vreme novac psihologija znanje izgovori psiholog nlp rad na sebi

Izgovori: vrijeme, novac i znanje

U ovom tekstu dublje zalazimo u prirodu izgovora i bavimo se time kakve sve grupe izgovora postoje. Prema mnogobrojnim izvorima, izgovore možemo podjeliti u 3 velike grupe. Ali, i unutar tih grupi ima nekih preklapanja, obrtanja i sl. U principu, možemo uvidjeti da su u osnovi svega 3 velika resursa: vrijeme, novac i znanje.

 

Iako postoji mnogo načina da ih iskažemo, čak i kontra varijacija, osnovne poruke izgovora su najčešće neke od sljedećih tri:

 1. Nemam vremena
 2. Nemam novca
 3. Ne znam kako/odakle da počnem

Kako te ne bih prezasitila informacijama, danas ćemo se posvetiti prvoj grupi izgovora i kako ih razbiti.

 

Izgovori o vremenu

 

Izgovori iz ove grupe su jedni od najčešćih. Odnose se na 2 aspekta poimanja vremena – na nemanje i imanje vremena. Na šta konkretno mislim? Nemanje vremena se odnosi na izgovor: Nemam ti kad i slične varijante.

 

Dok se imanje vremena naravno odnosi na izjave poput: Ima vremena; Imaću kad od tome misliti, kad (pa neki uslov)…

 

Nemam ti kad

 

U ovom slučaju osoba radi raznorazne stvari, nema ili ne zna da postavi prioritete, ne umije da razdvoji bitno od nebitnog i hitno od onog što nije hitno. Obično su to ljudi koji su rasplinuti na više strana, stalno u multitaskingu i kao da sebi traže aktivnosti da popune vrijeme i djeluju produktivno, umjesto da rade “prave” stvari, sa fokusom i proaktivnošću.

 

Čest komentar im je ne znaju gdje im vrijeme leti i sl. Na neki način, oni su odlična ilustracija *aktivnih prokrastinatora.

*(Aktivni prokrastinatori rade svašta, produktivni su, ali ne rade ono što bi trebalo).

 
Ima vremena

 

Nasuprot prvom, ovdje imamo 2 grupe osoba. Prva su oni koji su pasivni i minimalno, ako išta konkretno rade. Stalno odlažu, ne postavljaju sebi rokove, rade stihijski, bez cilja, plana i perspektive o vremenu.

 

Druga grupa je grupa aktivnih, koji se bave brojnim aktivnostima i jako su produktivni, ali konstantno odlažu svoje ciljeve, želje i slično. Teško im je da počnu i uvijek pomjeraju taj datum početka. Drže se zone komfora i “sigurnih” izvora posla i zarade.

 

Kako razbiti izgovore na vremenskoj bazi?

 

Zanimljivo je to što su ove dvije podvrste izgovora različite, ali su koraci za njihovo razbijanje isti. Kada su u pitanju ovaki izgovori, prvo sebi postavljamo pitanje: Gdje i u čemu mi prođe dan?

 

Odgovor ćeš naći na jedan pomalo staromodan, ali efikasan način, a to je praćenje svih tvojih aktinvosti tokom 24h, 7 dana u nedjeli. Od onih najsitinih do onih krupnih. Čaki i pauze tokom kojih skroluješ na telefonu, netu i sl. Čitav postupak se sastoji od 3 faze:

 
7 DAY TIME TRACKING

 

Osnovna ideja ovog 7-dnevnog izazova/metode jeste da:

 • 7 dana vodiš detaljan dnevnik svega što radiš tih dana od kad ustaneš do kada zaspeš
 • na svom telefonu uključiš Moment App ili Screen time[1] – kako bi detaljno ispratio(la) koliko vremena provodiš na telefonu, na kojim aplikacijama konkretno
 • ne mjenjaj svoju rutinu i navike da bi izgledali bolje na papiru – potpuna iskrenost o svemu je ključ
 • zapisuješ apsolutno sve od najmanje do vremenski najobimnije radnje. Pod sve podrazumjevam i npr. ustao sam, pio sam kafu 1h, bio sam na kompu sat vremena i sl. A ako učiš duži vremenski period i praviš pauze, napomeni i to. Budi što precizniji(a). Za ovo su ti papir i olovka odlična opcija, uz telefon.

 

[1] Screen Time se nalazi u sklopu Digital Well-being opcije u novijim Android telefonima. Ako nemaš tu opciju, skini neku od bolje rangiranih aplikacija za screen time tracking na Google Play.

 
ANALIZA STANJA

 

Nakon 7 dana praćenja, radiš analizu stanja. Najviše obrati pažnju na one stvari koje se ponavljaju svakog dana i odvajaš mnogo vremena radeći ih. Napravi spisak i nastavi analizu za svaku aktivnost ponaosob, koristeći pitanja poput:

 

 • Na skali od 1 do 10, koliko je ova aktivnost u skladu sa mojim vrijednostima i ciljevima i koliko je korisna za njih? (1-u potpunosti nije; 10 – u potpunosti jeste)
 • Da li zaista moram raditi ovu aktivnost? Ako da, da li se može raditi brže ili rjeđe? Može li se razdvojiti u manje ili automatizovati? Može li je uraditi nego drugi umjesto mene?
 • Koja je najbolja stvar koja se može desiti ako prestanem raditi ovu aktivnost – bilo privremeno ili za stalno? Koje su najbolje posljedice kratkoročno, a koje dugoročno?
 • Koja je najgora stvar koja se može desiti ako prestanem raditi ovu aktivnost – bilo privremeno ili za stalno? Koje su najgore moguće posljedice kratkoročno, a koje dugoročno?

 

GRAND FINALE

 

Nakon ove detaljne analize, cilj je da izabereš koje aktivnosti ćeš izbaciti, koje ćeš umanjiti i koje povećati i da oslobodiš sebi bar 2 sata dnevno za aktivnosti koje odlažeš pod izgovorom da nemaš vremena.

 

Npr. završiću taj i taj online kurs, vježbaću klavir/gitaru, čitaću knjigu, učiću strani jezik, vježbaću, i sl. Neće ti možda uspjeti iz prve, ali to je okej. Postepeno umanjuj one aktivnosti koje ti ne koriste, i odvajaj to vrijeme za ono što zaista želiš raditi.

 
VAŽNO JE…

 

Ono što je ključno za uspjeh ove metode jeste da osvjestiš kako upravljaš i da li upravljaš svojim vremenom. Ne stidi se da priznaš sebi ako to loše radiš. Jer i to je vještina, što znači da može da se uči, razvija i njeguje. Počni polako, sa nekim jednostavnim sistemom, poput to do liste, postavljanja prioriteta, korištenja planera i kalendara.

 

Ne treba ti fancy planer za početak, dovoljna je najobičnija sveska ili nešto slično. Kako razvijaš svoju vještinu upravljanja vremenom, unaprijeđuj sredstva koja za to koristiš.

 

Evo par dama koje ti mogu pomoći u tome: Tea Zavacki, Anita Kanđera, Kristina KremKokos, Biljana – Klub organizovanih žena.

 

Da ti maksimalno olakšam primjenu ovog iznad napisanog, ostavljam ti link na kom možeš preuzeti pripremljen templejt za 7 day tracking metodu, s objašnjenjem, potpuno besplatno. Samo klikni ovdje.

 

Umjesto zaključka

 

Na početku ovog teksta rekla sam ti da postoje 3 velike grupe izgovora. Kako bih ti ih što bolje razjasnila, dala ti konkretne informacije kako da ih prepoznaš i kako da počneš da ih razbijaš, odlučila sam da za svaku grupu napišem po zaseban tekst. Ispod sa tobom djelim datume kada ćemo se baviti svakom od ovih grupa, tako da znaš kada da se vratiš na blog i pročitaš više.

 

 1. Nemam vremena – ovaj tekst
 2. Nemam novca 
 3. Ne znam kako/odakle da počnem

 

Moć, odgovornost i resursi za razbijanje svakog od ovih izgovora nalaze se u tebi. Da je lako, nije lako, ali vrijedi i isplativo je, jer će ti dati sposobnost i moć da upravljaš svojim najvrijednim resursima.

 

Imaj u vidu da se toliko toga može naučiti, razviti i promjeniti – ukoliko si ti spreman/a da preduzmeš aktivnu ulogu u tome. Za sebe, zbog sebe i u svoju korist, pa tek onda u korist svih drugih oko sebe. Ako je na svijetu mogla bar jedna osoba da razbije ove izgovore, onda možeš i ti!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *