psihologija, psiholog, nlp. vrednosti, autentiicnost, samospoznaja, introspekcija, pitanja za dnevnik

Kako da testiraš svoje vrijednosti

Skoro sam u tekstu Kako da otkriješ svoje vrijednosti podjelila sa tobom konkretne alate kako to i da uradiš. U ovom tekstu se bavimo tim kako da testiraš da li te vrijednosti zaista i živiš.

Znači, ukoliko nisi istraživala svoje vrijednosti i ne znaš koje su – vrati se na korak 1, a to je da otkrivanje ličnih vrijednosti uz pomoć ovog teksta.

Ako već imaš početni listu svojih vrijednosti, i želiš da ih testiraš – nastavi dalje sa čitanjem.

Kako ćeš to da uradiš?

Testirati svoje vrijednosti možeš na nekoliko načina. Prvi je da pri ruci uvijek imaš svoju listu od svojih top 10 vrijednosti i da svoje odluke filtriraš uzimajuću njih u obzir. Ovaj način ti svakako preporučujem da primjenjuješ.

Drugi način je samorefleksija ili introspekcija kroz pitanja. Najbolje bi bilo da odgovore na ova pitanja zapisuješ, jer će ti to olakšati da sumiraš i dobiješ bolji uvid u stanje.

Par sugestija prije nego što počneš

Zamoliću te da se opustiš i zamisliš da od tvojih odgovora zavisi to koje vrijednosti će biti prisutne u tvom životu. Možeš da biraš koju god, ali ono što izabereš živiš do kraja svog života i nemaš mogućnost da mijenjaš.

Možda čak možeš zamisliti da su to vrijednosti koje će tvoja djeca naslijediti od tebe i morati da žive sa njima. Šta god te više obavezuje da ovoj procjeni pristupiš što svjesnije, iskrenije i odgovornije.

Pitanja za testiranje vrijednosti

 • Za šta vrijedi umrijeti?
 • Za šta vrijedi živjeti?
 • Šta je vrijedno ponosa?
 • Šta je vrijedno stida?
 • Šta je jedna stvar u životu u koju trebaš biti sigurna?
 • Šta je jedina stvar u životu koju moraš prihvatiti?
 • Šta te čini posebnom?

Dopuni rečenice: (samo piši, nema pogrešnih odgovora i ograničenja u broju slova/riječi)

 • Moj svijet je po mom kada ___________, zato što ________________
 • U odnosima porodičnim/partnerskim/prijateljskim/poslovnim tražim da: ____________________________________________________________________

Imaš čarobni štapić, sve je moguće. Tvoje je samo da kažeš.

 • Kada bi ti stvarala/stvarao svijet po svojoj mjeri – koje 3 do 5 vrijednosti bi bili stubovi tog svijeta?
 • Razgovaraš sa najmoćnijom silom u Univerzumu, bogom, stvaraocem, kako god ga želiš nazvati – i on/a ti daje izbor: Da li bi izabrala da živiš još 50 godina a da svaka tvoja vrijednost bude ispunjena ili bi živjela vječno u materijalnom bogastvu, bez da je ijedna od tvojih vrijednosti bude zadovoljena i ispunjena?
 • Na trenutak zamisli da si besmrtna/besmrtan, ali tvoje vrijednosti nisu ispunjene. Pred tobom se pojavljuje biće koje ti nudi ispunjenje tvoje vrhovne vrijednosti i ograničen životni vijek u zamjenu za tvoju besmrtnost? Koju vrijednost/i ćeš izabrati?

Upoznaj svoje vrijednosti i obogati svoj život

Kristina Sestak

Nema pogrešnih odgovora. Tvoje vrijednosti su tvoja lična stvar. Ne cjenkaj se sa sobom i ne zakidaj sebi na mogućnosti da živiš život i donosiš odluke koje su u skladu sa onim što jesi, što želiš biti i što je TEBI važno.

Podjeli obavezno sa mnom svoje utiske o ovoj vježbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *