelimo lijepe i korisne stvari zajedno 🙂 Započećemo sa mojom najvećom zavisnošću, knjigama i o načinu kako ja čitam.

My current book goals

Ovih osam naslova sam postavila sebi kao book goals tokom 10 nedjelja. Prve 3 su pročitane i aktivno radim na primjeni principa o kojima sam čitala. Trenutno mi nedostaju papirne verzije za 4, 5 i 6. knjige sa spiska, koje ću uskoro nabaviti.

Kako ja čitam?

Ja imam određeni pristup čitanju kada je u pitanju literatura koju želim da usvojim i čije principe bih željela da primjenim u svom životu (#nerdalert). Taj način čitanja mi se pokazao efikasnim i tokom studiranja. Jedan dio sistema sam otkrila u srednjoj školi, kao učenik društveno-jezičke gimnazije, kada smo imali veoma veliki broj djela u sklopu obavezne lektire. A ostatak se nametnuo sa razvojem tehnologije u vidu elektronskih i audio knjiga.

Development literaturi pristupam kroz tri koraka, koje zovem EPA: ebook, paperbook, audiobook.

First step

Prvo nabavim elektronsku verziju koju uglavnom čitam preko Alreader aplikacije na telefonu, jer smo osuđeni jedno na drugo – pa da je makar koristan, kad ga već moram nositi sa sobom 80% svog dana. Osim telefona, imam istu aplikaciju na tabletu. Ovaj korak mi pomaže da odlučim da li mi je ta knjiga potrebna u papirnoj verziji, da li zavrijeđuje in-depth čitanje, itd.

Tip & trick no. 1

Neke knjige je veoma teško ili skupo nabaviti u Crnoj Gori. Trudim se da isplaniram svaku kupovinu knjiga, hvatam akcije i štedim koliko mogu za book addiction fond. Isto tako, mnogo knjiga koje me interesuju nisu dostupne u lokalnoj biblioteci ili na našem jeziku, pa rijetko nađem ono što me zanima. Ako je ne mogu kupiti iz nekog razloga – tu je pozajmica od ljudi koji imaju knjigu koju želim. Dobar tip je da u app notes u telefonu napravite spisak knjiga koje želite pročitati pa postavite screenshot na socijalne mreže i tražite pomoć prijatelja 🙂 A korisno je i kada slučajno naiđete na knjižaru, ulične prodavce knjiga ili ako neke novine imaju neku akciju.

Tip & trick no. 2

Drugi korak je čitanje papirne/fizičke verzije knjige, označavajući zanimljive i korisne informacije. U srednjoj školi sam izdvajala ključne momente u lektiri, pa bih to ponovo pažljivo čitala i analizirala. Ovo je bilo veoma korisno kod obimnih i kompleksnih djela poput Karamazovih, Seoba, kao i kod mnogih Andrićevih i Selimovićevih djela. Naravno, ako nije moja knjiga, već pozajmljena – grafitna olovka, page scanner i prepisivanje su the way to go.

Tip & trick no. 3

Treći korak je slušanje audiobook-a. Danas je toliko aplikacija koje nam to omogućavaju, često se i na Youtube-u mogu naći neke od knjiga. Tada konvertujem online u mp3 koji skinem na telefon i slušam dok šetam, idem busom, radim i sl. Kod mene ovo ima sličnu funkciju kao ponavljanje gradiva na glas koje je svako od nas koristio kada bi učili.

A book is a dream that you hold in your hand.

Neil Gaiman

Čitajte, pišite, slušajte, učite, pitajte. Duboko vjerujem da nijedan trenutak proveden sa knjigom i učeći nije uzaludan. Osim citata iznad, Nil Gejmen je veomo obuhvatno objasnio značaj knjiga i ulogu pismenosti u našim životima u članku Zašto naša budućnost zavisi od biblioteka, čitanja i sanjarenja, čiji summary možete pročitati na sajtu Lagune.

Toliko nam je dostupno i naše je samo da ugrabimo ono što želimo. Kao ponosni obožavalac Hari Potera i JK Roling, nisam odoljela da ne iskoristim priliku da je citiram.

Šta ti čitaš? Koju knjigu rado preporučuješ? Koji žanr ti najviše leži, a koji ne možeš da “svariš”? Please comment 👇

Leave a Reply